2015-09-25 06:00

2015-09-28 10:04

Småskaligt bryggeri i hamnen

I ett av husen på Kanikenäset finns en väl dold hemlighet. På övervåningen puttrar en gryta med malt och humle. Tingvalla bryggeri lanserade sin första öl för ett år sedan, och nu tillverkar de flera sorters lättöl och starköl.

– Mikrobryggerier är ju hett, men det här är mer ett nanobryggeri, säger Hasse Dahlgren, som arbetar i bryggeriet.

Han har jobbat med mat och dryck under lång tid, och stora delar av familjen har gått i hans fotspår. Kontakterna med restaurangvärlden är därmed många. Därför var det kanske inte så konstigt att de bestämde sig för att gemensamt starta ett bryggeri som familjeföretag.

– Ett syfte var att ha något som håller familjen samman, något vi kan umgås kring och som finns kvar den dagen då jag och min fru inte längre är här, säger Hasse.

Började med lättöl

För ett år sedan lanserade de sitt första öl, ett lättöl som kom lagom till fjolårets Smaka på Värmland-mässa. Intresset var stort redan då, och det triggade dem att satsa vidare. Nu tillverkar de flera sorter, och även starkare drycker.

– Det var vi barn som tyckte att det vore bra att satsa på starköl också. Det gör att vi kan bli ännu mer intressanta för restauranger och få fler att upptäcka oss, säger Kim Eriksson.

Fyra syskon

De är fyra syskon som äger företaget, utöver Kim även Nils Dahlgren, Carl Dahlgren och Isabelle Eriksson. De har jobb och studier som står för försörjningen, alla intäkter bryggeriet ger går än så länge till att utveckla verksamheten ytterligare.

I det lilla rummet puttrar det. Det är fuktigt och en söt öldoft ligger tät. Kim rör ner humle i grytan, ute i festlokalen som Hasse driver tillsammans med sin fru Helené sitter Nils och klistrar etiketter på flaskor. Det är han själv som har gjort den grafiska formgivningen.

– Jag gillar konst, så det blev naturligt att jag fick göra det, säger han.

Gör allt själva

De gör det mesta själva, från att mala malt till att tappa upp på flaskor och leverera till restauranger och butiker. Från och med 1 oktober ska man kunna beställa Tingvallas öl till alla Systembolag i Värmland, men förhoppningen är att komma in i det ordinarie beställningssortimentet. Samtidigt gäller det att växa långsamt.

– Vi kan göra 450 liter öl i veckan nu. Om vi skulle börja tappa maskinellt skulle det innebära en enorm investeringskostnad, det vet jag inte om vi är redo för, säger Hasse.

”Ligger i tiden”

Men de har märkt att intresset är stort.

– Det ligger ju i tiden. Människor söker efter det småskaliga och närproducerade. Och det är svårt att hitta ett mer småskaligt bryggeri än det här, säger Kim och tittar ut över den lilla baljan där humlen kokar.

– Mikrobryggerier är ju hett, men det här är mer ett nanobryggeri, säger Hasse Dahlgren, som arbetar i bryggeriet.

Han har jobbat med mat och dryck under lång tid, och stora delar av familjen har gått i hans fotspår. Kontakterna med restaurangvärlden är därmed många. Därför var det kanske inte så konstigt att de bestämde sig för att gemensamt starta ett bryggeri som familjeföretag.

– Ett syfte var att ha något som håller familjen samman, något vi kan umgås kring och som finns kvar den dagen då jag och min fru inte längre är här, säger Hasse.

Började med lättöl

För ett år sedan lanserade de sitt första öl, ett lättöl som kom lagom till fjolårets Smaka på Värmland-mässa. Intresset var stort redan då, och det triggade dem att satsa vidare. Nu tillverkar de flera sorter, och även starkare drycker.

– Det var vi barn som tyckte att det vore bra att satsa på starköl också. Det gör att vi kan bli ännu mer intressanta för restauranger och få fler att upptäcka oss, säger Kim Eriksson.

Fyra syskon

De är fyra syskon som äger företaget, utöver Kim även Nils Dahlgren, Carl Dahlgren och Isabelle Eriksson. De har jobb och studier som står för försörjningen, alla intäkter bryggeriet ger går än så länge till att utveckla verksamheten ytterligare.

I det lilla rummet puttrar det. Det är fuktigt och en söt öldoft ligger tät. Kim rör ner humle i grytan, ute i festlokalen som Hasse driver tillsammans med sin fru Helené sitter Nils och klistrar etiketter på flaskor. Det är han själv som har gjort den grafiska formgivningen.

– Jag gillar konst, så det blev naturligt att jag fick göra det, säger han.

Gör allt själva

De gör det mesta själva, från att mala malt till att tappa upp på flaskor och leverera till restauranger och butiker. Från och med 1 oktober ska man kunna beställa Tingvallas öl till alla Systembolag i Värmland, men förhoppningen är att komma in i det ordinarie beställningssortimentet. Samtidigt gäller det att växa långsamt.

– Vi kan göra 450 liter öl i veckan nu. Om vi skulle börja tappa maskinellt skulle det innebära en enorm investeringskostnad, det vet jag inte om vi är redo för, säger Hasse.

”Ligger i tiden”

Men de har märkt att intresset är stort.

– Det ligger ju i tiden. Människor söker efter det småskaliga och närproducerade. Och det är svårt att hitta ett mer småskaligt bryggeri än det här, säger Kim och tittar ut över den lilla baljan där humlen kokar.