2015-09-25 06:00

2015-09-28 10:01

Han väcker hela Sverige

För åtta år sedan var Pelle Nilsson nybliven tv-kändis. Han hade precis börjat på Lilla Aktuellt, och i Xtra berättade han om nyhetsarbetet och om drömmarna om att bli utrikeskorrespondent. Pelle är kvar på SVT, men nu jobbar han som ankare i Gomorron Sverige. Det är samma korridorer, men nya kollegor. Och drömmarna om att bli korre har han släppt för stunden.

– Jag är mer erfaren nu och förstår hur ett liv som utrikeskorrespondent ser ut. Det är på många sätt ett ensamt arbete, och jag gillar att jobba i grupp. Visst lockar tanken fortfarande, men inte just nu, säger han.

Tidig väckning

Sedan vi hördes senast har han bytt jobb ett par gånger, men det är fortfarande nyhetsarbete på SVT som gäller. Han har hoppat in som ankare i Aktuellt och i somras började han som programledare för Gomorron Sverige. Ett jobb som är unikt i tv-världen. Dels är det en mer än tre timmar lång direktsändning varje dag, dels är det mycket speciella arbetstider.

– Jag håller på att vänja mig vid tiderna. Man sänder två–tre gånger i veckan, och då gäller det att gå och lägga sig tidigt. Men jag tycker det är jobbigt att gå upp oavsett när klockan ringer på morgonen så egentligen är det ingen större fara. Just nu har vi en liten bäbis hemma också, och då passar tiderna ganska bra, säger Pelle.

Varierande jobb

Morgonshowen innebär också en annan typ av jobb än att läsa nyhetstelegram i Aktuellt eller Lilla Aktuellt. Nu bygger hela programmet på intervjuer, och ämnena kan variera enormt inom samma sändning.

– Vi får träffa många människor, och prata om helt olika saker under en morgon. Det är charmen med jobbet. Man får använda olika temperament och känslolägen hela tiden, kan gå på några sekunder från en väldigt allvarlig intervju till att vi provsmakar god mat med en kock.

För många skedde Pelles genombrott genom en mycket speciell intervju våren 2014. Maud Olofsson var på besök i Aktuellt-studion för att svara på frågor om Nuon-affären. Men några riktiga svar blev det aldrig. Pelle upprepade frågan vem visste vad?, för att få reda på om statsministern varit informerad om affären eller inte. Intervjun blev omtalad och Pelle fick en hel del beröm.

– Den typen av intervjuer, när man ska utkräva ansvar, är väldigt speciella. Man kan bli bortgjord om man inte har koll, och inför Maud-utfrågningen var jag nervös.

Trivs på SVT

Tillsammans med kollegor hade Pelle övat på tänkbara scenarior, men att hon helt skulle strunta i att svara var de inte förberedda på.

– I mitt öra har jag en snäcka där jag fick hjälp, de uppmanade mig att inte ge mig och att fortsätta kräva svar. Det gav en trygghet. Efteråt kände jag att det gått bra för mig, men jag var nog inte beredd på det stora genomslag det fick.

Har du blivit mer känd bland vuxna än barn nu?

– Barn är ju mer öppna om de känner igen någon, de vinkar och hälsar. Men jag märker att de släpper en snabbt, de har nog glömt bort mig nu. Direkt efter Maud-intervjun fick jag många reaktioner på mejl, men om en vuxen känner igen mig på stan så vågar de inte visa det.

För åtta år sedan drömde du om att bli utlandskorrespondent. Hur ser du på framtiden i dag?

– Jag stannar gärna där jag är ett tag, jag trivs väldigt bra. Och SVT är en så bra arbetsgivare eftersom man kan ha sitt dagliga sammanhang på en redaktion samtidigt som man kan göra lite utflykter och jobba med annat. Jag gjorde intervjuer med nobelpristagare förra året, och såna grejer gör jag gärna mer

– Jag är mer erfaren nu och förstår hur ett liv som utrikeskorrespondent ser ut. Det är på många sätt ett ensamt arbete, och jag gillar att jobba i grupp. Visst lockar tanken fortfarande, men inte just nu, säger han.

Tidig väckning

Sedan vi hördes senast har han bytt jobb ett par gånger, men det är fortfarande nyhetsarbete på SVT som gäller. Han har hoppat in som ankare i Aktuellt och i somras började han som programledare för Gomorron Sverige. Ett jobb som är unikt i tv-världen. Dels är det en mer än tre timmar lång direktsändning varje dag, dels är det mycket speciella arbetstider.

– Jag håller på att vänja mig vid tiderna. Man sänder två–tre gånger i veckan, och då gäller det att gå och lägga sig tidigt. Men jag tycker det är jobbigt att gå upp oavsett när klockan ringer på morgonen så egentligen är det ingen större fara. Just nu har vi en liten bäbis hemma också, och då passar tiderna ganska bra, säger Pelle.

Varierande jobb

Morgonshowen innebär också en annan typ av jobb än att läsa nyhetstelegram i Aktuellt eller Lilla Aktuellt. Nu bygger hela programmet på intervjuer, och ämnena kan variera enormt inom samma sändning.

– Vi får träffa många människor, och prata om helt olika saker under en morgon. Det är charmen med jobbet. Man får använda olika temperament och känslolägen hela tiden, kan gå på några sekunder från en väldigt allvarlig intervju till att vi provsmakar god mat med en kock.

För många skedde Pelles genombrott genom en mycket speciell intervju våren 2014. Maud Olofsson var på besök i Aktuellt-studion för att svara på frågor om Nuon-affären. Men några riktiga svar blev det aldrig. Pelle upprepade frågan vem visste vad?, för att få reda på om statsministern varit informerad om affären eller inte. Intervjun blev omtalad och Pelle fick en hel del beröm.

– Den typen av intervjuer, när man ska utkräva ansvar, är väldigt speciella. Man kan bli bortgjord om man inte har koll, och inför Maud-utfrågningen var jag nervös.

Trivs på SVT

Tillsammans med kollegor hade Pelle övat på tänkbara scenarior, men att hon helt skulle strunta i att svara var de inte förberedda på.

– I mitt öra har jag en snäcka där jag fick hjälp, de uppmanade mig att inte ge mig och att fortsätta kräva svar. Det gav en trygghet. Efteråt kände jag att det gått bra för mig, men jag var nog inte beredd på det stora genomslag det fick.

Har du blivit mer känd bland vuxna än barn nu?

– Barn är ju mer öppna om de känner igen någon, de vinkar och hälsar. Men jag märker att de släpper en snabbt, de har nog glömt bort mig nu. Direkt efter Maud-intervjun fick jag många reaktioner på mejl, men om en vuxen känner igen mig på stan så vågar de inte visa det.

För åtta år sedan drömde du om att bli utlandskorrespondent. Hur ser du på framtiden i dag?

– Jag stannar gärna där jag är ett tag, jag trivs väldigt bra. Och SVT är en så bra arbetsgivare eftersom man kan ha sitt dagliga sammanhang på en redaktion samtidigt som man kan göra lite utflykter och jobba med annat. Jag gjorde intervjuer med nobelpristagare förra året, och såna grejer gör jag gärna mer