2015-09-22 06:00

2015-09-28 10:05

Karin syr djur till världens barn

XTRA-TÅRTAN

I drygt 20 år har Karin Johansson sytt mjukisdjur till förmån för världens barn.

Till en början som aktiv i Rädda Barnen, men med åren har engagemang växt och med den även projekten hon valt att stödja.

För de outtröttliga timmarna vid symaskinen belönas Karin nu med en Xtra-tårta.

– De första djuren delades ut genom Rädda Barnen i leksakskassar till de flyktingbarn som kom till Karlstad på 90-talet. Och nu syr jag för flyktingar igen. Det är en liten gest som betyder mycket för de allra minsta. Jag vill att de ska känna att det finns en framtid för dem här, säger Karin.

Hon nominerades till Xtra-tårtan av Helené Grell, en gammal vän och allierad när det kommer till arbete för barnens bästa. Tillsammans har de båda varit aktiva i styrelsen för Rädda barnen och på senare år också samarbetet kring det Nepal-projekt som Helené är engagerad i sedan en tid tillbaka.

En stor lycka

Karin har sytt nallar och dinosaurier som har fått åka den långa turen till de barnhem som omfattas av Operation Nepal.

– Alla som får ett av Karins mjukdjur blir alltid så glada och rörda. Det som betyder mest är att någon bryr sig om dem, och tänker på dem i en hel annan del av världen. Det är en stor lycka för de barn vi möter att få ha en sak som är bara deras egen, berättar Helené.

I den stora samlingen av mjukisar som väntar på avfärd mot nya äventyr finns en uppsjö av djur i flera olika färger och former. En stor del av de tyger som Karin syr av har hon fått av vänner och bekanta.

Har alltid sytt

Annat har hon köpt på eget bevåg och mönster återanvänder hon gärna. Symaskinen står alltid framme och under de mest aktiva perioderna tillverkar Karin tre kramdjur per kväll.

– Jag har alltid sytt, sen jag var barn. Det är ett roligt tidsfördriv som dessutom gör nytta. Och det gör mig glad. Jag kan helt enkelt inte sluta, säger hon och skrattar.

– De första djuren delades ut genom Rädda Barnen i leksakskassar till de flyktingbarn som kom till Karlstad på 90-talet. Och nu syr jag för flyktingar igen. Det är en liten gest som betyder mycket för de allra minsta. Jag vill att de ska känna att det finns en framtid för dem här, säger Karin.

Hon nominerades till Xtra-tårtan av Helené Grell, en gammal vän och allierad när det kommer till arbete för barnens bästa. Tillsammans har de båda varit aktiva i styrelsen för Rädda barnen och på senare år också samarbetet kring det Nepal-projekt som Helené är engagerad i sedan en tid tillbaka.

En stor lycka

Karin har sytt nallar och dinosaurier som har fått åka den långa turen till de barnhem som omfattas av Operation Nepal.

– Alla som får ett av Karins mjukdjur blir alltid så glada och rörda. Det som betyder mest är att någon bryr sig om dem, och tänker på dem i en hel annan del av världen. Det är en stor lycka för de barn vi möter att få ha en sak som är bara deras egen, berättar Helené.

I den stora samlingen av mjukisar som väntar på avfärd mot nya äventyr finns en uppsjö av djur i flera olika färger och former. En stor del av de tyger som Karin syr av har hon fått av vänner och bekanta.

Har alltid sytt

Annat har hon köpt på eget bevåg och mönster återanvänder hon gärna. Symaskinen står alltid framme och under de mest aktiva perioderna tillverkar Karin tre kramdjur per kväll.

– Jag har alltid sytt, sen jag var barn. Det är ett roligt tidsfördriv som dessutom gör nytta. Och det gör mig glad. Jag kan helt enkelt inte sluta, säger hon och skrattar.