2015-09-22 06:00

2015-09-28 09:58

Föräldralediga tränar svenska tillsammans

Imse vimse spindel på svenska ena stunden och arabiska barnvisor nästa. På föräldraträffen Svenska med baby är det mötet som står i centrum. En gång i veckan umgås föräldrar och barn från hela världen. Målet är att byta erfarenheter och lära känna varandra.

– Det här är en värdefull möjlighet att träna svenska även när man är föräldraledig och träffa människor man annars kanske aldrig möter, säger Cecilia Broström Tunér, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan i Karlstad.

Ett tiotal mammor med bebisar pratar om stort och smått. Idén om en föräldragrupp där människor från olika bostadsområden möts, fick Cecilia för ett bra tag sedan men det är först under detta år som tanken har blivit verklighet.

Tillsammans med föreningen Föräldrastödet i Värmland anordnar man sedan april regelbundna träffar för föräldralediga mammor och pappor. Syftet är att främja mötet och på så sätt bryta segregationen i samhället.

– Vi vill motverka ett vi och dom-tänkande, det är därför den här typen av umgänge är viktigt. Alla föräldrar har ungefär samma behov när de går hemma med en bebis. Kan man ses under lättsamma former och prata om sånt som är både kul och svårt, ökar chanserna att man hittar nya vänner, säger Cecilia.

Glada möten

Just nu träffas gruppen på Fröding Arena på Kronoparken. Om ett par veckor byter verksamheten lokal och kommer då istället att husera på Kronoparkskyrkan.

En ytterligare grupp kommer också att starta under hösten på Våxnäs. Planen är att grupperna själva ska utforma innehållet och att allt fler föräldrar ska vilja engagera sig. Upplägget är tillåtande med målet att alla som kommer ska känna sig både sedda och hörda.

– Just nu söker vi gruppledare som vill ta på sig ett lite större ansvar för samordning och planering. Inga särskilda förkunskaper krävs. Och ju fler aktiva vi blir, desto fler kan vi nå, säger Cecilia.

Ursprungsidén om att träna svenska tillsammans med andra kommer från Stockholm, där Svenska med baby är ett välkänt koncept med flera fina priser med i bagaget.

– Jag hittade till gruppen via Facebook och det är ett jättebra sätt att träffas på. Vi har stor glädje av varandra. Det blir också som en mjukstart inför inskolningen på förskolan. Det är inte bara vi vuxna som har nytta av varandra även barnen lär sig umgås med varandra, säger Bekhal Ismail.

– Det här är en värdefull möjlighet att träna svenska även när man är föräldraledig och träffa människor man annars kanske aldrig möter, säger Cecilia Broström Tunér, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan i Karlstad.

Ett tiotal mammor med bebisar pratar om stort och smått. Idén om en föräldragrupp där människor från olika bostadsområden möts, fick Cecilia för ett bra tag sedan men det är först under detta år som tanken har blivit verklighet.

Tillsammans med föreningen Föräldrastödet i Värmland anordnar man sedan april regelbundna träffar för föräldralediga mammor och pappor. Syftet är att främja mötet och på så sätt bryta segregationen i samhället.

– Vi vill motverka ett vi och dom-tänkande, det är därför den här typen av umgänge är viktigt. Alla föräldrar har ungefär samma behov när de går hemma med en bebis. Kan man ses under lättsamma former och prata om sånt som är både kul och svårt, ökar chanserna att man hittar nya vänner, säger Cecilia.

Glada möten

Just nu träffas gruppen på Fröding Arena på Kronoparken. Om ett par veckor byter verksamheten lokal och kommer då istället att husera på Kronoparkskyrkan.

En ytterligare grupp kommer också att starta under hösten på Våxnäs. Planen är att grupperna själva ska utforma innehållet och att allt fler föräldrar ska vilja engagera sig. Upplägget är tillåtande med målet att alla som kommer ska känna sig både sedda och hörda.

– Just nu söker vi gruppledare som vill ta på sig ett lite större ansvar för samordning och planering. Inga särskilda förkunskaper krävs. Och ju fler aktiva vi blir, desto fler kan vi nå, säger Cecilia.

Ursprungsidén om att träna svenska tillsammans med andra kommer från Stockholm, där Svenska med baby är ett välkänt koncept med flera fina priser med i bagaget.

– Jag hittade till gruppen via Facebook och det är ett jättebra sätt att träffas på. Vi har stor glädje av varandra. Det blir också som en mjukstart inför inskolningen på förskolan. Det är inte bara vi vuxna som har nytta av varandra även barnen lär sig umgås med varandra, säger Bekhal Ismail.