2015-08-28 06:00

2015-08-28 06:00

Tårta till älskad farmor

XTRA-TÅRTA

Farmor Aina är en viktig person i Emils liv. Stundtals den allra viktigaste. Utan hennes hjälp och stöd skulle vardagen i familjen Olofsson-Larsson vara svår att få ihop.
För sitt helhjärtade engagemang belönas hon därför med en Xtra-tårta.

– Aina är en riktig klippa och hon betyder så oerhört mycket för oss alla, säger mamma Helene Olofsson.

Med fyra egna barn och åtta barnbarn är Ainas liv fyllt med glädje. Hon älskar att umgås med familjen och ta i där hjälpen behövs.

Emil, en 10-årig autistisk pojke, knöt an till sin farmor tidigt i livet. De utvecklade en speciell relation och i dag är hon en av få vuxna som når honom i hans egen värld. Genom att varsamt och med mycket kärlek utmana Emils rädslor får Aina honom att göra saker som annars kan te sig som omöjliga.

Det kan vara allt från att ta en promenad, mata en häst eller fika på stan. Små saker med stort värde för ett barn.

– Det är svårt att förklara för någon utomstående hur det är att leva med ett barn som har en grav hjärnskada. Det ställer höga krav på de allra närmaste, men också på omgivningen. Med Aina är Emil alltid trygg och glad, och det i sig underlättar jättemycket för oss föräldrar. För det är omöjligt att alltid räcka till, hur gärna man än önskar det, säger Helen.

Aina själv är rörd av uppmärksamheten men ser sin roll i Emils liv som självklar. Hon har varit med från start, alltid mån om att avlasta och hitta lösningar längs vägen.

Gör det lilla extra

Tillsammans med sin man Sören, Emils farfar, brinner hon för alla barns rätt till jämlik lek, inte minst i lekparkerna runt om i Karlstad. Bland annat har de bilddokumenterat alla rutschkanor och uppvaktat kommunen inför byggandet av den nya lekplatsen i Museiparken, i centrala stan. Och ändring blev det. Den nya klätterställningen i hjärtat av parken kommer nu att glädja många.

– Emil älskar rutschkanor, det är det roligaste han vet och då är det jättesynd om han inte ska kunna ha roligt. Därför känns det här arbetet väldigt viktigt, för alla barns skull.

– Det är exakt det här jag menar, och som gör henne så himla bra. Hon orkar ta tag i grejer som vi föräldrar bara hinner tänka på mitt i allt. Aina tar kampen åt oss och det är vi så himla tacksamma för, säger Helene.

– Aina är en riktig klippa och hon betyder så oerhört mycket för oss alla, säger mamma Helene Olofsson.

Med fyra egna barn och åtta barnbarn är Ainas liv fyllt med glädje. Hon älskar att umgås med familjen och ta i där hjälpen behövs.

Emil, en 10-årig autistisk pojke, knöt an till sin farmor tidigt i livet. De utvecklade en speciell relation och i dag är hon en av få vuxna som når honom i hans egen värld. Genom att varsamt och med mycket kärlek utmana Emils rädslor får Aina honom att göra saker som annars kan te sig som omöjliga.

Det kan vara allt från att ta en promenad, mata en häst eller fika på stan. Små saker med stort värde för ett barn.

– Det är svårt att förklara för någon utomstående hur det är att leva med ett barn som har en grav hjärnskada. Det ställer höga krav på de allra närmaste, men också på omgivningen. Med Aina är Emil alltid trygg och glad, och det i sig underlättar jättemycket för oss föräldrar. För det är omöjligt att alltid räcka till, hur gärna man än önskar det, säger Helen.

Aina själv är rörd av uppmärksamheten men ser sin roll i Emils liv som självklar. Hon har varit med från start, alltid mån om att avlasta och hitta lösningar längs vägen.

Gör det lilla extra

Tillsammans med sin man Sören, Emils farfar, brinner hon för alla barns rätt till jämlik lek, inte minst i lekparkerna runt om i Karlstad. Bland annat har de bilddokumenterat alla rutschkanor och uppvaktat kommunen inför byggandet av den nya lekplatsen i Museiparken, i centrala stan. Och ändring blev det. Den nya klätterställningen i hjärtat av parken kommer nu att glädja många.

– Emil älskar rutschkanor, det är det roligaste han vet och då är det jättesynd om han inte ska kunna ha roligt. Därför känns det här arbetet väldigt viktigt, för alla barns skull.

– Det är exakt det här jag menar, och som gör henne så himla bra. Hon orkar ta tag i grejer som vi föräldrar bara hinner tänka på mitt i allt. Aina tar kampen åt oss och det är vi så himla tacksamma för, säger Helene.