2015-08-28 06:00

2015-08-28 06:00

"Lugna rum behövs i en stad"

– Det är en lugn oas mitt i staden, säger Carin Carlgren Persson och slår ut med handen mot den lummiga innergården där hennes hantverksbutik Nyttokonst huserar. Hon har varit verksam i kvarteret Almen sedan 1960-talet och har sett hur kvarteret Almen stått emot stadens förändringar.

– Jag har en fantastiskt utsikt härifrån, säger Carin Carlgren Persson och kikar ut genom fönstret på firma Nyttokonst. Butiken är inrymd i den faluröda utelängan som hör till Landshövdingegården och beroende på hur man sitter har man utsikt över Flachska gården, Doktorsgården eller Landshövdingegården från fönstret.

Ibland, framförallt när dörren vid Kleynes antikvariat är öppen, hittar turister och andra intresserade in på innergården. Där möts de av stenläggning, vacker arkitektur, skulpturer och ett lugn som känns milsvitt från stadens centrum.

Framför henne på disken ligger litteratur, tidningsurklipp och gamla bilder från kvarteret Almen.

Levande historia

– Det är omöjligt att vara verksam i ett sådant här område utan att börja intressera sig för historien bakom byggnaderna, här har det bott folk i generationer. Man vill veta mer om dem, säger Carin.

Hon tycker att det är viktigt att de gamla byggnaderna bevaras,

– Det finns ett värde i att ha en levande historia omkring sig, att nästa generation kan få se hur vackra hus som byggdes på 1700-talet. I Karlstad finns det väldigt få byggnader kvar från den tiden, säger Carin.

Lugna rum

Under de snart 40 år hon verkat i området har hon upplevt hur kvarteret väcktes till liv på 60-talet när kommunen restaurerade byggnaderna efter några riktigt ruffiga år. Samt hur det under 80-talet mest var genomfartsled från Systembolaget. Nu hoppas hon att kvarteret Almen återigen ska få en chans att blomstra.

– Jag har en vision för kvarteret Amen som liknar hur de gjort med Krusenstiernska gården i Kalmar, ett café och en fantastisk trädgård. Det behöver inte vara så mycket jippo, jag tror att folk uppskattar enkelheten. Den här typen av lugna rum behövs i en stad, säger Carin Carlgren Persson.

– Jag har en fantastiskt utsikt härifrån, säger Carin Carlgren Persson och kikar ut genom fönstret på firma Nyttokonst. Butiken är inrymd i den faluröda utelängan som hör till Landshövdingegården och beroende på hur man sitter har man utsikt över Flachska gården, Doktorsgården eller Landshövdingegården från fönstret.

Ibland, framförallt när dörren vid Kleynes antikvariat är öppen, hittar turister och andra intresserade in på innergården. Där möts de av stenläggning, vacker arkitektur, skulpturer och ett lugn som känns milsvitt från stadens centrum.

Framför henne på disken ligger litteratur, tidningsurklipp och gamla bilder från kvarteret Almen.

Levande historia

– Det är omöjligt att vara verksam i ett sådant här område utan att börja intressera sig för historien bakom byggnaderna, här har det bott folk i generationer. Man vill veta mer om dem, säger Carin.

Hon tycker att det är viktigt att de gamla byggnaderna bevaras,

– Det finns ett värde i att ha en levande historia omkring sig, att nästa generation kan få se hur vackra hus som byggdes på 1700-talet. I Karlstad finns det väldigt få byggnader kvar från den tiden, säger Carin.

Lugna rum

Under de snart 40 år hon verkat i området har hon upplevt hur kvarteret väcktes till liv på 60-talet när kommunen restaurerade byggnaderna efter några riktigt ruffiga år. Samt hur det under 80-talet mest var genomfartsled från Systembolaget. Nu hoppas hon att kvarteret Almen återigen ska få en chans att blomstra.

– Jag har en vision för kvarteret Amen som liknar hur de gjort med Krusenstiernska gården i Kalmar, ett café och en fantastisk trädgård. Det behöver inte vara så mycket jippo, jag tror att folk uppskattar enkelheten. Den här typen av lugna rum behövs i en stad, säger Carin Carlgren Persson.