2015-08-28 06:00

2015-08-28 06:00

Johan hyr ut övervåningen till studenter

KARLSTAD

Bostadsbrist gör att många studenter har haft svårt att hitta tak över huvudet. För vissa innebär problemet också en möjlighet, till nya bekantskaper och kanske vänner för livet.
Johan Sax bor på Kronoparken, och han bestämde sig för att hyra ut sin övervåning till två glada studenter.

De senaste veckorna har det skett en hel del förändringar i Johan Sax radhus på Kronoparken. Kylskåpet har städats ur och organiserats om, internetkabel har dragits in till de två rummen på övervåningen, och han har fått börja fundera på städschema.

Efter att ha bott ensam i radhuset i ett halvår har det nu flyttat in två helt okända personer, människor som han på många sätt kommer dela vardag med.

– Än så länge har det fungerat jättebra. Det är klart att man har tänkt mycket på hur det ska funka rent socialt med inneboende, men det känns som att vi kommer kunna bli bra vänner, säger Johan.

Nytt sällskap

Det hela började med en lapp i brevlådan. KBAB informerade om bostadsbristen som råder bland studenter och uppmanade människor med extrarum att hyra ut dem till inneboende. Bostadsbolaget kallar projektet för Hjärterum. I Johans radhus stod två rum tomma. Efter lite funderande kändes det helt rätt att hyra ut dem.

– För mig handlar det framför allt om att det är kul att få mer sällskap, nya människor att umgås med. Men det är bra att man kan göra en insats för någon också, nu när det är så svårt att hitta boende. Och sen ska jag inte sticka under stol med att det ger ju lite extra pengar också, säger Johan.

När Xtra besöker radhuset har Gustav Olin Månsson bott där i ett dygn. Den första tiden som inneboende har gått över förväntan. Han beskriver sig själv som öppen och social, och jakten på nya kontakter och gemenskaper var en stor anledning till att han bestämde sig för att börja plugga.

Fick panik

Gustav flyttade till Karlstad från Stockholm, och att det skulle vara så svårt att få boende överraskade honom.

– Man tänker att det ska vara lättare i en mindre stad än i storstäderna, och sen stod det ju att det var bostadsgaranti. När det visade sig att det inte fanns lediga bostäder var det en jättechock. Jag fick verkligen panik, säger han.

Nu fick han inte bara ett rum att bo i, han har därmed fått en viktig kontakt i den nya hemstaden. Johan får hjälpa till och svara på alla frågor Gustav kan tänkas ha om Karlstad och Kronoparken. Och redan nu börjar staden och huset kännas som hemma.

Kommer att trivas

– Jag var lite orolig att det skulle kännas som att jag var gäst här. Men Johan har varit så öppen och bra, så den biten kom vi över väldigt snabbt. Jag tror att jag kommer trivas här, och för min del är det här inte någon tillfällig lösning, det ska bli kul att dela hem med andra, säger Gustav.

De senaste veckorna har det skett en hel del förändringar i Johan Sax radhus på Kronoparken. Kylskåpet har städats ur och organiserats om, internetkabel har dragits in till de två rummen på övervåningen, och han har fått börja fundera på städschema.

Efter att ha bott ensam i radhuset i ett halvår har det nu flyttat in två helt okända personer, människor som han på många sätt kommer dela vardag med.

– Än så länge har det fungerat jättebra. Det är klart att man har tänkt mycket på hur det ska funka rent socialt med inneboende, men det känns som att vi kommer kunna bli bra vänner, säger Johan.

Nytt sällskap

Det hela började med en lapp i brevlådan. KBAB informerade om bostadsbristen som råder bland studenter och uppmanade människor med extrarum att hyra ut dem till inneboende. Bostadsbolaget kallar projektet för Hjärterum. I Johans radhus stod två rum tomma. Efter lite funderande kändes det helt rätt att hyra ut dem.

– För mig handlar det framför allt om att det är kul att få mer sällskap, nya människor att umgås med. Men det är bra att man kan göra en insats för någon också, nu när det är så svårt att hitta boende. Och sen ska jag inte sticka under stol med att det ger ju lite extra pengar också, säger Johan.

När Xtra besöker radhuset har Gustav Olin Månsson bott där i ett dygn. Den första tiden som inneboende har gått över förväntan. Han beskriver sig själv som öppen och social, och jakten på nya kontakter och gemenskaper var en stor anledning till att han bestämde sig för att börja plugga.

Fick panik

Gustav flyttade till Karlstad från Stockholm, och att det skulle vara så svårt att få boende överraskade honom.

– Man tänker att det ska vara lättare i en mindre stad än i storstäderna, och sen stod det ju att det var bostadsgaranti. När det visade sig att det inte fanns lediga bostäder var det en jättechock. Jag fick verkligen panik, säger han.

Nu fick han inte bara ett rum att bo i, han har därmed fått en viktig kontakt i den nya hemstaden. Johan får hjälpa till och svara på alla frågor Gustav kan tänkas ha om Karlstad och Kronoparken. Och redan nu börjar staden och huset kännas som hemma.

Kommer att trivas

– Jag var lite orolig att det skulle kännas som att jag var gäst här. Men Johan har varit så öppen och bra, så den biten kom vi över väldigt snabbt. Jag tror att jag kommer trivas här, och för min del är det här inte någon tillfällig lösning, det ska bli kul att dela hem med andra, säger Gustav.