2015-08-28 06:00

2015-08-28 06:00

Herrhagen i centrum på Kulturnatten

TRADITION

Den 18 september är det dags för årets kulturnatt. Och denna gång står stadsdelen Herrhagen i rampljuset. Utöver de klassiska hållpunkterna, som gatuteater, dans och musik, får även konsten ta en tydligare plats i årets upplaga. Gallerierna förhandsvisar ett urval ur sitt höstprogram och håller öppet framåt småtimmarna.

– Det känns roligt att kunna utöka promenadslingan utanför själva stadskärnan och just det här upplägget blev väldigt tydligt när galleristerna visade intresse och hängde på. Så vi testar ett nytt grepp och hoppas att det faller väl ut bland besökarna, säger kulturproducenten Amalia Linninger på Karlstads kommun.

Det är bråda dagar på kontoret. Med ett så stort arrangemang som kulturnatten har blivit genom åren gäller det att hålla rätt i alla trådar hela vägen ut.

Allt dubbelkollas

Som kulturproducent är Amalia ytterst ansvarig för att alla bitar faller på plats, i rätt tid. Alldeles strax ska det gedigna programmet skickas till tryck, men dessförinnan måste allt dubbelkollas en sista gång. Det vore väldigt tråkigt om någon viktig punkt föll bort eller glömdes av.

– Det här är min fjärde kulturnatt och rutinerna börjar sätta sig nu. Det är ett otroligt roligt arbete jag gör och som på många sätt är startskottet för hela kulturhösten i stan. Min viktigaste uppgift är att planera en mångfald av aktiviteter, som passar både stora och små. Och se till att alla som vill vara med under dagen och kvällen får möjlighet till det, säger hon.

Det unika är blandningen av professionella utövare och konstnärer, semiproffs och amatörer. Alla aktiviteter är gratis för besökarna. Målet är att öppna upp kulturlivet och erbjuda en natt då allt är möjligt, och då alla på lika villkor kan uppleva det kulturella utbudet som finns i närmiljön.

Tillgänglighet

Öppenheten och tillgängligheten är också det som ger arrangemanget dess charm. Att våga testa något som annars känns avlägset ska vara en självklarhet efter invigningen på Soltorget den 18 september.

Amalia ser hela sitt uppdrag som ett sätt att sänka trösklarna och bjuda in fler.

– Den egna upplevelsen hos varje enskild person är allra viktigast. Själv ser jag mest fram emot den där minuten innan invigningen. Då kan jag andas ut och bara njuta. Efter det är kvällen en enda lång fest, säger hon.

Något för alla

Utöver gallerierna på Herrhagen medverkar också Värmlands museum, Wermland Opera, UNO, Bibliotekshuset, Värmlandsteatern och Gjuteriet. Scenprogrammet är välfyllt, inomhus såväl som utomhus.

Workshops, quiz, dans, teater och en hel del musik kommer hålla besökarna varma när kylan smyger sig på. Det bästa är framdukat. När startskottet går gäller det att förse sig och vara nyfiken.

– Det finns något för alla, det kan jag lova, säger Amalia.

– Det känns roligt att kunna utöka promenadslingan utanför själva stadskärnan och just det här upplägget blev väldigt tydligt när galleristerna visade intresse och hängde på. Så vi testar ett nytt grepp och hoppas att det faller väl ut bland besökarna, säger kulturproducenten Amalia Linninger på Karlstads kommun.

Det är bråda dagar på kontoret. Med ett så stort arrangemang som kulturnatten har blivit genom åren gäller det att hålla rätt i alla trådar hela vägen ut.

Allt dubbelkollas

Som kulturproducent är Amalia ytterst ansvarig för att alla bitar faller på plats, i rätt tid. Alldeles strax ska det gedigna programmet skickas till tryck, men dessförinnan måste allt dubbelkollas en sista gång. Det vore väldigt tråkigt om någon viktig punkt föll bort eller glömdes av.

– Det här är min fjärde kulturnatt och rutinerna börjar sätta sig nu. Det är ett otroligt roligt arbete jag gör och som på många sätt är startskottet för hela kulturhösten i stan. Min viktigaste uppgift är att planera en mångfald av aktiviteter, som passar både stora och små. Och se till att alla som vill vara med under dagen och kvällen får möjlighet till det, säger hon.

Det unika är blandningen av professionella utövare och konstnärer, semiproffs och amatörer. Alla aktiviteter är gratis för besökarna. Målet är att öppna upp kulturlivet och erbjuda en natt då allt är möjligt, och då alla på lika villkor kan uppleva det kulturella utbudet som finns i närmiljön.

Tillgänglighet

Öppenheten och tillgängligheten är också det som ger arrangemanget dess charm. Att våga testa något som annars känns avlägset ska vara en självklarhet efter invigningen på Soltorget den 18 september.

Amalia ser hela sitt uppdrag som ett sätt att sänka trösklarna och bjuda in fler.

– Den egna upplevelsen hos varje enskild person är allra viktigast. Själv ser jag mest fram emot den där minuten innan invigningen. Då kan jag andas ut och bara njuta. Efter det är kvällen en enda lång fest, säger hon.

Något för alla

Utöver gallerierna på Herrhagen medverkar också Värmlands museum, Wermland Opera, UNO, Bibliotekshuset, Värmlandsteatern och Gjuteriet. Scenprogrammet är välfyllt, inomhus såväl som utomhus.

Workshops, quiz, dans, teater och en hel del musik kommer hålla besökarna varma när kylan smyger sig på. Det bästa är framdukat. När startskottet går gäller det att förse sig och vara nyfiken.

– Det finns något för alla, det kan jag lova, säger Amalia.