2015-06-26 06:00

2015-06-26 06:00

Varför har du satt upp skyltar om fjärilar?

HEJ PÅ DIG...

...Emil Nilsson, biolog på Göteborgs stad, som har satt upp informationsskyltar om fjärilar längs Silverleden i Värmskog.

– Mina föräldrar har en sommarstuga i Värmskog och jag har gått den här slingan många gånger. På mina turer har jag också upptäckt att plasten är rik på fjärilar. Jag har sett ett 40-tal olika arter, där många dessutom är sällsynta och rödlistade. Därför tänkte jag att det vore kul om även andra fick möjlighet att lära känna dessa, nu när man kan se dem på nära håll.

Hur kommer det sig att de trivs så bra just här?

– Leden är på många sätt idealisk för fjärilarna. Det finns mycket blommor och andra småmiljöer som sandtag och kalhyggen. Skötseln av naturen sker i lagom tempo. För att det ska blomma så fint som det gör krävs att man inte rensar för ofta, men inte heller för sällan så att det hinner växa igen. Så förutsättningarna är helt enkelt perfekta.

Varför gillar du fjärilar så mycket?

– Fjärilar signalerar höga naturvärden och som biolog tycker jag att det är mycket spännande. Har jag en håv och en flaska vatten kan jag gå runt i området i timmar. Men jag tror att alla gillar fjärilar, även om många kanske inte kan så mycket om deras variation. Nu när skyltarna finns kan man lära sig mer om de olika arterna och vad de behöver för att trivas. Man kan se fjärilar mellan april och oktober, men bästa tiden är på högsommaren.

Hur har reaktionerna varit?

– Jag tror inte att många vet om att det är just jag som har satt upp de här skyltarna, men Grums kommun är väldigt glada över att de finns och även Karsbols skolhusförening som sköter om leden har visat uppskattning.

Har du fler liknande projekt på gång?

– Just nu har jag inga planer på att sätta upp några nya skyltar, men vem vet vad som händer i framtiden. Silverleden är ett spännande naturområde som förutom fjärilarna även har en hel del sällsynta växter och bin. Och sånt är också roligt om fler får ta del av.

– Mina föräldrar har en sommarstuga i Värmskog och jag har gått den här slingan många gånger. På mina turer har jag också upptäckt att plasten är rik på fjärilar. Jag har sett ett 40-tal olika arter, där många dessutom är sällsynta och rödlistade. Därför tänkte jag att det vore kul om även andra fick möjlighet att lära känna dessa, nu när man kan se dem på nära håll.

Hur kommer det sig att de trivs så bra just här?

– Leden är på många sätt idealisk för fjärilarna. Det finns mycket blommor och andra småmiljöer som sandtag och kalhyggen. Skötseln av naturen sker i lagom tempo. För att det ska blomma så fint som det gör krävs att man inte rensar för ofta, men inte heller för sällan så att det hinner växa igen. Så förutsättningarna är helt enkelt perfekta.

Varför gillar du fjärilar så mycket?

– Fjärilar signalerar höga naturvärden och som biolog tycker jag att det är mycket spännande. Har jag en håv och en flaska vatten kan jag gå runt i området i timmar. Men jag tror att alla gillar fjärilar, även om många kanske inte kan så mycket om deras variation. Nu när skyltarna finns kan man lära sig mer om de olika arterna och vad de behöver för att trivas. Man kan se fjärilar mellan april och oktober, men bästa tiden är på högsommaren.

Hur har reaktionerna varit?

– Jag tror inte att många vet om att det är just jag som har satt upp de här skyltarna, men Grums kommun är väldigt glada över att de finns och även Karsbols skolhusförening som sköter om leden har visat uppskattning.

Har du fler liknande projekt på gång?

– Just nu har jag inga planer på att sätta upp några nya skyltar, men vem vet vad som händer i framtiden. Silverleden är ett spännande naturområde som förutom fjärilarna även har en hel del sällsynta växter och bin. Och sånt är också roligt om fler får ta del av.