2015-06-26 06:00

2015-06-26 06:00

"Alster är Karlstadsbornas herrgård"

Per-Olov Byh har jobbat på Alsters herrgård i 12 år. Under den tiden har han varit med och satt sin prägel på turistattraktionen.

Till årets högsäsong har han fått se en ny attraktion invigas, en lekskog som ska underhålla de yngsta.

– Ett turistmål som det här måste ha något för alla åldrar. Vi har saknat en riktigt bra lekplats, men nu kan barnen leka i en fin och inspirerande miljö samtidigt som föräldrarna njuter av kaffet i det närliggande kaféet, säger Per-Olov Byh, intendent på Alsters herrgård.

Att förändra en historisk plats som denna är en svår balansgång. Dels måste det hela tiden göras förbättringar och nya satsningar för att locka besökare, men samtidigt måste man göra det med respekt och eftertanke. De värden som finns får inte gå förlorade, menar Per-Olov.

– Vi måste alltid väga olika fördelar mot varandra. Dels ska Alster vara ett modernt och attraktivt resmål, tillgängligt för alla, och dels ska vi vårda och värna om det historiska. Vårt arv är både själva herrgårdsmiljön och Gustaf Fröding.

När Per-Olov inledde sitt jobb på herrgården kände han inte till särskilt mycket om Fröding och hans författarskap. Men nu är det en självklar del av vardagen.

– Jag har börjat tycka att han är oerhört skarp. Jag både skrattar och gråter av dikterna, även om jag har hört och läst dem flera gånger tidigare.

En viktig del i uppdraget att förvalta Alsters herrgård är att hitta vägar att nå ut med Gustaf Fröding i vår moderna tid. Ny publik måste hela tiden upptäcka författaren, annars kommer arvet efter honom oundvikligen att dö ut.

– Det han skrev är enkelt att applicera på 2000-talet. Mycket stämmer lika mycket nu som då. Men min tanke nu är att vi ska skapa sätt att smyga på folk Gustaf Fröding. Det kan vara små saker, men även om man är här mest för att dricka kaffe så ska man gå härifrån med en liten bit av Fröding på något sätt, säger han.

Under det senaste året har magasinet som ligger precis intill huvudbyggnaden öppnat upp för privata bröllopsfester. Och nu i juni har Värmlandsteatern spelat Möss och människor här. Dessutom har Länshemslöjdsföreningen flyttat in i ena flygeln.

– Alster är Karlstadsbornas herrgård. Jag vill gärna visa upp den för fler, och hoppas att nya människor får upp ögonen för oss genom besök här. Har man hittat hit vill man återkomma, det är mitt mål, säger Per-Olov.

– Ett turistmål som det här måste ha något för alla åldrar. Vi har saknat en riktigt bra lekplats, men nu kan barnen leka i en fin och inspirerande miljö samtidigt som föräldrarna njuter av kaffet i det närliggande kaféet, säger Per-Olov Byh, intendent på Alsters herrgård.

Att förändra en historisk plats som denna är en svår balansgång. Dels måste det hela tiden göras förbättringar och nya satsningar för att locka besökare, men samtidigt måste man göra det med respekt och eftertanke. De värden som finns får inte gå förlorade, menar Per-Olov.

– Vi måste alltid väga olika fördelar mot varandra. Dels ska Alster vara ett modernt och attraktivt resmål, tillgängligt för alla, och dels ska vi vårda och värna om det historiska. Vårt arv är både själva herrgårdsmiljön och Gustaf Fröding.

När Per-Olov inledde sitt jobb på herrgården kände han inte till särskilt mycket om Fröding och hans författarskap. Men nu är det en självklar del av vardagen.

– Jag har börjat tycka att han är oerhört skarp. Jag både skrattar och gråter av dikterna, även om jag har hört och läst dem flera gånger tidigare.

En viktig del i uppdraget att förvalta Alsters herrgård är att hitta vägar att nå ut med Gustaf Fröding i vår moderna tid. Ny publik måste hela tiden upptäcka författaren, annars kommer arvet efter honom oundvikligen att dö ut.

– Det han skrev är enkelt att applicera på 2000-talet. Mycket stämmer lika mycket nu som då. Men min tanke nu är att vi ska skapa sätt att smyga på folk Gustaf Fröding. Det kan vara små saker, men även om man är här mest för att dricka kaffe så ska man gå härifrån med en liten bit av Fröding på något sätt, säger han.

Under det senaste året har magasinet som ligger precis intill huvudbyggnaden öppnat upp för privata bröllopsfester. Och nu i juni har Värmlandsteatern spelat Möss och människor här. Dessutom har Länshemslöjdsföreningen flyttat in i ena flygeln.

– Alster är Karlstadsbornas herrgård. Jag vill gärna visa upp den för fler, och hoppas att nya människor får upp ögonen för oss genom besök här. Har man hittat hit vill man återkomma, det är mitt mål, säger Per-Olov.