2015-06-23 06:00

2015-06-24 15:07

Praktisk plockmat på persiskt vis

MATLAGNING

Sommaren är äntligen här. Med den kommer önskan att få äta ute i det gröna, och ta med maten på utflykt.

Fariba Ranjbar på Café Park i Skoghall tipsar om klassisk utflyktsmat men med persiska smaker.

– På sommaren är det många som kommer hit och köper med sig mat för att äta utomhus, vid Vänern eller andra fina ställen i naturen. Det persiska köket passar bra för det, vi har mycket plockmat och grillat, säger Fariba.

Flyttade från Stockholm

Sedan ett knappt år tillbaka driver hon Café Park, en persisk restaurang i Skoghall. Hon har ett par decenniers erfarenhet från restaurangbranschen i Stockholm, men när hon hittade den lilla stugan på Hovlandavägen föll hon pladask och flyttade till Värmland. Fariba berättar att Hammaröborna är nyfikna och att hon fått ett positivt mottagande.

– Nästan alla nya gäster har fått höra talas om mig genom vänner som rekommenderat dem att komma hit. Det är det bästa betyg man kan få som restaurangägare, säger hon.

Delar gärna med sig

På menyn på Café Park står flera rätter som lika gärna hade kunnat vara klassisk svensk sommarmat. Det är grillat och mat som passar att ta med sig för att äta på utflykt. Och Fariba har inget emot att dela med sig av recepten.

– Jag har aldrig gillat kockar som håller på med hemliga recept. Jag vill vara generös och berättar gärna hur man gör. Sen är det inte säkert att maten smakar precis likadant som när jag gör den, mycket av smakerna sitter i handlaget och erfarenheten. Jag använder till exempel sällan mått när jag lagar mat och jag gillar att gå på känsla, säger hon.

– På sommaren är det många som kommer hit och köper med sig mat för att äta utomhus, vid Vänern eller andra fina ställen i naturen. Det persiska köket passar bra för det, vi har mycket plockmat och grillat, säger Fariba.

Flyttade från Stockholm

Sedan ett knappt år tillbaka driver hon Café Park, en persisk restaurang i Skoghall. Hon har ett par decenniers erfarenhet från restaurangbranschen i Stockholm, men när hon hittade den lilla stugan på Hovlandavägen föll hon pladask och flyttade till Värmland. Fariba berättar att Hammaröborna är nyfikna och att hon fått ett positivt mottagande.

– Nästan alla nya gäster har fått höra talas om mig genom vänner som rekommenderat dem att komma hit. Det är det bästa betyg man kan få som restaurangägare, säger hon.

Delar gärna med sig

På menyn på Café Park står flera rätter som lika gärna hade kunnat vara klassisk svensk sommarmat. Det är grillat och mat som passar att ta med sig för att äta på utflykt. Och Fariba har inget emot att dela med sig av recepten.

– Jag har aldrig gillat kockar som håller på med hemliga recept. Jag vill vara generös och berättar gärna hur man gör. Sen är det inte säkert att maten smakar precis likadant som när jag gör den, mycket av smakerna sitter i handlaget och erfarenheten. Jag använder till exempel sällan mått när jag lagar mat och jag gillar att gå på känsla, säger hon.

Sallad shirazi

Enkel men smakrik sallad. Passar som tillbehör till grillat.

En gurka

3 medelstora tomater

En liten rödlök

Mynta

Citron

Olivolja

Salt

Gör så här: Tärna gurka, tomat och lök. Pressa över lite citron och tillsätt salt, mynta och olivolja efter smak.

Grillspett

Grillen är extremt viktig i persisk kultur. Grillad mat är festmat. Det kan vara svårt att få färsen att stanna kvar på spettet, om man vill göra det enklare för sig så kan man göra biffar istället. Servera gärna med tomatsås med lite chili i.

I Iran är kebab kobide klassisk utflyktsmat.

Köttfärsspett (kebab kobide)

400 gram lammfärs

600 gram nötfärs

2 medelstora gula lökar

En fjärdedels tesked bakpulver

Salt och peppar

Gör så här: Riv löken med rivjärn och pressa ur vätskan. Blanda med lamm- och nötfärs. Tillsätt salt, peppar och bakpulver. Knåda alla ingredienser till en smet och forma på grillspetten, det ska vara som en lång avlång men lite platt korv på spetten. Grilla på båda sidorna.

Kycklingspett (djodje kabab)

Gör så här: Blanda saffran, oregano, lök och lite olja till en marinad. Låt kycklingfiléer marineras över natten. Trä kycklingen på spetten och grilla.

Chiptotlesburrito

God, enkel och fräsch wrap, perfekt att ta med. Den går att äta kall och man behöver inga bestick. Funkar bra som vegetarisk eller med till exempel kyckling. Rörorna går också att ha som tillbehör till grillen.

4 koppar kokta pintobönor eller bruna bönor

4 koppar majs

1 stor röd paprika

1 medelstor gul lök

1 medelstor rödlök

2 medelstora tomater

3-4 klyftor vitlök

En nypa persilja

Lite torkad eller färsk chili efter egen smak

1 matsked kryddblandning gjord på ingefära, kanel kardemumma och kryddnejlika

Tortillabröd

Gör så här: Tärna lök, paprika och tomater, riv vitlöken. Blanda och fräs lite i torr panna. Tillsätt majs, bönor och kryddblandningen. Hacka persilja och chili och blanda med de andra ingredienserna.

Ta ett stort tortillabröd och lägg i lite av ingredienserna i mitten. Lägg på zejtonparverde eller 3-4 oliver utan kärnor och lite fetaost eller annan vit ost. Om du vill kan du lägga på några bitar djodje kebab.

Gör en sås med majonnäs, vitlök, mynta och äppelcider vinäger efter egen smak. Lägg ungefär två matskedar av såsen ovanpå allt i tortillabrödet. Vik ihop och värm i mikrougn ett par minuter och grädda i ugnen eller på grill tills burriton fått en gul färg på båda sidor.

Servera gärna med sallad shirazi och mastokhjar.

Zejtonparverde (olivröra):

800 gram oliver utan kärnor

150 gram malda valnöter

Ett medelstort granatäpple

1 citron

2 klyftor vitlök

2-3 tesked torkad mynta

Gör så här: Kärna ur granatäpplet, riv vitlöken, pressa citronen och blanda alla ingredienser till en röra.

 

Mastokhjar (tzatziki)

1 kilo turkisk yoghurt (10% fett)

En gurka

2-3 klyftor vitlök

Lite salt

En matsked torkad mynta.

Gör så här: Riv gurka med rivjärn eller haka med kniv och riv vitlöken. Blanda alla ingredienser till en röra.