2015-05-22 05:00

2015-05-22 08:32

Så har parken utvecklats genom åren

XTRA

Allt började med Conrad Höök och hans syster Ebba Treffenberg. Det som nu på många sätt är Karlstadsbornas gemensamma vardagsrum grundar sig i en donation med ett tydligt mål: att Mariebergsskogen för all framtid ska vara allmänhetens stadspark.

I december 1895 dog doktor Conrad Höök. Hans syster Ebba Treffenberg var enda arvingen, och ärvde därmed alla ägodelar, bland dem Mariebergs herrgård och tillhörande Mariebergsskogen. När Ebba gick igenom hans ägodelar hittade hon ett papper med önskemål inför begravningen, och en liten anteckning riktat till arvtagaren. ”Om Marieberg efter min död försäljes, så låt åtminstone ej skogen komma i afverkares våld. Skänk den då heldre till staden, mot etryggande garanti för dess framtida bestånd och vård. Detta är min innerliga bön!”

Stadspark för alltid

Systern tog denna önskan på största allvar och formulerade ett gåvobrev till Karlstads stadsfullmäktige. Mariebergsskogen skulle räddas för framtida generationer, och hon skrev tydliga anvisningar om hur det skulle ske. Bland annat kan man läsa att kommunen ska ansvara för att skogen används som stadspark, nu och för alltid.

Utifrån detta donationsbrev skapades sedan Mariebergsskogen. Invigningen skedde med pompa och ståt den 16 augusti 1925. Mellan 3 000 och 4 000 personer samlades för att fira den nya attraktionen. Musikkåren spelade Ack Värmeland du sköna och Mariebergsskogsnämdens ordförande Axel Dahlman höll tal. Allt var festligt och glatt.

Sedan dess har det nu gått 90 år. Varje tid har präglat parken på sitt sätt, verksamhet och utseende har skiftat.

Värmländskt Skansen

Från början var tanken att skapa ett värmländskt Skansen. Ett friluftsmuseum och en plats där man kan fira högtider som valborgsmässoafton.

Så småningom byggdes en dansbana som gjorde det möjligt för allmänheten att njuta av både musik och teater. Dans blev det stora folknöjet.

På 1940-talet invigdes Mariebergsskogens friluftsteater. Bara under de första åren kunde teatern presentera namn som Alice Babs, Anna-Lisa Eriksson, Zarah Leander, Nils Poppe och Åke Söderblom. När folkparksturnéerna blev fler och populärkulturen på allvar slog igenom kom internationella storstjärnor på besök. Louis Armstrong, Duke Ellington, Jimi Hendrix, Cliff Richard, Ray Charles och Eartha Kit är några av alla de stora underhållare som stannade till här.

Förrymd björn

Under denna folkparkernas storhetstid var det runt 70 arrangemang per sommar. Men när tv-apparaten blev var mans egendom förändrades också möjligheterna till nöjen. Turnéerna blev färre och färre. Sång och teater kunde avnjutas från soffan istället för i parken.

Nu fick djurparken i Mariebergsskogen bli allt större och tivoliverksamhet flyttade in.

Djurparken orsakade stor uppståndelse 1981 när brunbjörnen Pekka rymde. Polis kallades till platsen, och efter en del tumult kunde björnen till slut fällas utan att någon människa kom till skada.

Ny inriktning

Många har i dag minnen från Mariebergsskogen med djurpark och nöjesfält. Men sedan 2003 bedrivs verksamheten med nytt fokus.

Målet är nu att vara ett natur- och fritidsområde som är tillgängligt för besökare året runt. Naturum, Lekträdgården, Barnens köksträdgård och Lillskogens klapphage är några exempel på den nya inriktningen. Men samtidigt fortsätter parkens scener att locka både artister och publik.

Sedan några år tillbaka är Putte i Parken ett återkommande evenemang, och sommarhalvåret är det både teater och konserter i Mariebergsskogen.

Hur framtidens stadspark ser ut är svårt att sia om. Men om Conrad Höök och Ebba Treffenbergs viljor följs kommer allmänheten få del av naturen i området i all evig tid.

I december 1895 dog doktor Conrad Höök. Hans syster Ebba Treffenberg var enda arvingen, och ärvde därmed alla ägodelar, bland dem Mariebergs herrgård och tillhörande Mariebergsskogen. När Ebba gick igenom hans ägodelar hittade hon ett papper med önskemål inför begravningen, och en liten anteckning riktat till arvtagaren. ”Om Marieberg efter min död försäljes, så låt åtminstone ej skogen komma i afverkares våld. Skänk den då heldre till staden, mot etryggande garanti för dess framtida bestånd och vård. Detta är min innerliga bön!”

Stadspark för alltid

Systern tog denna önskan på största allvar och formulerade ett gåvobrev till Karlstads stadsfullmäktige. Mariebergsskogen skulle räddas för framtida generationer, och hon skrev tydliga anvisningar om hur det skulle ske. Bland annat kan man läsa att kommunen ska ansvara för att skogen används som stadspark, nu och för alltid.

Utifrån detta donationsbrev skapades sedan Mariebergsskogen. Invigningen skedde med pompa och ståt den 16 augusti 1925. Mellan 3 000 och 4 000 personer samlades för att fira den nya attraktionen. Musikkåren spelade Ack Värmeland du sköna och Mariebergsskogsnämdens ordförande Axel Dahlman höll tal. Allt var festligt och glatt.

Sedan dess har det nu gått 90 år. Varje tid har präglat parken på sitt sätt, verksamhet och utseende har skiftat.

Värmländskt Skansen

Från början var tanken att skapa ett värmländskt Skansen. Ett friluftsmuseum och en plats där man kan fira högtider som valborgsmässoafton.

Så småningom byggdes en dansbana som gjorde det möjligt för allmänheten att njuta av både musik och teater. Dans blev det stora folknöjet.

På 1940-talet invigdes Mariebergsskogens friluftsteater. Bara under de första åren kunde teatern presentera namn som Alice Babs, Anna-Lisa Eriksson, Zarah Leander, Nils Poppe och Åke Söderblom. När folkparksturnéerna blev fler och populärkulturen på allvar slog igenom kom internationella storstjärnor på besök. Louis Armstrong, Duke Ellington, Jimi Hendrix, Cliff Richard, Ray Charles och Eartha Kit är några av alla de stora underhållare som stannade till här.

Förrymd björn

Under denna folkparkernas storhetstid var det runt 70 arrangemang per sommar. Men när tv-apparaten blev var mans egendom förändrades också möjligheterna till nöjen. Turnéerna blev färre och färre. Sång och teater kunde avnjutas från soffan istället för i parken.

Nu fick djurparken i Mariebergsskogen bli allt större och tivoliverksamhet flyttade in.

Djurparken orsakade stor uppståndelse 1981 när brunbjörnen Pekka rymde. Polis kallades till platsen, och efter en del tumult kunde björnen till slut fällas utan att någon människa kom till skada.

Ny inriktning

Många har i dag minnen från Mariebergsskogen med djurpark och nöjesfält. Men sedan 2003 bedrivs verksamheten med nytt fokus.

Målet är nu att vara ett natur- och fritidsområde som är tillgängligt för besökare året runt. Naturum, Lekträdgården, Barnens köksträdgård och Lillskogens klapphage är några exempel på den nya inriktningen. Men samtidigt fortsätter parkens scener att locka både artister och publik.

Sedan några år tillbaka är Putte i Parken ett återkommande evenemang, och sommarhalvåret är det både teater och konserter i Mariebergsskogen.

Hur framtidens stadspark ser ut är svårt att sia om. Men om Conrad Höök och Ebba Treffenbergs viljor följs kommer allmänheten få del av naturen i området i all evig tid.