2015-05-22 06:00

2015-05-22 08:33

En naturlig lekplats för stora som små

XTRA

Gulliga djur, odlingar, kojbyggen och en himla massa fotboll. Det är något magiskt med parklekar. Som små, gröna oaser förgyller de vardagar för barn runt om i stadens bostadsområden. Här kan man hitta uteleken när den är som bäst.

– Vi är en naturlig mötesplats för små som stora. Tryggheten finns i oss vuxna som är här för att hjälpa till och hitta på roliga aktiviteter. Hit är alla välkomna, och det märks. Det är roligt att så många hittar till oss varje dag, säger fritidspedagogen Brittmarie Karlsson.

Trots en stark sol och en känsla av vår, är vinden kall. På den stora gårdsplanen sparkar ett gäng unga boll, ett stenkast därifrån har ett annat barn knutit på sig ett förkläde inne i verkstaden. Parkleken på Rud är ett populärt tillhåll för många barn.

Hit kommer man för att träffa kompisar och för att göra något roligt efter skolan tillsammans. Sofia och Louise Skane Lindegren trivs i den lilla stugan, till brädden fylld med pärlor, färger, lim, verktyg och virke. I dag ska de snickra ihop en alldeles ny hamsterbur. När den är klar ska systrarna ställa den ute på sin balkong så att även Plutten får vara ute när sommaren kommer.

– Vi bor på andra sidan parken, därför är det lätt att komma hit. Och så bygger vi en koja här också. Där ska vi sova över sen när det blir lov, berättar Sofia.

Dåligt väder

I Karlstad finns i dag fyra parklekar, alla utformade på sitt sätt. Den äldsta och kanske mest kända, Orrleken, byggdes sommaren 1968. Strax därefter fick även Rud och Våxnäs varsin, och i mitten på 70-talet satsade kommunen på ytterligare en, på Kronoparken. Syftet med den bemannade, pedagogiska verksamheten är fortfarande densamma – att erbjuda meningsfull fritid för barn och unga i områdena runt om staden.

Från första början var parkleken uppbyggd utifrån en enkel värmestuga med målet att vistas utomhus större delen av dagen. Med tiden har detta förändrats och i dag finns utöver bygglek, odlingar och bollplaner även en verkstad här.

– På ett sätt drömmer vi fortfarande om mer ändamålsenliga lokaler. Även om vi föredrar att vara ute så mycket som möjligt har vädret under de senaste åren varit svårt att förutspå, med mycket regn och slask. Då är det jätteskönt att kunna gå in, värma sig och hitta på något annat kul. Och det funkar inte så bra just nu om vi är för många, säger Brittmarie.

Hon har arbetat just här på Rudsleken i 37 år. Ett jobb Britt-Marie beskriver som det bästa man kan ha. Glada barn och kul pyssel slår sällan fel. Och att så många hittar tillbaka, även när de har blivit vuxna och skaffat egna familjer, värmer extra mycket i hjärtat.

– Det fina är att man skolas in i hela den här verksamheten från det att man är riktig liten. På så sätt bygger man också en trygghet, för både föräldrar och barn. På pappret erbjuder vi en verksamhet för dem mellan 6 och 12 år, men det spelar egentligen ingen roll hur gammal man är. Det finns alltid nåt att göra när man väl har kommit hit, säger hon.

Viktig funktion

Parklekar, som tidigare var en väldigt vanlig samhällsservice i hela Sverige, är i dag på väg att dö ut. Men inte i Karlstad. På så sätt är vi unika. Här får de istället frodas och utvecklas i samklang med tiden. Det är medvetna satsningar som också börjar ge lite ringar på vattnet. Återigen väcks intresset till liv på andra orter i landet. Något som Brittmarie tror är jättebra, framför allt för alla barn.

– Det här är verkligen ingen måste-verksamhet för kommunen, därför är det väldigt roligt att våra politiker ser nyttan med det jobb vi gör. För det är klart att vi behövs. Bostadsområdena skulle lätt kunna dö ut om det inte fanns någonting för de unga att göra när skolan är slut. Vi fyller en jätteviktig funktion, säger hon.

– Vi är en naturlig mötesplats för små som stora. Tryggheten finns i oss vuxna som är här för att hjälpa till och hitta på roliga aktiviteter. Hit är alla välkomna, och det märks. Det är roligt att så många hittar till oss varje dag, säger fritidspedagogen Brittmarie Karlsson.

Trots en stark sol och en känsla av vår, är vinden kall. På den stora gårdsplanen sparkar ett gäng unga boll, ett stenkast därifrån har ett annat barn knutit på sig ett förkläde inne i verkstaden. Parkleken på Rud är ett populärt tillhåll för många barn.

Hit kommer man för att träffa kompisar och för att göra något roligt efter skolan tillsammans. Sofia och Louise Skane Lindegren trivs i den lilla stugan, till brädden fylld med pärlor, färger, lim, verktyg och virke. I dag ska de snickra ihop en alldeles ny hamsterbur. När den är klar ska systrarna ställa den ute på sin balkong så att även Plutten får vara ute när sommaren kommer.

– Vi bor på andra sidan parken, därför är det lätt att komma hit. Och så bygger vi en koja här också. Där ska vi sova över sen när det blir lov, berättar Sofia.

Dåligt väder

I Karlstad finns i dag fyra parklekar, alla utformade på sitt sätt. Den äldsta och kanske mest kända, Orrleken, byggdes sommaren 1968. Strax därefter fick även Rud och Våxnäs varsin, och i mitten på 70-talet satsade kommunen på ytterligare en, på Kronoparken. Syftet med den bemannade, pedagogiska verksamheten är fortfarande densamma – att erbjuda meningsfull fritid för barn och unga i områdena runt om staden.

Från första början var parkleken uppbyggd utifrån en enkel värmestuga med målet att vistas utomhus större delen av dagen. Med tiden har detta förändrats och i dag finns utöver bygglek, odlingar och bollplaner även en verkstad här.

– På ett sätt drömmer vi fortfarande om mer ändamålsenliga lokaler. Även om vi föredrar att vara ute så mycket som möjligt har vädret under de senaste åren varit svårt att förutspå, med mycket regn och slask. Då är det jätteskönt att kunna gå in, värma sig och hitta på något annat kul. Och det funkar inte så bra just nu om vi är för många, säger Brittmarie.

Hon har arbetat just här på Rudsleken i 37 år. Ett jobb Britt-Marie beskriver som det bästa man kan ha. Glada barn och kul pyssel slår sällan fel. Och att så många hittar tillbaka, även när de har blivit vuxna och skaffat egna familjer, värmer extra mycket i hjärtat.

– Det fina är att man skolas in i hela den här verksamheten från det att man är riktig liten. På så sätt bygger man också en trygghet, för både föräldrar och barn. På pappret erbjuder vi en verksamhet för dem mellan 6 och 12 år, men det spelar egentligen ingen roll hur gammal man är. Det finns alltid nåt att göra när man väl har kommit hit, säger hon.

Viktig funktion

Parklekar, som tidigare var en väldigt vanlig samhällsservice i hela Sverige, är i dag på väg att dö ut. Men inte i Karlstad. På så sätt är vi unika. Här får de istället frodas och utvecklas i samklang med tiden. Det är medvetna satsningar som också börjar ge lite ringar på vattnet. Återigen väcks intresset till liv på andra orter i landet. Något som Brittmarie tror är jättebra, framför allt för alla barn.

– Det här är verkligen ingen måste-verksamhet för kommunen, därför är det väldigt roligt att våra politiker ser nyttan med det jobb vi gör. För det är klart att vi behövs. Bostadsområdena skulle lätt kunna dö ut om det inte fanns någonting för de unga att göra när skolan är slut. Vi fyller en jätteviktig funktion, säger hon.