2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

Skåpet Tage flyttar in

KARLSTAD

När barnen vuxit ur sina kläder och man inte riktigt vet vem som kan ärva dem. Eller när man behöver en ny jacka men inte vill betala multum för ett plagg som ändå bara räcker en säsong. Ja, då finns Tage där. Just nu har tre förskolor i Karlstad skaffat skåpen för klädbyten.

Tanken bakom är lika enkel som genial. Barn växer snabbt, de har ofta vuxit ur kläderna innan de har slitit på dem. Och samtidigt är det dyrt, många vill hellre köpa begagnade kläder. Lösningen blev ett skåp där man kan lägga plagg som kan ärvas vidare, och hämta om man hittar något man behöver.

– Det var en snilleblixt som blev verklighet. Vi har i vårt miljöarbete sett att vi är duktiga på att källsortera och återvinna, men vi måste bli bättre på att återanvända. Samtidigt finns det en större trend i samhället att vi inte behöver äga allt, det räcker om vi har tillgång till det. Då är skåpet Tage perfekt, säger Henric Barkman, miljöstrateg på Karlstads kommun.

Mest delade

Kommunen la ut information om Tage på sin Facebooksida och möttes av ett enormt engagemang. Statusen gillades och delades mer än någon av deras tidigare. Och folk från norr till söder, och till och med Norge, hörde av sig och ville veta mer. Så nu finns information och material fritt att ladda ner från kommunens hemsida för den som vill bygga sin egen Tage.

Smart lösning

– Jag tror att det är flera delar som gör att folk engagerar sig. Dels är det en smart lösning, och frågor som rör barn väcker alltid intresse. Och dels är namnet lite finurligt och roligt. Just namnet är faktiskt också återanvänt, vi har lånat det från ett initiativ i Göteborg. Allt går att återanvända, säger Henric.

Det hela är en testverksamhet, där Kronoparken 1, Plinten på Våxnäs och Skåre förskola utgör testpanel, men förhoppningen är att det ska gå att sprida konceptet till flera förskolor i kommunen.

Tanken bakom är lika enkel som genial. Barn växer snabbt, de har ofta vuxit ur kläderna innan de har slitit på dem. Och samtidigt är det dyrt, många vill hellre köpa begagnade kläder. Lösningen blev ett skåp där man kan lägga plagg som kan ärvas vidare, och hämta om man hittar något man behöver.

– Det var en snilleblixt som blev verklighet. Vi har i vårt miljöarbete sett att vi är duktiga på att källsortera och återvinna, men vi måste bli bättre på att återanvända. Samtidigt finns det en större trend i samhället att vi inte behöver äga allt, det räcker om vi har tillgång till det. Då är skåpet Tage perfekt, säger Henric Barkman, miljöstrateg på Karlstads kommun.

Mest delade

Kommunen la ut information om Tage på sin Facebooksida och möttes av ett enormt engagemang. Statusen gillades och delades mer än någon av deras tidigare. Och folk från norr till söder, och till och med Norge, hörde av sig och ville veta mer. Så nu finns information och material fritt att ladda ner från kommunens hemsida för den som vill bygga sin egen Tage.

Smart lösning

– Jag tror att det är flera delar som gör att folk engagerar sig. Dels är det en smart lösning, och frågor som rör barn väcker alltid intresse. Och dels är namnet lite finurligt och roligt. Just namnet är faktiskt också återanvänt, vi har lånat det från ett initiativ i Göteborg. Allt går att återanvända, säger Henric.

Det hela är en testverksamhet, där Kronoparken 1, Plinten på Våxnäs och Skåre förskola utgör testpanel, men förhoppningen är att det ska gå att sprida konceptet till flera förskolor i kommunen.