2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

Så planerar du din trädgård

BOSTAD

När man tittar ut genom fönstret dessa dagar börjar man kunna ana att det snart är dags för grönska och blomster. Nu är också en bra tid att börja planera hur trädgården ska se ut.

– Det lönar sig att ha en långtidsplan, att tänka ut den röda tråden och ha en drömbild att jobba mot, säger trädgårdsdesignern Linn Malmén.

Nu har tjälen gått ur marken, och det börjar bli dags att fixa ordning trädgården. Det går att gräva rabatter och förså sommarblommorna. Men det är också ett bra läge att tänka igenom ordentligt, hur ska det gröna rummet se ut?

När Linn hjälper kunder att planera börjar hon alltid med funktionerna. Var ska soptunnan stå? Var vill ni sitta? Ska ni ha ett cykelställ? Behövs det en parkering? Vilken tid på året utnyttjar ni trädgården mest? Allt sånt ger en ram att hålla sig inom, vilket underlättar när det är dags att börja gå in på vilka växter som ska planteras.

Nästa steg är att titta på huset och inredningen i det. Trädgården ska ses som en förlängning av bostaden, och en del av hemmet. Därför är det viktigt att allt harmonierar, enligt Linn.

Kreativ process

– Jag ser alltid till att prata med kunden, besöka trädgården och tillsammans gå igenom hur de tänker sig. Jag skickar också ut ett formulär där de får fylla i allt från hur mycket tid de vill lägga på trädgårdsarbete till vilka växter de inte vill vara utan, berättar hon.

Utifrån detta går det sedan att börja vara kreativ. Att tänka ut färger och former, hitta lösningar på problem och skapa en miljö där man vill vara.

– Min kreativa process ser alltid lite olika ut. Ibland kommer helheten till mig på en gång, men ibland får jag läsa, titta på bilder och surfa runt för att kreativiteten ska komma igång, säger Linn.

Färg och form

Sedan 2012 driver hon egen firma som fotograf, och samtidigt började hon också fundera på om hon ville göra något mer nu när hon fick chansen att skapa en egen verksamhet. Hon har länge haft ett stort trädgårdsintresse, och bestämde sig därför för att göra det till yrkeskunskap. Efter tre distanskurser på Trädgårdsakademin är Linn nu trädgårdsdesigner och hjälper kunder med både helt nya tomter och med nya planer för befintliga täppor.

– För mig finns det stora likheter i fotograferandet och trädgårdsdesignen. Det handlar om färger, former och kompositioner. Jag får använda samma tankemönster i båda jobben, säger hon.

Den här tiden på året, när det fortfarande inte är så mycket grönt på träd och buskar är en bra tid att börja rita upp planerna. Nu kan man se hur strukturer och linjer ser ut, och hur man kan utnyttja tomtens naturliga förutsättningar på bästa sätt. Med kunskap och nyfikenhet kommer man långt.

– Mycket handlar om sunt förnuft. Men sen tycker jag inte att man ska vara rädd att testa saker heller. Man måste prova sig fram och lära känna sin trädgård, säger Linn.

Nu har tjälen gått ur marken, och det börjar bli dags att fixa ordning trädgården. Det går att gräva rabatter och förså sommarblommorna. Men det är också ett bra läge att tänka igenom ordentligt, hur ska det gröna rummet se ut?

När Linn hjälper kunder att planera börjar hon alltid med funktionerna. Var ska soptunnan stå? Var vill ni sitta? Ska ni ha ett cykelställ? Behövs det en parkering? Vilken tid på året utnyttjar ni trädgården mest? Allt sånt ger en ram att hålla sig inom, vilket underlättar när det är dags att börja gå in på vilka växter som ska planteras.

Nästa steg är att titta på huset och inredningen i det. Trädgården ska ses som en förlängning av bostaden, och en del av hemmet. Därför är det viktigt att allt harmonierar, enligt Linn.

Kreativ process

– Jag ser alltid till att prata med kunden, besöka trädgården och tillsammans gå igenom hur de tänker sig. Jag skickar också ut ett formulär där de får fylla i allt från hur mycket tid de vill lägga på trädgårdsarbete till vilka växter de inte vill vara utan, berättar hon.

Utifrån detta går det sedan att börja vara kreativ. Att tänka ut färger och former, hitta lösningar på problem och skapa en miljö där man vill vara.

– Min kreativa process ser alltid lite olika ut. Ibland kommer helheten till mig på en gång, men ibland får jag läsa, titta på bilder och surfa runt för att kreativiteten ska komma igång, säger Linn.

Färg och form

Sedan 2012 driver hon egen firma som fotograf, och samtidigt började hon också fundera på om hon ville göra något mer nu när hon fick chansen att skapa en egen verksamhet. Hon har länge haft ett stort trädgårdsintresse, och bestämde sig därför för att göra det till yrkeskunskap. Efter tre distanskurser på Trädgårdsakademin är Linn nu trädgårdsdesigner och hjälper kunder med både helt nya tomter och med nya planer för befintliga täppor.

– För mig finns det stora likheter i fotograferandet och trädgårdsdesignen. Det handlar om färger, former och kompositioner. Jag får använda samma tankemönster i båda jobben, säger hon.

Den här tiden på året, när det fortfarande inte är så mycket grönt på träd och buskar är en bra tid att börja rita upp planerna. Nu kan man se hur strukturer och linjer ser ut, och hur man kan utnyttja tomtens naturliga förutsättningar på bästa sätt. Med kunskap och nyfikenhet kommer man långt.

– Mycket handlar om sunt förnuft. Men sen tycker jag inte att man ska vara rädd att testa saker heller. Man måste prova sig fram och lära känna sin trädgård, säger Linn.

Linns bästa tips:

Gör en långtidsplan över flera år. Allt måste inte göras på en gång, men följer man en röd tråd blir helheten mer harmonisk.

Låt huset visa vägen. En sekelskiftesvilla gifter sig med romantiska perenner och böljande grusgångar, en arkitektritad 60-talsvilla passar ihop med sädesgröna växter och en rakare, striktare formgivning.

Var trädgården trogen, använd de naturliga förutsättningarna. Allt hänger ihop: växter, möbler, snickerier, huset, och så vidare.

Börja med funktionerna. Var vill ni sitta? Vilka gångvägar tar ni naturligt? Var ska parkering, redskapsbod, soptunna, och allt sånt vara?

Tänk på strukturen. Lyfter man bort perenner, buskar och träd återstår trädgårdens grundstomme eller struktur. Se till att den hänger ihop med få val av material och färg. Är staketet rött är det vackert om alla snickerier som spaljéer är röda. Se till att ha väggar och ordentliga gångar som leder till något

Se till att få rätt proportioner. En jättestor altan eller en stor buske passar kanske inte bredvid en liten skolåda till hus.

Gör tydliga övergångar. Använd marksten, kantjärn eller kantskär mellan gräs och rabatt och mellan gräs och gång.

Skapa rum. Det ger spänning att inte uppleva hela trädgården på en gång. Med häckar, portaler och spaljéer leds man in, omsluts med nytt mål i sikte. Använd dig också av siktlinjer som suger tag i ögat och låt dig dras till ett slutmål som en staty, en vacker buske eller en utsikt.

När nyttjar ni trädgården? Om ni ofta är bortresta hela juli är det dumt att planera så att trädgården är som vackrast då.