2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

Med nål och tråd i högsta hugg

Kostymer för teaterföreställningar, operauppsättningar och kläder till vanligt folk. I den lilla ateljén på Norrstrand i Karlstad får Maria Andersson använda sin kreativitet till max.
– Jag började med att sy kläder till mina dockor och redan då bestämde jag mig för att jobba som skräddare när jag blir stor, säger hon.

Maria har alltid gillat att hålla på med händerna och just mode har lockat lite mer än annat. När hon skulle välja utbildning efter grundskolan var hantverksgymnasium ett självklart val. Efter studenten följde fyra år på Nordiska Skräddarskolan i Uddevalla. Sitt första jobb fick Maria på ett skrädderi i Göteborg, men sedan fem år tillbaka är hon verksam i Värmland.

– Det går faktiskt över förväntan och årets högsäsong har precis börjat. Med våren och sommaren kommer också alla bröllop och baler. Det är väldigt kul, säger Maria.

Trivs med friheten

Och för att överleva i branschen gäller det att ha återkommande företagskunder samtidigt som man tar emot nysömnadsbeställningar och privatkunder i mån av tid, menar hon. Att kreativt lösa problem för att få ett resultat som både hon själv och beställaren är nöjd med, det tycker hon är det bästa med yrket. Det är kundernas idéer som vid Marias symaskin blir verklighet. Hon hjälper till att konkretisera, rita mönster och slutligen sy upp.

– Man behöver ha med sig en tanke men sen hjälps vi åt. Tyget kan man köpa själv och ta med, eller så kan vi beställa det tillsammans på internet. Det mesta går att lösa, säger hon.

Marias kundkrets är bred, hon syr upp byxor och lagar sånt som har gått sönder och tidigare har hon även kostymer till teaterföreställningar. Den vanligaste kunden är en man som vill få en jacka fixad eller jeansen upplagda.

– Men jag märker också att den yngre generationen återkommer oftare. Det känns som om de är med medvetna och aktivt väljer att inte vara en del av dagens slit- och slängsamhället. Därför tror jag också att fler kommer utbilda sig till skräddare framöver, säger hon.

Film och teater

Själv drömmer Maria om att få jobba mer med teater och filmproduktioner. Det är en helt annan typ av kreativitet som krävs när man med hjälp av kläder och dekor ska skapa nya världar.

– I branschen finns det inte så många jobb att söka när man bor i en mindre stad, då är en egen ateljé är en bra lösning. Att driva eget ger mig möjligheten att hoppa på roliga uppdrag samtidigt som jag har basverksamheten kvar och får fortsätta träffa mina kunder, säger hon.

Maria har alltid gillat att hålla på med händerna och just mode har lockat lite mer än annat. När hon skulle välja utbildning efter grundskolan var hantverksgymnasium ett självklart val. Efter studenten följde fyra år på Nordiska Skräddarskolan i Uddevalla. Sitt första jobb fick Maria på ett skrädderi i Göteborg, men sedan fem år tillbaka är hon verksam i Värmland.

– Det går faktiskt över förväntan och årets högsäsong har precis börjat. Med våren och sommaren kommer också alla bröllop och baler. Det är väldigt kul, säger Maria.

Trivs med friheten

Och för att överleva i branschen gäller det att ha återkommande företagskunder samtidigt som man tar emot nysömnadsbeställningar och privatkunder i mån av tid, menar hon. Att kreativt lösa problem för att få ett resultat som både hon själv och beställaren är nöjd med, det tycker hon är det bästa med yrket. Det är kundernas idéer som vid Marias symaskin blir verklighet. Hon hjälper till att konkretisera, rita mönster och slutligen sy upp.

– Man behöver ha med sig en tanke men sen hjälps vi åt. Tyget kan man köpa själv och ta med, eller så kan vi beställa det tillsammans på internet. Det mesta går att lösa, säger hon.

Marias kundkrets är bred, hon syr upp byxor och lagar sånt som har gått sönder och tidigare har hon även kostymer till teaterföreställningar. Den vanligaste kunden är en man som vill få en jacka fixad eller jeansen upplagda.

– Men jag märker också att den yngre generationen återkommer oftare. Det känns som om de är med medvetna och aktivt väljer att inte vara en del av dagens slit- och slängsamhället. Därför tror jag också att fler kommer utbilda sig till skräddare framöver, säger hon.

Film och teater

Själv drömmer Maria om att få jobba mer med teater och filmproduktioner. Det är en helt annan typ av kreativitet som krävs när man med hjälp av kläder och dekor ska skapa nya världar.

– I branschen finns det inte så många jobb att söka när man bor i en mindre stad, då är en egen ateljé är en bra lösning. Att driva eget ger mig möjligheten att hoppa på roliga uppdrag samtidigt som jag har basverksamheten kvar och får fortsätta träffa mina kunder, säger hon.