2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

"Fler och fler väljer att laga sina favoriter"

En halvtrappa ner håller Robin Johansson på att trappa upp värmlänningarnas intresse för bra skor. Under de snart tre åren han drivit Wermlands skomakeri har han märkt att allt fler efterfrågar kvalitet.

– Att bli skomakare var verkligen ingenting jag hade planerat. Jag är ju uppvuxen med en far som har skomakeri och det lockade inte, säger Robin Johansson.

Men, så hände något. Under ett sommarlov jobbade han extra i skomakeriet och plötsligt väcktes intresset för hantverket.

Efter några år i yrket vaknade drömmen om att få driva sitt eget koncept.

– Jag ville inte starta i Malmö och konkurrera med dem som lärt upp mig. När jag hälsade på brorsan i Karlstad passade jag på att gå in här och prata med ägaren Elisabeth. Hon ville dra sig tillbaka och tyckte att det var kul med någon som ville satsa på klassiskt skomakeri. Så helt plötsligt hade jag egen verksamhet, säger Robin.

Stor yrkesstolthet

Det har fallit väl ut. Värmlänningarna har blivit allt mer medvetna om vad de sätter på fötterna.

– När jag började var det en ganska smal grupp som ville ha kvalitetsskor. I dag har kundgruppen breddats. Fler och fler väljer att laga sina favoritskor istället för att köpa nya, säger Robin.

Det finns en stark hantverksidentitet bland skomakarna. Genom Sveriges Skomakarmästarförbund kan man skapa nätverk, vidareutbilda sig och hålla kontakt med varandra.

– Är jag i en ny stad går jag alltid in på det lokala skomakeriet för att säga hej och för att få inspiration. Det är kul att byta idéer och få en chans att träffas. Eftersom de flesta skomakare är egna företagare är det svårt att få ledig tid till att åka på möten och mässor, säger Robin.

Han menar att det finns en trygghet i nätverket. Att det alltid finns någon att rådfråga vid särskilt luriga problem – och att vidareutbilda sig hos.

Ljus framtid

– Under mina lärlingsår bodde jag i olika städer och gjorde praktik hos flera olika skomakare, det blev ett kunskapsutbyte som alla vann på. Jag upplever att det finns en yrkesstolthet som gör att man vill dela med sig av kunskapen inom skrået, säger Robin.

Vad utmärker då en bra skomakare?

Att laga snabbt men med bibehållen kvalitet. Och att våga säga till kunden när favoritskorna inte håller för fler lagningar, istället för att lappa med sämre kvalitet, är en bra tumregel.

– Men, kvalitetsskor har en livslängd på 15–20 år om man sköter dem rätt. Jag tror att framtiden för skomakaryrket är ljus. Allt fler har fått upp ögonen för att inköpspriset hänger i hop med hur länge man kan ha skorna. I det långa loppet är det billigare att köpa kvalitetsskor än att köpa nya varje säsong.

– Att bli skomakare var verkligen ingenting jag hade planerat. Jag är ju uppvuxen med en far som har skomakeri och det lockade inte, säger Robin Johansson.

Men, så hände något. Under ett sommarlov jobbade han extra i skomakeriet och plötsligt väcktes intresset för hantverket.

Efter några år i yrket vaknade drömmen om att få driva sitt eget koncept.

– Jag ville inte starta i Malmö och konkurrera med dem som lärt upp mig. När jag hälsade på brorsan i Karlstad passade jag på att gå in här och prata med ägaren Elisabeth. Hon ville dra sig tillbaka och tyckte att det var kul med någon som ville satsa på klassiskt skomakeri. Så helt plötsligt hade jag egen verksamhet, säger Robin.

Stor yrkesstolthet

Det har fallit väl ut. Värmlänningarna har blivit allt mer medvetna om vad de sätter på fötterna.

– När jag började var det en ganska smal grupp som ville ha kvalitetsskor. I dag har kundgruppen breddats. Fler och fler väljer att laga sina favoritskor istället för att köpa nya, säger Robin.

Det finns en stark hantverksidentitet bland skomakarna. Genom Sveriges Skomakarmästarförbund kan man skapa nätverk, vidareutbilda sig och hålla kontakt med varandra.

– Är jag i en ny stad går jag alltid in på det lokala skomakeriet för att säga hej och för att få inspiration. Det är kul att byta idéer och få en chans att träffas. Eftersom de flesta skomakare är egna företagare är det svårt att få ledig tid till att åka på möten och mässor, säger Robin.

Han menar att det finns en trygghet i nätverket. Att det alltid finns någon att rådfråga vid särskilt luriga problem – och att vidareutbilda sig hos.

Ljus framtid

– Under mina lärlingsår bodde jag i olika städer och gjorde praktik hos flera olika skomakare, det blev ett kunskapsutbyte som alla vann på. Jag upplever att det finns en yrkesstolthet som gör att man vill dela med sig av kunskapen inom skrået, säger Robin.

Vad utmärker då en bra skomakare?

Att laga snabbt men med bibehållen kvalitet. Och att våga säga till kunden när favoritskorna inte håller för fler lagningar, istället för att lappa med sämre kvalitet, är en bra tumregel.

– Men, kvalitetsskor har en livslängd på 15–20 år om man sköter dem rätt. Jag tror att framtiden för skomakaryrket är ljus. Allt fler har fått upp ögonen för att inköpspriset hänger i hop med hur länge man kan ha skorna. I det långa loppet är det billigare att köpa kvalitetsskor än att köpa nya varje säsong.