2015-03-27 06:01

2015-03-27 06:01

Det våras för fåglarna – och skådarna

FRITID

Nu är våren här. Och i takt med solens strålar sprids även fågelkvitter över våra gator och torg. Ger man sig dessutom en liten bit utanför stan får man uppleva fågellivet på ett närmare håll. Det vet fågelskådaren Karl-Erik Möberg som tog med Xtras redaktion på årets första exkursion.
– Att spana efter fåglar är ett väldigt trevligt och socialt intresse som passar alla, säger han.

Karl-Erik är ordförande i Karlstads ornitologiska förening och håller sedan många år tillbaka kurser i fågelskådning. Hans eget intresse började tidigt i livet, redan som 13 åring blev han både fascinerad och engagerad i det värmländska fågellivet. På cykel, med kikaren i högsta hugg, har Karl-Erik trampat många mil i jakten på naturupplevelser.

– På den tiden var det jätteroligt att se hur fina fåglarna var, det hade jag inte väntat mig. I dag har jag koll på de flesta arter som finns här i länet. Utseende går ganska fort att lära in, men sången är lite knepigare. Särskilt i maj när så många sjunger samtidigt, berättar han.

Lärolik lektion

Själv ser jag knappt skillnad på en skata och en kråka, och en förmiddag tillsammans med Karl-Erik är en extra lång och lärorik lektion i naturkunskap. Dagens klassrum är Alsters strandängar och under de tre timmarna vi spenderar tillsammans hinner vi se drygt 20 olika fågelarter. Redan nu i mars – denna rekordtidiga vår – hörs både gröngöling, rördrom och sånglärka. Och i vasskanten simmar skäggdopping och sothöna.

– Våren är så speciell, jag blir så innerligt glad när jag hör hur de sjunger. Det är som att både hoppet och livet återvänder efter en kall vinter, säger Karl-Erik.

Förutom många fina naturupplevelser har hans intresse för fåglar även gett en hel del nya bekantskaper. Genom kurserna som Karl-Erik arrangerar på Folkuniversitet har han också anordnat flera resor världen över med målet att lära känna både folk och fåglar på de olika kontinenterna. Dessutom har han fått vänner för livet. Den vanligaste kursdeltagaren är drygt 40 år gammal, barnen har flyttat hemifrån och nu gäller det att börja odla en ny hobby.

– Det blir också allt vanligare att människor vill lämna stan en stund och komma ut i naturen. Då är fågelskådning en perfekt fritidssyssla. Det krävs ingen dyr utrusning, man får motion och turen avslutas med fika. Det är svårt att inte trivas, säger Karl-Erik.

Varje helg, med start i april, är han ute med grupper för att spana. Våren och hösten är de mest intensiva perioderna. Framåt sommaren börjar fågelsången dock tystna, då har hanarna hittat sina honor, äggen har ruvats och kläckts. Föreningen, som i dag har 317 medlemmar, ansvarar också för verksamheten på Hammarös fågelstation där många fågelarter ringmärks varje höst.

– Jag blir alltid lite melankolisk när fågelsången tystnar, då blir det så tyst i naturen. Tidigare när jag bodde i hus brukade jag mata småfåglarna bara för att få se dem utanför fönstret. Och visst har fåglarnas förutsättningar förändrats i och med den klimatförändring som är. Vissa arter har nästan försvunnit och andra har ökat mer än väntat, berättar Karl-Erik.

Viktigt med fika

Och vill man på egen hand upptäcka fågellivet finns det några saker att hålla reda på. Innan man snörar på sig vandringskängorna är det en god idé att fräscha upp kunskaperna i allemansrätten. En fågelbok är en bra investering, lika så en kikare som passar den egna synen. Och så fika förstås. Kaffe och smörgås är ett måste på exkursionerna.

– Det sociala är en viktig del av den verksamhet vi bedriver. Fågelskådare är både hjälpsamt och socialt folk.

Karl-Erik är ordförande i Karlstads ornitologiska förening och håller sedan många år tillbaka kurser i fågelskådning. Hans eget intresse började tidigt i livet, redan som 13 åring blev han både fascinerad och engagerad i det värmländska fågellivet. På cykel, med kikaren i högsta hugg, har Karl-Erik trampat många mil i jakten på naturupplevelser.

– På den tiden var det jätteroligt att se hur fina fåglarna var, det hade jag inte väntat mig. I dag har jag koll på de flesta arter som finns här i länet. Utseende går ganska fort att lära in, men sången är lite knepigare. Särskilt i maj när så många sjunger samtidigt, berättar han.

Lärolik lektion

Själv ser jag knappt skillnad på en skata och en kråka, och en förmiddag tillsammans med Karl-Erik är en extra lång och lärorik lektion i naturkunskap. Dagens klassrum är Alsters strandängar och under de tre timmarna vi spenderar tillsammans hinner vi se drygt 20 olika fågelarter. Redan nu i mars – denna rekordtidiga vår – hörs både gröngöling, rördrom och sånglärka. Och i vasskanten simmar skäggdopping och sothöna.

– Våren är så speciell, jag blir så innerligt glad när jag hör hur de sjunger. Det är som att både hoppet och livet återvänder efter en kall vinter, säger Karl-Erik.

Förutom många fina naturupplevelser har hans intresse för fåglar även gett en hel del nya bekantskaper. Genom kurserna som Karl-Erik arrangerar på Folkuniversitet har han också anordnat flera resor världen över med målet att lära känna både folk och fåglar på de olika kontinenterna. Dessutom har han fått vänner för livet. Den vanligaste kursdeltagaren är drygt 40 år gammal, barnen har flyttat hemifrån och nu gäller det att börja odla en ny hobby.

– Det blir också allt vanligare att människor vill lämna stan en stund och komma ut i naturen. Då är fågelskådning en perfekt fritidssyssla. Det krävs ingen dyr utrusning, man får motion och turen avslutas med fika. Det är svårt att inte trivas, säger Karl-Erik.

Varje helg, med start i april, är han ute med grupper för att spana. Våren och hösten är de mest intensiva perioderna. Framåt sommaren börjar fågelsången dock tystna, då har hanarna hittat sina honor, äggen har ruvats och kläckts. Föreningen, som i dag har 317 medlemmar, ansvarar också för verksamheten på Hammarös fågelstation där många fågelarter ringmärks varje höst.

– Jag blir alltid lite melankolisk när fågelsången tystnar, då blir det så tyst i naturen. Tidigare när jag bodde i hus brukade jag mata småfåglarna bara för att få se dem utanför fönstret. Och visst har fåglarnas förutsättningar förändrats i och med den klimatförändring som är. Vissa arter har nästan försvunnit och andra har ökat mer än väntat, berättar Karl-Erik.

Viktigt med fika

Och vill man på egen hand upptäcka fågellivet finns det några saker att hålla reda på. Innan man snörar på sig vandringskängorna är det en god idé att fräscha upp kunskaperna i allemansrätten. En fågelbok är en bra investering, lika så en kikare som passar den egna synen. Och så fika förstås. Kaffe och smörgås är ett måste på exkursionerna.

– Det sociala är en viktig del av den verksamhet vi bedriver. Fågelskådare är både hjälpsamt och socialt folk.