2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

De fixar fotbollar till Senegal

Femtio fotbollar innan sista mars. Det var målet för Frida Jonsson Johanssons och Anna Norbergs initiativ för att göra vardagen för barnen i Senegal lite roligare. Och det gick över förväntan. Nu är flygbiljetterna köpta och drygt 60 lufttomma bollar ska packas ner i väskor. Sen bär det av, mot Afrika.

– Det är helt otroligt hur engagerade folk har blivit i det här. Det är jätteroligt, säger Frida.

Det hela började förra sommarlovet när Anna åkte på språkresa till Senegal. Hos sin värdfamilj fick hon träna på franska men också delta i det dagliga livet. Anna mötte många människoöden som berörde henne. Men starkast reagerade hon ändå på den orangea, slitna plastbollen som barnen i hennes familj lekte med från tidig morgon till sen kväll.

– Där och då bestämde jag mig för att åka tillbaka redan efter några månader med riktiga fotbollar med i bagaget, berättar hon.

Vill sprida glädje

Och så blev det. Julen kom och med den en ny resa för Anna. I samma veva blev Annas kompis Frida intresserad av idén och ville gärna hjälpa till. Tjejerna bestämde sig för att göra något mer av det hela och startade Facebook-gruppen ”Mission: Fotbollar till Senegal”. Sedan slutet på februari har de samlat in över 60 fotbollar som till påsk ska följa med på resan. Företag, idrottsföreningar och privatpersoner har alla bidragit på olika sätt.

– Vi vill gärna sprida glädje och hoppas att barnen blir glada. Och vi ska försöka sprida bollarna så att de kommer så många som möjligt till godo. Jag har heller aldrig varit Senegal så det ska bli kul att åka på en sån här resa tillsammans med Anna. Nu räknar vi dagarna till vi äntligen får ge oss av, säger Frida.

– Det är helt otroligt hur engagerade folk har blivit i det här. Det är jätteroligt, säger Frida.

Det hela började förra sommarlovet när Anna åkte på språkresa till Senegal. Hos sin värdfamilj fick hon träna på franska men också delta i det dagliga livet. Anna mötte många människoöden som berörde henne. Men starkast reagerade hon ändå på den orangea, slitna plastbollen som barnen i hennes familj lekte med från tidig morgon till sen kväll.

– Där och då bestämde jag mig för att åka tillbaka redan efter några månader med riktiga fotbollar med i bagaget, berättar hon.

Vill sprida glädje

Och så blev det. Julen kom och med den en ny resa för Anna. I samma veva blev Annas kompis Frida intresserad av idén och ville gärna hjälpa till. Tjejerna bestämde sig för att göra något mer av det hela och startade Facebook-gruppen ”Mission: Fotbollar till Senegal”. Sedan slutet på februari har de samlat in över 60 fotbollar som till påsk ska följa med på resan. Företag, idrottsföreningar och privatpersoner har alla bidragit på olika sätt.

– Vi vill gärna sprida glädje och hoppas att barnen blir glada. Och vi ska försöka sprida bollarna så att de kommer så många som möjligt till godo. Jag har heller aldrig varit Senegal så det ska bli kul att åka på en sån här resa tillsammans med Anna. Nu räknar vi dagarna till vi äntligen får ge oss av, säger Frida.