2015-03-27 06:00

2015-03-27 06:00

Barfotadagar och frostnätter

Våren är lika nyckfull som vanligt. Jag fyller år den 11 april, en ganska bra dag att fylla år på, men ack så oberäknelig.

Femårsdagen minns jag med värme. Det var året då jag sprang barfota på gräsmattan med solglasögon och parasoll medan glasstårtan smälte i solskenet. Andra födelsedagar har det snöat. Eller regnat småspik och varit fem grader ”varmt”.

I år har våren bjudit oss på en riktigt tidig start. Isen på Klarälven var borta redan i början av mars, samtidigt som snödroppar och krokus sköt upp i rabatterna på Herrhagens varma innergårdar. Som på en given signal vaknade vi ur våra iden och njöt av värmen på gator och torg, parker och lekplatser, medan vi huttrande åt årets första utomhusglass i alltför tunna jackor. Här ute på vischan har det gått lite långsammare. Jag går fortfarande med blicken fäst i dikeskanten i väntan på den första tussilagon. Här är vårlökarna bara små stjälkar som tittar upp ur lövtäcket, fast det går ändå bra att dricka kaffe i bara en stickad tröja mot vår faluröda solvägg emellanåt. Då måste det vara vår!

När det kommer till trädgården är det bra att tygla vårkänslorna något. Man vill gärna städa undan allt gammalt, brunt och torrt för att släppa fram de nya, gröna knopparna. Det gör dock som bekant tyvärr ont när knoppar brister, så det är bättre att låta växtresterna från förra året skydda det nya ett tag till från kalla nattemperaturer. Förskolebarn och perenner kan gott svettas in våren i varma vinterkläder. Då får vi dessutom tid till att plantera fina vårlökar och frosttåliga penséer i krukor istället. Vända komposten, hacka bort ogräset i grusgången och tvätta växthuset är andra sysslor som också går alldeles utmärkt att göra för den otåliga odlaren under tidig vår.

Inne på fönsterbrädan går det däremot bra att starta trädgårdssäsongen fullt ut. Dagarna blir längre oavsett väder och nu räcker det naturliga ljuset för att börja driva upp sommarens blommor och grönsaker. Börja med de växter som har lång utvecklingstid och placera sådderna i ett svalt tempererat söderfönster efter att de grott. Hos mig spirar bland annat chilipeppar, paprika, tomat, aubergine, kronärtskocka, jätteverbena och purjolök. Fast jag tänker att jag inte ska förså så mycket, krymper utrymmet i fönstret ändå varje vår på ett väldigt märkligt sätt.

Kliar det fortfarande i de gröna fingrarna så blötlägger och sår du gula ärtor eller solrosfrön, förslagsvis i färgglada krukor eller koppar. På bara en vecka eller två ger det massor av klorofyllspäckade, krispiga skott som blir perfekt dekoration och sallad till påsk! Eller varför inte spara dom till den där högtidsdagen som infaller den elfte april? Låt oss alla gemensamt hålla tummarna för att vi kan gå barfota då, meteorologernas pessimism till trots.

Femårsdagen minns jag med värme. Det var året då jag sprang barfota på gräsmattan med solglasögon och parasoll medan glasstårtan smälte i solskenet. Andra födelsedagar har det snöat. Eller regnat småspik och varit fem grader ”varmt”.

I år har våren bjudit oss på en riktigt tidig start. Isen på Klarälven var borta redan i början av mars, samtidigt som snödroppar och krokus sköt upp i rabatterna på Herrhagens varma innergårdar. Som på en given signal vaknade vi ur våra iden och njöt av värmen på gator och torg, parker och lekplatser, medan vi huttrande åt årets första utomhusglass i alltför tunna jackor. Här ute på vischan har det gått lite långsammare. Jag går fortfarande med blicken fäst i dikeskanten i väntan på den första tussilagon. Här är vårlökarna bara små stjälkar som tittar upp ur lövtäcket, fast det går ändå bra att dricka kaffe i bara en stickad tröja mot vår faluröda solvägg emellanåt. Då måste det vara vår!

När det kommer till trädgården är det bra att tygla vårkänslorna något. Man vill gärna städa undan allt gammalt, brunt och torrt för att släppa fram de nya, gröna knopparna. Det gör dock som bekant tyvärr ont när knoppar brister, så det är bättre att låta växtresterna från förra året skydda det nya ett tag till från kalla nattemperaturer. Förskolebarn och perenner kan gott svettas in våren i varma vinterkläder. Då får vi dessutom tid till att plantera fina vårlökar och frosttåliga penséer i krukor istället. Vända komposten, hacka bort ogräset i grusgången och tvätta växthuset är andra sysslor som också går alldeles utmärkt att göra för den otåliga odlaren under tidig vår.

Inne på fönsterbrädan går det däremot bra att starta trädgårdssäsongen fullt ut. Dagarna blir längre oavsett väder och nu räcker det naturliga ljuset för att börja driva upp sommarens blommor och grönsaker. Börja med de växter som har lång utvecklingstid och placera sådderna i ett svalt tempererat söderfönster efter att de grott. Hos mig spirar bland annat chilipeppar, paprika, tomat, aubergine, kronärtskocka, jätteverbena och purjolök. Fast jag tänker att jag inte ska förså så mycket, krymper utrymmet i fönstret ändå varje vår på ett väldigt märkligt sätt.

Kliar det fortfarande i de gröna fingrarna så blötlägger och sår du gula ärtor eller solrosfrön, förslagsvis i färgglada krukor eller koppar. På bara en vecka eller två ger det massor av klorofyllspäckade, krispiga skott som blir perfekt dekoration och sallad till påsk! Eller varför inte spara dom till den där högtidsdagen som infaller den elfte april? Låt oss alla gemensamt hålla tummarna för att vi kan gå barfota då, meteorologernas pessimism till trots.