2015-02-27 06:00

2015-02-27 06:00

Xtra-tårta för livsviktig kamratskap

– Om det inte vore för Länkarna så hade jag inte funnits kvar i livet, säger Lars Ryman som nominerat Futurum-Länkarna i Karlstad till en Xtra-tårta.
Att föreningen firar tio år i år är ytterligare en god anledning att fira med sötsaker.

Lars har druckit alkohol sen han var 16 år. Efter att han blev arbetslös eskalerade det snabbt, alkoholen blev det viktigaste i livet.

Nu har han varit nykter i tre år, och han säger att det inte hade gått utan gemenskapen i Futurum-Länkarna.

Social funktion

Länkarna är en organisation som hjälper människor som hamnat i beroende. I Karlstad finns det två lokalföreningar. Futurum-Länkarna har sina lokaler i det gamla kårhuset och där träffas medlemmar flera gånger i veckan. De har fasta aktiviteter, som kvinnomöte och arbetsmöte, men lokalen fyller framför allt en social funktion.

– Det är inte att sluta dricka som är det svåra. Det riktigt knepiga är att inte börja dricka igen. För många är alkoholen förknippad med allt som är roligt, det gör att man måste lära sig att ha kul utan spriten. Där är kamratskapen viktig. Vi har roligt tillsammans, säger Sven Norlander.

Sammanhang

Länkarna blir ett nytt socialt sammanhang som gör att man kan bryta med det gamla nätverket där beroendet varit en stor del av umgänget.

– Föreningslivet blir som en livförsäkring. Här är det folk som saknar en om man inte dyker upp, och man har alltid någon att vända sig till om det är jobbigt. Ingen dömer en om man vacklar och har det svårt, säger Sven.

I år fyller Futurum-Länkarna tio år, det ska firas genom att hela riksorganisationen bjuds in till riksträff den 14–17 maj. I samband med det kommer de även ha en manifestation i centrala Karlstad.

Lars har druckit alkohol sen han var 16 år. Efter att han blev arbetslös eskalerade det snabbt, alkoholen blev det viktigaste i livet.

Nu har han varit nykter i tre år, och han säger att det inte hade gått utan gemenskapen i Futurum-Länkarna.

Social funktion

Länkarna är en organisation som hjälper människor som hamnat i beroende. I Karlstad finns det två lokalföreningar. Futurum-Länkarna har sina lokaler i det gamla kårhuset och där träffas medlemmar flera gånger i veckan. De har fasta aktiviteter, som kvinnomöte och arbetsmöte, men lokalen fyller framför allt en social funktion.

– Det är inte att sluta dricka som är det svåra. Det riktigt knepiga är att inte börja dricka igen. För många är alkoholen förknippad med allt som är roligt, det gör att man måste lära sig att ha kul utan spriten. Där är kamratskapen viktig. Vi har roligt tillsammans, säger Sven Norlander.

Sammanhang

Länkarna blir ett nytt socialt sammanhang som gör att man kan bryta med det gamla nätverket där beroendet varit en stor del av umgänget.

– Föreningslivet blir som en livförsäkring. Här är det folk som saknar en om man inte dyker upp, och man har alltid någon att vända sig till om det är jobbigt. Ingen dömer en om man vacklar och har det svårt, säger Sven.

I år fyller Futurum-Länkarna tio år, det ska firas genom att hela riksorganisationen bjuds in till riksträff den 14–17 maj. I samband med det kommer de även ha en manifestation i centrala Karlstad.