2015-02-27 05:59

2015-02-27 05:59

Karlstads okända krogdrottning

Eva Lisa ”Sola” Holst och Greta Sofia Björn var nästan jämnåriga. På var sin sida av centrala Karlstad drev de sina verksamheter. På Eva Lisas gästgiveri åt och drack fint folk och affärerna gick bra.

Mitt emot Karlstads Gästgiveri höll Björnkrogen öppet. Här serverades ingen mat, bara brännvin. Här fick man vara hur full och smutsig man ville, bara man betalade för sig.

Sofia Björns historia är okänd, men hon kom säkerligen från en stor barnkull och sökte sig därför till stan för att kunna överleva. I Karlstad träffade hon Alexander Björn och gifte sig. Paret fick barn och köpte ett stort hus. Halva utrymmet använde de som bostad, och den andra halvan omvandlades till krog.

Brännvinsransonen var liten och för att överleva började familjen Björn bränna själva. De sålde till fullt pris och började åka in och ur fängelset. När Alexander dog blev Sofia själv med barnen. Ryktet säger att hon lärde sönerna tjuveri och år 1818 döms hon till att gå i kyrkan för att sona sina brott. Hon vägrar och hamnar därför i fängelse. Hon dör på fängelsets kvinnoavdelning, bland tyfus och mässlingen. Dödsorsaken fastställs aldrig, och vissa tror att fängelsepersonalen förgiftade henne. Madam Björn gick ur tiden år 1832. Illa sedd och illa behandlad till livets slut.

Eva Lisa ”Sola” Holst och Greta Sofia Björn var nästan jämnåriga. På var sin sida av centrala Karlstad drev de sina verksamheter. På Eva Lisas gästgiveri åt och drack fint folk och affärerna gick bra.

Mitt emot Karlstads Gästgiveri höll Björnkrogen öppet. Här serverades ingen mat, bara brännvin. Här fick man vara hur full och smutsig man ville, bara man betalade för sig.

Sofia Björns historia är okänd, men hon kom säkerligen från en stor barnkull och sökte sig därför till stan för att kunna överleva. I Karlstad träffade hon Alexander Björn och gifte sig. Paret fick barn och köpte ett stort hus. Halva utrymmet använde de som bostad, och den andra halvan omvandlades till krog.

Brännvinsransonen var liten och för att överleva började familjen Björn bränna själva. De sålde till fullt pris och började åka in och ur fängelset. När Alexander dog blev Sofia själv med barnen. Ryktet säger att hon lärde sönerna tjuveri och år 1818 döms hon till att gå i kyrkan för att sona sina brott. Hon vägrar och hamnar därför i fängelse. Hon dör på fängelsets kvinnoavdelning, bland tyfus och mässlingen. Dödsorsaken fastställs aldrig, och vissa tror att fängelsepersonalen förgiftade henne. Madam Björn gick ur tiden år 1832. Illa sedd och illa behandlad till livets slut.