2015-02-27 06:00

2015-02-27 06:00

Efter succén – Malte testar soloshow

Han gör succé på Youtube, och som en del i humorgrupperna Stört och Heja Sverige. Men nu kastar sig Malte Hallquist ut på okänd mark. I mars ställer han sig ensam på scenen för första gången.

– Jag trodde aldrig att jag skulle göra nåt helt ensam. Men runt jul började jag känna att jo, jag ska nog testa att göra det här. Det är kanske genom Youtube-klippen som jag hittat ett sätt att göra saker utan andra, säger Malte.

Klippen han pratar om är Maltes minuter som under hösten och vintern gjort viral succé. Det började som små klipp som han la upp på sin Facebooksida, med vännerna som tänkt publik. Men de spred sig och hittade tittare långt utanför Maltes egen bekantskapskrets.

Den nya soloshowen utgår från Maltes minuter, men det mesta är helt nyskrivet. Tonen kommer att kännas igen.

– Mycket av det jag gör handlar om ganska allvarliga saker, sånt som människor funderar mycket på. Maltes minuter utgår från aktuella ämnen, men sen är det en skruvad karaktär som pratar om dem. Den dubbelheten tror jag slår an nåt hos folk. Skrattet är frigörande, man når fram till människor och kan skapa nya tankebanor, säger han.

Frikyrklig miljö

Malte berättar att han hittade humorn under uppväxtåren. I en frikyrklig miljö fanns många tillfällen att uppträda, och dessutom uppmuntrades man att försöka igen även om det inte gick så bra. Ganska snabbt upptäckte han att det inte var så svårt att få publiken att skratta. Men egentligen är det först i vuxen ålder som han börjat med skådespeleri i organiserad form, först i revygänget Cabary, och nu även i humorgruppen Stört tillsammans med Johan Östling och Björn Starrin.

Vill få folk att tänka

Under året kommer Stört att åka ut på en turné i hela landet, och samtidigt har de skaffat en egen Youtube-kanal där de ska lägga upp klipp varje fredag. Och utöver detta har Malte alltså bestämt sig för att testa det här med soloshow. Den 11 och 18 mars står han på Scalateaterns scen.

Hur tänker du att publiken ska reagera på din show?

– Jag vill att de ska känna att det finns hopp om mänskligheten. Att de tänker efter och diskuterar, att de inte cementerar sina åsikter utan vågar tänka nytt. Om jag kan bidra till att människor pratar om svåra saker, och tänker lite nya tankar, då är jag jättenöjd.

– Jag trodde aldrig att jag skulle göra nåt helt ensam. Men runt jul började jag känna att jo, jag ska nog testa att göra det här. Det är kanske genom Youtube-klippen som jag hittat ett sätt att göra saker utan andra, säger Malte.

Klippen han pratar om är Maltes minuter som under hösten och vintern gjort viral succé. Det började som små klipp som han la upp på sin Facebooksida, med vännerna som tänkt publik. Men de spred sig och hittade tittare långt utanför Maltes egen bekantskapskrets.

Den nya soloshowen utgår från Maltes minuter, men det mesta är helt nyskrivet. Tonen kommer att kännas igen.

– Mycket av det jag gör handlar om ganska allvarliga saker, sånt som människor funderar mycket på. Maltes minuter utgår från aktuella ämnen, men sen är det en skruvad karaktär som pratar om dem. Den dubbelheten tror jag slår an nåt hos folk. Skrattet är frigörande, man når fram till människor och kan skapa nya tankebanor, säger han.

Frikyrklig miljö

Malte berättar att han hittade humorn under uppväxtåren. I en frikyrklig miljö fanns många tillfällen att uppträda, och dessutom uppmuntrades man att försöka igen även om det inte gick så bra. Ganska snabbt upptäckte han att det inte var så svårt att få publiken att skratta. Men egentligen är det först i vuxen ålder som han börjat med skådespeleri i organiserad form, först i revygänget Cabary, och nu även i humorgruppen Stört tillsammans med Johan Östling och Björn Starrin.

Vill få folk att tänka

Under året kommer Stört att åka ut på en turné i hela landet, och samtidigt har de skaffat en egen Youtube-kanal där de ska lägga upp klipp varje fredag. Och utöver detta har Malte alltså bestämt sig för att testa det här med soloshow. Den 11 och 18 mars står han på Scalateaterns scen.

Hur tänker du att publiken ska reagera på din show?

– Jag vill att de ska känna att det finns hopp om mänskligheten. Att de tänker efter och diskuterar, att de inte cementerar sina åsikter utan vågar tänka nytt. Om jag kan bidra till att människor pratar om svåra saker, och tänker lite nya tankar, då är jag jättenöjd.