2015-02-24 05:59

2015-02-26 11:34

Skola före sin tid

Hulda Agardh var Emilia Frödings storasyster. Familjen Agardh med biskopen som familjens överhuvud bodde i biskopsgården i centrala Karlstad. Det var också här som det första fröet såddes till det som sedan utvecklades till den Kommunala Flickskolan i Karlstad.

Under denna tid, 1860-talet, kom etablissemanget på att även flickor behövde lära sig spela piano, tala franska och brodera. Hulda som var äldst av tre systrar och ogift såg till att förhandla till sig ett rum i biskopsgården för utomstående flickor att träna på just de här tre färdigheterna. Till en början skedde allt i smyg, men med tiden blev skolan accepterad. Verksamheten flyttade till större lokaler där den huserade ända fram till grundskolereformen 1968 stängde alla flickskolor i Sverige.

Hulda Agardh var Emilia Frödings storasyster. Familjen Agardh med biskopen som familjens överhuvud bodde i biskopsgården i centrala Karlstad. Det var också här som det första fröet såddes till det som sedan utvecklades till den Kommunala Flickskolan i Karlstad.

Under denna tid, 1860-talet, kom etablissemanget på att även flickor behövde lära sig spela piano, tala franska och brodera. Hulda som var äldst av tre systrar och ogift såg till att förhandla till sig ett rum i biskopsgården för utomstående flickor att träna på just de här tre färdigheterna. Till en början skedde allt i smyg, men med tiden blev skolan accepterad. Verksamheten flyttade till större lokaler där den huserade ända fram till grundskolereformen 1968 stängde alla flickskolor i Sverige.