2014-12-12 06:00

2015-01-20 23:09

Styrka, fart och lagarbete

IDROTT

Snabba fötter, starka ben och en massa fart. Roller derby ger en allsidig träning med balans och styrka i fokus. Dessutom är det väldigt kul. Det menar gänget som just den här torsdagen har snörat på sig rullskridskorna.
– Det bästa av allt är gemenskapen, säger tränaren Lisa Eneroth.

Fyra gånger i veckan träffas föreningen Karlstad roller derby – Sun City Rollers för att bli ännu lite bättre och ännu lite snabbare på banan. Roller derby är en kontaktsport som går ut på att plocka poäng genom att ta sig förbi det motsatta lagets spelare. Det lag som har flest poäng när matchklockan ­visar 60 minuter vinner.

Utöver bra balans, starka ben och en hel del mod krävs också väl utarbetade strategier för att ta hem segern.

Tränar ofta

Och för att nå dit måste man träna, vilket man den här kvällen gör i Rudskolans gymnastiksal. Torsdagar är öronmärka för nybörjare. Efter en snabbare uppvärmning med hopp- och styrkeövningar, väntar tre peppade deltagare på vidare instruktioner. Men innan de får börja rulla på allvar, måste tränaren Lisa märka ut en bana för kvällens övningar. Sen är det äntligen dags.

– Nu gäller det att våga luta sig mot sin motståndare och hålla emot när den trycker på. Vi ska helt enkelt träna på kroppskontakt, säger hon.

Själv hittade Lisa sporten för knappt ett år sedan. Det var också då hon gick med i föreningen Sun City Rollers, som har funnits sedan 2012. Att bilda ett stabilt lag och lära sig alla regler ordentlig har under hösten legat högt på prioriteringslistan, något som gäller alla – nya som redan rutinerade.

– Derby skiljer sig mycket från andra sporter, den präglas av en annan typ av vilja och en stark känsla av sammanhållning, säger Lisa.

Hela kroppen får jobba

Roller derby startade som en underhållningssport i 30-talets USA, då med både kvinnliga och manliga utövare. Men sporten dog ut för att återuppstå i början av detta sekel. Denna gång som en alternativ rörelse där de som spelar huvudsakligen inte är män.

Ute på gympasalens golv samsas Tove Sundström, Gudrun Hagerö och Sanna Bäck med att stötta upp varandra i syfte att stå ännu stadigare på benen när motståndaren sätter upp hinder. Det gäller att lita på lagkamraterna men kanske framför allt på sig själv.

– Det roligaste är att kunna använda hela sin kropp till något som är så kul. Sen gillar jag också när det går riktigt snabbt, säger Tove.

Fyra gånger i veckan träffas föreningen Karlstad roller derby – Sun City Rollers för att bli ännu lite bättre och ännu lite snabbare på banan. Roller derby är en kontaktsport som går ut på att plocka poäng genom att ta sig förbi det motsatta lagets spelare. Det lag som har flest poäng när matchklockan ­visar 60 minuter vinner.

Utöver bra balans, starka ben och en hel del mod krävs också väl utarbetade strategier för att ta hem segern.

Tränar ofta

Och för att nå dit måste man träna, vilket man den här kvällen gör i Rudskolans gymnastiksal. Torsdagar är öronmärka för nybörjare. Efter en snabbare uppvärmning med hopp- och styrkeövningar, väntar tre peppade deltagare på vidare instruktioner. Men innan de får börja rulla på allvar, måste tränaren Lisa märka ut en bana för kvällens övningar. Sen är det äntligen dags.

– Nu gäller det att våga luta sig mot sin motståndare och hålla emot när den trycker på. Vi ska helt enkelt träna på kroppskontakt, säger hon.

Själv hittade Lisa sporten för knappt ett år sedan. Det var också då hon gick med i föreningen Sun City Rollers, som har funnits sedan 2012. Att bilda ett stabilt lag och lära sig alla regler ordentlig har under hösten legat högt på prioriteringslistan, något som gäller alla – nya som redan rutinerade.

– Derby skiljer sig mycket från andra sporter, den präglas av en annan typ av vilja och en stark känsla av sammanhållning, säger Lisa.

Hela kroppen får jobba

Roller derby startade som en underhållningssport i 30-talets USA, då med både kvinnliga och manliga utövare. Men sporten dog ut för att återuppstå i början av detta sekel. Denna gång som en alternativ rörelse där de som spelar huvudsakligen inte är män.

Ute på gympasalens golv samsas Tove Sundström, Gudrun Hagerö och Sanna Bäck med att stötta upp varandra i syfte att stå ännu stadigare på benen när motståndaren sätter upp hinder. Det gäller att lita på lagkamraterna men kanske framför allt på sig själv.

– Det roligaste är att kunna använda hela sin kropp till något som är så kul. Sen gillar jag också när det går riktigt snabbt, säger Tove.

  • Elma Pasalic