2014-12-12 06:00

2015-01-20 23:09

En buss full av omtanke

XTRA-TÅRTAN

Att hjälpa andra behöver inte vara så svårt. Med en gnutta omtanke kommer man långt. Det vet Magdalena Dahlgren från Karlstad.
Hon belönas nu med en Xtra-tårta för sitt engagemang för insamlingen Fyll en folkabuss.

– Jag förstod tidigt att vårt arbete var efterlängtat, men att det skulle bli så här stort och att så många skulle vilja vara med, kunde jag aldrig föreställa mig. Det känns jätteroligt, säger Magdalena.

Det hela började av en slump. Magdalena och en kompis spelade musik tillsammans med ensemblen Cava Musica på flyktingförläggningen i Rottneros strax utanför Sunne. Där mötte de volontären Rousanne Larsson som vittnade om en svår situation för de nyanlända. Det mesta som hör till en dräglig vardag saknades, allt från hygienartiklar till kläder och skor var efterfrågat.

– Ganska snabbt insåg jag att vi var tvungna att ta tag i situationen på en gång. Dels för att läget var så pass akut, dels för att det annars skulle kunna rinna ut i sanden. Att fylla en folkabuss var ett sätt att göra det hela konkret, samtidigt som bussen i sig har ett symbolvärde, berättar Magdalena.

Hållbarhet på sikt

Det första hon gjorde när hon kommer hem från spelningen på flyktingförläggningen var att starta en grupp på Facebook och bjuda in alla sina vänner. I dag, ett år senare, består nätverket av drygt tusen medlemmar och har därmed nästintill oändliga möjligheter att rycka in där det behövs.

Magdalenas roll har med tiden blivit allt mer samordnande, även om hon fortfarande både förvarar, samlar och packar gåvorna så att de ska komma till så stor nytta som möjligt. Och från att ha lagrat alla skänkta grejer i Magdalenas lägenhet, har gruppen Fyll en folkabuss sedan slutet på november en alldeles egen förrådslokal.

– Det vi gör gör verkligen skillnad och det känns både viktigt och bra. Vårt arbete var från början en liten droppe som nu har blivit rätt stor. Vi hänger alla ihop, på ett eller annat sätt. Därför måste vi också hjälpas åt, för vår egen skull men också för planetens. Det liv vi lever just nu är inte hållbart, varken för människor eller för miljön, säger Magdalena.

– Jag förstod tidigt att vårt arbete var efterlängtat, men att det skulle bli så här stort och att så många skulle vilja vara med, kunde jag aldrig föreställa mig. Det känns jätteroligt, säger Magdalena.

Det hela började av en slump. Magdalena och en kompis spelade musik tillsammans med ensemblen Cava Musica på flyktingförläggningen i Rottneros strax utanför Sunne. Där mötte de volontären Rousanne Larsson som vittnade om en svår situation för de nyanlända. Det mesta som hör till en dräglig vardag saknades, allt från hygienartiklar till kläder och skor var efterfrågat.

– Ganska snabbt insåg jag att vi var tvungna att ta tag i situationen på en gång. Dels för att läget var så pass akut, dels för att det annars skulle kunna rinna ut i sanden. Att fylla en folkabuss var ett sätt att göra det hela konkret, samtidigt som bussen i sig har ett symbolvärde, berättar Magdalena.

Hållbarhet på sikt

Det första hon gjorde när hon kommer hem från spelningen på flyktingförläggningen var att starta en grupp på Facebook och bjuda in alla sina vänner. I dag, ett år senare, består nätverket av drygt tusen medlemmar och har därmed nästintill oändliga möjligheter att rycka in där det behövs.

Magdalenas roll har med tiden blivit allt mer samordnande, även om hon fortfarande både förvarar, samlar och packar gåvorna så att de ska komma till så stor nytta som möjligt. Och från att ha lagrat alla skänkta grejer i Magdalenas lägenhet, har gruppen Fyll en folkabuss sedan slutet på november en alldeles egen förrådslokal.

– Det vi gör gör verkligen skillnad och det känns både viktigt och bra. Vårt arbete var från början en liten droppe som nu har blivit rätt stor. Vi hänger alla ihop, på ett eller annat sätt. Därför måste vi också hjälpas åt, för vår egen skull men också för planetens. Det liv vi lever just nu är inte hållbart, varken för människor eller för miljön, säger Magdalena.

  • Elma Pasalic