2014-06-13 06:00

2015-01-05 16:54

Gröna fingrar ger känsla för mat

MAT

Att lära sig grundläggande kunskaper om odling, var maten kommer ifrån och hur grönsaker smakar. Och ha kul under tiden, förstås. Det är några av målen med Karlstads kommuns nya satsning, Barnens köksträdgård, i Mariebergsskogen.

– Vi har Naturum och Lillskogen, det som saknades var en riktig trädgård och nu har vi det också. Det är ett jättespännande projekt, säger Jessica Nyström, Mariebergsskogens trädgårdsmästare.

Att sommaren är kort och ofta regnar bort märks inte särskilt mycket just den här dagen, en av de första i juni. För drygt en vecka sedan invigdes trädgården och redan från start har spadarna gått varma här.

Viktig kunskap

I år får åtta förskolor runt om i Karlstad möjlighet att förlägga en del av sin verksamhet till Mariebergsskogen.

När Xtra hälsar på är barnen från Grindstugans förskola på plats för att sätta små, små frön i jorden och så småningom se dem växa. Egenodlad potatis, lök, gurka och majs är några av de grönsaker som det kommer bjudas på längre fram i tiden, men än är vi inte där. Först ska grödorna vattnas och skötas om, vilket inte bara ger goda råvaror utan även viktig kunskap om matens väg till våra tallrikar.

– Det här är ett jättebra tillfälle för oss att prata med barnen om mat och hållbarhet. Det är ett konkret sätt att visa att all mat inte är färdigförpackad i affären. Men sen är det självklart också ett äventyr, att ta sig utanför förskolan och åka buss till exempel. Barnen tycker att det är jättespännande, berättar Camilla Widstrand, pedagog på avdelningen Månen.

Och just tanken att skildra en grönsaks väg från jord till bord är något av det viktigaste i arbetet med Barnens köksträdgård. Det menar Jessica Nyström som denna dag jobbar i strålande sol och mitt bland ett 20-tal glada barn i åldrarna tre till fem år från Grindstugans förskola. Att ha barnen som målgrupp för hela satsningen har varit ett medvetet val i syfte att komplettera den redan existerande pedagogiska arbetet som pågår i Mariebergsskogen, berättar hon.

– Vi är inspirerade av gamla skolträdgårdar som fanns lite överallt förr i tiden och som skulle lära barn om natur och odling. Min uppfattning är att väldigt många kan väldigt lite om hur grönsaker blir till. Här är det lätt att vara med, känna, lukta och gräva ner fingrarna i jorden, säger Jessica.

”Roligt och tacksamt”

Enligt henne har många tappat den grundläggande kunskapen om var den maten vi äter kommer ifrån men också vad den smakar. Därför hoppas Jessica att barnens trädgårdar på lång sikt sprider kunskap och väcker intresse för ett hållbart miljötänk.

Nu närmast väntar en hel del planteringar med många barn. Under tiden de små har sommarlov kommer andra typer av aktiviteter att äga rum i trädgården, som tomatprovningar. Till hösten väntar skörden och sen går trädgården i vila till nästa gång den är dags att plocka fram trädgårdshandskarna och vattenslangen ur förrådet. De ska nya förskolor få chansen att vara med och bestämma vad som ska sås.

– Det är både roligt och tacksamt att jobba med barn. Förutom det uppenbara med grönsaker, kan vi även prata om andra viktiga saker. Till exempel har växthuset gett mig möjlighet att visa hur de värmekrävande växterna kommer från andra delar av världen, precis som några av oss. Hållbarhet kan handla om många olika saker och här har vi möjlighet att hitta ingångarna, säger Jessica.

– Vi har Naturum och Lillskogen, det som saknades var en riktig trädgård och nu har vi det också. Det är ett jättespännande projekt, säger Jessica Nyström, Mariebergsskogens trädgårdsmästare.

Att sommaren är kort och ofta regnar bort märks inte särskilt mycket just den här dagen, en av de första i juni. För drygt en vecka sedan invigdes trädgården och redan från start har spadarna gått varma här.

Viktig kunskap

I år får åtta förskolor runt om i Karlstad möjlighet att förlägga en del av sin verksamhet till Mariebergsskogen.

När Xtra hälsar på är barnen från Grindstugans förskola på plats för att sätta små, små frön i jorden och så småningom se dem växa. Egenodlad potatis, lök, gurka och majs är några av de grönsaker som det kommer bjudas på längre fram i tiden, men än är vi inte där. Först ska grödorna vattnas och skötas om, vilket inte bara ger goda råvaror utan även viktig kunskap om matens väg till våra tallrikar.

– Det här är ett jättebra tillfälle för oss att prata med barnen om mat och hållbarhet. Det är ett konkret sätt att visa att all mat inte är färdigförpackad i affären. Men sen är det självklart också ett äventyr, att ta sig utanför förskolan och åka buss till exempel. Barnen tycker att det är jättespännande, berättar Camilla Widstrand, pedagog på avdelningen Månen.

Och just tanken att skildra en grönsaks väg från jord till bord är något av det viktigaste i arbetet med Barnens köksträdgård. Det menar Jessica Nyström som denna dag jobbar i strålande sol och mitt bland ett 20-tal glada barn i åldrarna tre till fem år från Grindstugans förskola. Att ha barnen som målgrupp för hela satsningen har varit ett medvetet val i syfte att komplettera den redan existerande pedagogiska arbetet som pågår i Mariebergsskogen, berättar hon.

– Vi är inspirerade av gamla skolträdgårdar som fanns lite överallt förr i tiden och som skulle lära barn om natur och odling. Min uppfattning är att väldigt många kan väldigt lite om hur grönsaker blir till. Här är det lätt att vara med, känna, lukta och gräva ner fingrarna i jorden, säger Jessica.

”Roligt och tacksamt”

Enligt henne har många tappat den grundläggande kunskapen om var den maten vi äter kommer ifrån men också vad den smakar. Därför hoppas Jessica att barnens trädgårdar på lång sikt sprider kunskap och väcker intresse för ett hållbart miljötänk.

Nu närmast väntar en hel del planteringar med många barn. Under tiden de små har sommarlov kommer andra typer av aktiviteter att äga rum i trädgården, som tomatprovningar. Till hösten väntar skörden och sen går trädgården i vila till nästa gång den är dags att plocka fram trädgårdshandskarna och vattenslangen ur förrådet. De ska nya förskolor få chansen att vara med och bestämma vad som ska sås.

– Det är både roligt och tacksamt att jobba med barn. Förutom det uppenbara med grönsaker, kan vi även prata om andra viktiga saker. Till exempel har växthuset gett mig möjlighet att visa hur de värmekrävande växterna kommer från andra delar av världen, precis som några av oss. Hållbarhet kan handla om många olika saker och här har vi möjlighet att hitta ingångarna, säger Jessica.

  • Elma Pasalic

null
null
null