2014-02-07 06:00

2015-01-14 21:59

Lag Edin siktar på revansch och medalj

CURLING

För fyra år sedan slutade äventyret med en snöplig fjärdeplats. Nu är det dags igen, för en ny resa och förhoppningsvis ett ännu bättre resultat.
Lag Niklas Edin åker till Sotji med siktet inställt på medaljer.

När Xtra träffar landslaget är det fortfarande några dagar kvar innan avresan österut. Vi möts i deras andra hem, curlinghallen på Våxnäs. Killarna verkar avslappnade och laddade, de pratar med förväntan i rösterna om det allt vad ett OS innebär. Laget har varit med på ett olympiskt spel tidigare, men säger att de alltid har haft siktet inställt på 2014. Vancouver-mästerkapet var en bra erfarenhet och gör att de nu är bättre förberedda för att ta det efterlängtade guldet.

– Vi har alltid sett på vår curlingsatsning som ett femårsprojekt. Allt fokus har varit på att lyckas så bra som möjligt nu, säger Niklas Edin.

Examensdags

De beskriver det som att de står inför sin skolavslutning. Att de känner sig väldigt redo för studenten och för att se hur långt det kan bära. Och de hymlar inte med hur de tänker sig slutet på denna resan.

– Målet är medaljer. Skillnaden på en fjärdeplats och en bronsmedalj är enorm, och att stå utanför pallen igen vore väldigt tråkigt. Samtidigt skulle jag ljuga om jag inte erkänner att innerst inne tänker jag att det är guld som gäller, säger Sebastian Kraupp.

Curlingen är jämnare nu än någonsin. När vi börjar prata om vilka som kan utmana om förstaplatsen har de snabbt nämnt fem–sex lag. Det är små marginaler. När Lag Edin inledde sin satsning var de tydliga med att de skulle vara mer professionella och träna hårdare än vad andra curlinglag gjort tidigare. Nu säger de att de tvingat övriga länder att ta efter och träna bättre. Det gör att toppen i dag är bredare.

Och sedan satsningen började har laget vunnit mästerskap, men även känt på hur det är att göra mindre lyckade tävlingar.

– Man kan väl säga att vi gjorde ett taktiskt EM nu senast. Då missade vi slutspel, så nu kan det bara bli bättre, säger Niklas och skrattar.

OS-rutin viktig

Men den rutin de fått är inte bara rent sportslig. Erfarenheten av hela spektaklet som är ett OS gör dem också lugnare nu. Livet i en OS-by är något väldigt speciellt, berättar de. Och under veckorna i Ryssland kommer de umgås nära med andra tävlande som de annars kanske inte träffar så ofta.

– Idrottare har mycket gemensamt, även om vi tävlar i olika sporter. De flesta är tävlingsämnniskor och väldigt intresserade av att prata, både om idrott och om annat, säger Sebastian.

Under mästerskapet kommer de bo i ett hus tillsammans med den övriga truppen. Där finns ett tv-rum där de flesta samlas för att se på tävlingar och fika.

– På ett OS är vi så tydligt en del av ett större lag, hela truppen. Även om vi är en enhet som tävlar för våra medaljer så ingår vi samtidigt i något större. Det är en speciell och rolig känsla, säger Viktor Kjäll.

Stormens öga

Den truppkänslan är det som gör att det ibland kan låsa sig för alla medaljhopp från ett land, men också plötsligt lossna så att det regnar medaljer. Under några vinterveckor kommer hela Sveriges blickar att riktas mot Sotji, det finns självklart en press på olympierna och krav på pallplatser från publiken. Men den pressen når faktiskt inte hela vägen till själva tävlingarna. Bubblan är så stark att livet där inte påverkas nämnvärt av skriverier och krav.

– Det är lite märkligt faktiskt. OS-febern märks inte alls lika tydligt på plats som när man är hemma. Där kan man ju välja att helt enkelt inte läsa något som skrivs, om man är i Sverige går det inte att undvika allt ståhej i medierna under den perioden. På plats befinner man sig i stormens öga, säger Niklas.

Samtidigt är det så klart en unik chans att glänsa för utövare i en idrott som annars får ganska lite uppmärksamhet.

– Man blir en stjärna för en tid. Plötsligt vill alla intervjua en och det känns tydligt att folk bryr sig, säger Fredrik Lindberg.

Inför det ryska värdskapet har det dock inte bara varit idrott som folk vill prata om. Politik och frågor om mänskliga rättigheter gör sig ständigt påminda. Men för Lag Edin är det tydligt hur de ser på sin roll.

– Det är inte min uppgift just nu som idrottsman att manifestera mot till exempel antigaylagar. Privat skulle jag kunna protestera och demonstrera, men just nu måste mitt fokus ligga på annat. Det vi ser framför oss är tävlingarna och inte protester eller säkerhetsfrågor för den delen, säger Sebastian.

OS – en bubbla

Och sanningen är att laget inte kommer se mycket av det ryska samhället överhuvudtaget. Det enda är resorna till och från flyget. Däremellan kommer de bo och tävla i OS-byn och i stort sett bara umgås med andra aktiva.

– OS-bubblan är speciell, det kommer man inte ifrån. Men det blir nog så när hundratals tävlande fokuserar totalt på sin uppgift för stunden, säger Niklas.

När Xtra träffar landslaget är det fortfarande några dagar kvar innan avresan österut. Vi möts i deras andra hem, curlinghallen på Våxnäs. Killarna verkar avslappnade och laddade, de pratar med förväntan i rösterna om det allt vad ett OS innebär. Laget har varit med på ett olympiskt spel tidigare, men säger att de alltid har haft siktet inställt på 2014. Vancouver-mästerkapet var en bra erfarenhet och gör att de nu är bättre förberedda för att ta det efterlängtade guldet.

– Vi har alltid sett på vår curlingsatsning som ett femårsprojekt. Allt fokus har varit på att lyckas så bra som möjligt nu, säger Niklas Edin.

Examensdags

De beskriver det som att de står inför sin skolavslutning. Att de känner sig väldigt redo för studenten och för att se hur långt det kan bära. Och de hymlar inte med hur de tänker sig slutet på denna resan.

– Målet är medaljer. Skillnaden på en fjärdeplats och en bronsmedalj är enorm, och att stå utanför pallen igen vore väldigt tråkigt. Samtidigt skulle jag ljuga om jag inte erkänner att innerst inne tänker jag att det är guld som gäller, säger Sebastian Kraupp.

Curlingen är jämnare nu än någonsin. När vi börjar prata om vilka som kan utmana om förstaplatsen har de snabbt nämnt fem–sex lag. Det är små marginaler. När Lag Edin inledde sin satsning var de tydliga med att de skulle vara mer professionella och träna hårdare än vad andra curlinglag gjort tidigare. Nu säger de att de tvingat övriga länder att ta efter och träna bättre. Det gör att toppen i dag är bredare.

Och sedan satsningen började har laget vunnit mästerskap, men även känt på hur det är att göra mindre lyckade tävlingar.

– Man kan väl säga att vi gjorde ett taktiskt EM nu senast. Då missade vi slutspel, så nu kan det bara bli bättre, säger Niklas och skrattar.

OS-rutin viktig

Men den rutin de fått är inte bara rent sportslig. Erfarenheten av hela spektaklet som är ett OS gör dem också lugnare nu. Livet i en OS-by är något väldigt speciellt, berättar de. Och under veckorna i Ryssland kommer de umgås nära med andra tävlande som de annars kanske inte träffar så ofta.

– Idrottare har mycket gemensamt, även om vi tävlar i olika sporter. De flesta är tävlingsämnniskor och väldigt intresserade av att prata, både om idrott och om annat, säger Sebastian.

Under mästerskapet kommer de bo i ett hus tillsammans med den övriga truppen. Där finns ett tv-rum där de flesta samlas för att se på tävlingar och fika.

– På ett OS är vi så tydligt en del av ett större lag, hela truppen. Även om vi är en enhet som tävlar för våra medaljer så ingår vi samtidigt i något större. Det är en speciell och rolig känsla, säger Viktor Kjäll.

Stormens öga

Den truppkänslan är det som gör att det ibland kan låsa sig för alla medaljhopp från ett land, men också plötsligt lossna så att det regnar medaljer. Under några vinterveckor kommer hela Sveriges blickar att riktas mot Sotji, det finns självklart en press på olympierna och krav på pallplatser från publiken. Men den pressen når faktiskt inte hela vägen till själva tävlingarna. Bubblan är så stark att livet där inte påverkas nämnvärt av skriverier och krav.

– Det är lite märkligt faktiskt. OS-febern märks inte alls lika tydligt på plats som när man är hemma. Där kan man ju välja att helt enkelt inte läsa något som skrivs, om man är i Sverige går det inte att undvika allt ståhej i medierna under den perioden. På plats befinner man sig i stormens öga, säger Niklas.

Samtidigt är det så klart en unik chans att glänsa för utövare i en idrott som annars får ganska lite uppmärksamhet.

– Man blir en stjärna för en tid. Plötsligt vill alla intervjua en och det känns tydligt att folk bryr sig, säger Fredrik Lindberg.

Inför det ryska värdskapet har det dock inte bara varit idrott som folk vill prata om. Politik och frågor om mänskliga rättigheter gör sig ständigt påminda. Men för Lag Edin är det tydligt hur de ser på sin roll.

– Det är inte min uppgift just nu som idrottsman att manifestera mot till exempel antigaylagar. Privat skulle jag kunna protestera och demonstrera, men just nu måste mitt fokus ligga på annat. Det vi ser framför oss är tävlingarna och inte protester eller säkerhetsfrågor för den delen, säger Sebastian.

OS – en bubbla

Och sanningen är att laget inte kommer se mycket av det ryska samhället överhuvudtaget. Det enda är resorna till och från flyget. Däremellan kommer de bo och tävla i OS-byn och i stort sett bara umgås med andra aktiva.

– OS-bubblan är speciell, det kommer man inte ifrån. Men det blir nog så när hundratals tävlande fokuserar totalt på sin uppgift för stunden, säger Niklas.

  • Peter Östborg

null
null
null