2014-02-07 06:00

2015-01-14 21:59

Första premiären – viktigt steg i karriären

FILMFESTIVAL

I månadsskiftet januarifebruari arran‧gerades Göteborgs internationella filmfestival. Under två veckor visades över 500 filmer. Xtra åkte dit för att träffa unga filmarbetare på väg in i arbetslivet.
Vi träffar Rasmus Lodenius på Göteborgs filmfestival, bara timmar innan hans kortfilm Ligga sked premiärvisas för publik.
Att han finns med i festivalprogrammet är ett tecken på att han är på rätt spår i den krångliga filmvärlden.

– Jag hoppas framför allt att branschfolk ser den och att de upptäcker att jag har talang, säger Rasmus.

För två år sedan tog han examen från Molkoms folkhögskolas filmlinje. Sedan dess har han försökt hanka sig fram i branschen, med allt vad det innebär av korta projekt och utnyttjande av personliga kontakter. Han lever som frilansande filmarbetare i Stockholm. Det innebär att han får hoppa på de jobb han kan få, samtidigt som de personliga projekten får genomföras lite på sidan av.

Kända skådespelare

Det senaste året har han bland annat arbetat på inspelningen av julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen, och så har han färdigställt Ligga sked, som hade premiär på Göteborgs filmfestival.

– Innan jag började jobba med filmen stod jag inför valet att antingen göra den ganska enkelt, eller satsa allt och få den riktigt proffsig. Jag valde det senare, såg till att få med några kända och bra skådespelare och gjorde allt väldigt genomarbetat, säger Rasmus.

I filmen medverkar bland andra Natalie Minnevik (som synts i Äkta människor på SVT), Anastasios Soulis (Den bästa sommaren och Bröllopsfotografen) och Happy Jankell (IRL, Äkta människor och Portkod 1321).

– Att det är en del kända ansikten med gör det nog lite lättare att få uppmärksamhet, säger regissören.

Utöver de 500 filmer som visas innebär festivalen även en stor branschfest där möten och seminarier pågår hela tiden. Här ska man samtala, diskutera, festa och knyta kontakter. För Rasmus är det på många sätt en ny värld, och något han måste träna på.

– Jag har inte lärt mig branschen riktigt än. Det kan fortfarande vara lite jobbigt att lyfta telefonluren och be folk om saker, särskilt när det gäller pengar, säger han.

Pitchar idéer

Han berättar samtidigt att de personliga kontakterna är livsviktiga i filmvärlden. Av de som arbetade med Ligga sked är mer än hälften personer som han lärde känna under sina två år på utbildningen.

– Skolan var en bra mötesplats. Man kommer varandra väldigt nära under åren i Molkom, säger han.

För Rasmus del innebär årets filmfestival inte bara premiär. Han såg till att vara där några dagar extra för att hinna jobba på den där andra delen av jobbet också, alltså att knyta kontakter och ha möten. Strax efter vår intervju ska han iväg och pitcha en idé för Svenska filminstitutet. Han och kompisen Anna-Karin Örander, som han lärde känna på Molkoms folkhögskola, har en idé till en tv-serie. Den ska de nu presentera för att se om de kan få stöd för den och arbeta vidare.

Vägen till nästa jobb ligger alltid några handskakningar bort.

– Jag hoppas framför allt att branschfolk ser den och att de upptäcker att jag har talang, säger Rasmus.

För två år sedan tog han examen från Molkoms folkhögskolas filmlinje. Sedan dess har han försökt hanka sig fram i branschen, med allt vad det innebär av korta projekt och utnyttjande av personliga kontakter. Han lever som frilansande filmarbetare i Stockholm. Det innebär att han får hoppa på de jobb han kan få, samtidigt som de personliga projekten får genomföras lite på sidan av.

Kända skådespelare

Det senaste året har han bland annat arbetat på inspelningen av julkalendern Barna Hedenhös uppfinner julen, och så har han färdigställt Ligga sked, som hade premiär på Göteborgs filmfestival.

– Innan jag började jobba med filmen stod jag inför valet att antingen göra den ganska enkelt, eller satsa allt och få den riktigt proffsig. Jag valde det senare, såg till att få med några kända och bra skådespelare och gjorde allt väldigt genomarbetat, säger Rasmus.

I filmen medverkar bland andra Natalie Minnevik (som synts i Äkta människor på SVT), Anastasios Soulis (Den bästa sommaren och Bröllopsfotografen) och Happy Jankell (IRL, Äkta människor och Portkod 1321).

– Att det är en del kända ansikten med gör det nog lite lättare att få uppmärksamhet, säger regissören.

Utöver de 500 filmer som visas innebär festivalen även en stor branschfest där möten och seminarier pågår hela tiden. Här ska man samtala, diskutera, festa och knyta kontakter. För Rasmus är det på många sätt en ny värld, och något han måste träna på.

– Jag har inte lärt mig branschen riktigt än. Det kan fortfarande vara lite jobbigt att lyfta telefonluren och be folk om saker, särskilt när det gäller pengar, säger han.

Pitchar idéer

Han berättar samtidigt att de personliga kontakterna är livsviktiga i filmvärlden. Av de som arbetade med Ligga sked är mer än hälften personer som han lärde känna under sina två år på utbildningen.

– Skolan var en bra mötesplats. Man kommer varandra väldigt nära under åren i Molkom, säger han.

För Rasmus del innebär årets filmfestival inte bara premiär. Han såg till att vara där några dagar extra för att hinna jobba på den där andra delen av jobbet också, alltså att knyta kontakter och ha möten. Strax efter vår intervju ska han iväg och pitcha en idé för Svenska filminstitutet. Han och kompisen Anna-Karin Örander, som han lärde känna på Molkoms folkhögskola, har en idé till en tv-serie. Den ska de nu presentera för att se om de kan få stöd för den och arbeta vidare.

Vägen till nästa jobb ligger alltid några handskakningar bort.

  • Peter Östborg

null
null
null