2013-08-24 07:30

2015-01-13 22:43

Surdeg och stenugn på Swenströmskas

KARLSTAD

Att baka inför öppen ridå och utan hemligheter skapar närhet till det bröd som produceras. Alltid med kunden i fokus. Det tror Moa Näsström och Mattias Svensson som nu öppnar stenugnsbageri på Östra Torggatan i Karlstad.

Från september är det bara två stora glasfönster som står mellan bagaren Mattias och brödintresserade Karlstadsbor.

Ett medvetet val i inredningen som ska göra det lättare för fikasugna att på ett enkelt sätt få koll på vad de stoppar i sig till kaffet. Men det ger också möjlighet att visa upp ett levande hantverk med rötter djupt förankrade i den svenska matkulturen.

– Alla pratar om fransk surdeg och kan många gånger knappt uttala det de plockar i varukorgen. Vi kommer istället ta fram den surdegskultur vi har här hemma i Sverige och baka efter gamla recept, men i ny tappning, berättar Mattias.

Van bagare

Han kommer från en bagarsläkt, han är den tredje generetionen med vana att mjöla ner sig. Mattias börjar nu få en gedigen erfarenhet när det kommer till att framgångsrikt driva bageri. Familjen Näsström/Svensson flyttade till Karlstad i början på sommaren för att testa recepten på nya kunder, då hade de drivit ett konditori i Halmstad i fem år.

– Det här är ett familjeföretag och när man kommer hit ska det kännas som att komma hem till oss. Det ska vara hemtrevligt, säger Moa som också ansvarar för den butik som kommer att finnas i anslutning till bageriet.

Efterfrågar närproducerat

Med bara veckor kvar till invigningen känner sig både Moa och Mattias efterlängtade och tror att de med sina bakverk kan få Karlstad att älska klassiskt, svenskt surdegsbröd. Dessutom ska alla som handlar på Swenströmskas stenungsbageri våga fråga vad brödet innehåller och om råvarorna ursprung.

– Det är ett nytt sätt att handla mat på. Folk efterfrågar närproducerade matvaror och då ska vi ge dem det. Det är stor skillnad på det bröd vi bakar och det man köper i affären. Det går inte ens att jämföra, menar Mattias.

Från september är det bara två stora glasfönster som står mellan bagaren Mattias och brödintresserade Karlstadsbor.

Ett medvetet val i inredningen som ska göra det lättare för fikasugna att på ett enkelt sätt få koll på vad de stoppar i sig till kaffet. Men det ger också möjlighet att visa upp ett levande hantverk med rötter djupt förankrade i den svenska matkulturen.

– Alla pratar om fransk surdeg och kan många gånger knappt uttala det de plockar i varukorgen. Vi kommer istället ta fram den surdegskultur vi har här hemma i Sverige och baka efter gamla recept, men i ny tappning, berättar Mattias.

Van bagare

Han kommer från en bagarsläkt, han är den tredje generetionen med vana att mjöla ner sig. Mattias börjar nu få en gedigen erfarenhet när det kommer till att framgångsrikt driva bageri. Familjen Näsström/Svensson flyttade till Karlstad i början på sommaren för att testa recepten på nya kunder, då hade de drivit ett konditori i Halmstad i fem år.

– Det här är ett familjeföretag och när man kommer hit ska det kännas som att komma hem till oss. Det ska vara hemtrevligt, säger Moa som också ansvarar för den butik som kommer att finnas i anslutning till bageriet.

Efterfrågar närproducerat

Med bara veckor kvar till invigningen känner sig både Moa och Mattias efterlängtade och tror att de med sina bakverk kan få Karlstad att älska klassiskt, svenskt surdegsbröd. Dessutom ska alla som handlar på Swenströmskas stenungsbageri våga fråga vad brödet innehåller och om råvarorna ursprung.

– Det är ett nytt sätt att handla mat på. Folk efterfrågar närproducerade matvaror och då ska vi ge dem det. Det är stor skillnad på det bröd vi bakar och det man köper i affären. Det går inte ens att jämföra, menar Mattias.

  • Elma Pasalic

null
null
null