2012-05-24 09:53

2015-01-13 15:56

Populärt att löpträna i grupp

Vid tio i sex står jag utanför Våxnäshallen och skrapar lite med ena foten, kollar in de andra som också samlats för att vara med på IF Götas tisdagsträning och inser att alla ser ut att vara vana löpare. Som tur är hinner jag inte fundera mer över det.
”Då var klockan sex, då kör vi” säger Malcolm.

Drygt 45 minuter senare sträcker jag ut syretörstande vadmuskler, säger ”Hej, vi ses nästa vecka” till resten av gänget och cyklar hem med ett brett leende på läpparna. Inte nog med att jag fixade att hålla samma tempo som de andra, i stället för att envist stirra på träd efter träd och räkna ner meter efter meter i elljusspåret har jag småpratat (flåspratat) och liksom lite så där i förbigående sprungit sex kilometer.

Efter den där första gången kommer det att bli fler. I stället för att ensam masa mig ut i spåret, passar jag på att få både sällskap och rutiner i samband med löppassen. Och jag är inte ensam om det. Fler och fler hittar till gruppträning utomhus. I stort sätt samtliga av träningscentrena i Karlstad har flyttat ut åtminstone något pass, och det startas löp- och cykelgrupper på flera håll.

Ökat intresse

Även på IF Göta, som anordnat tisdagslöpträning för motionärer sedan 2008, märker man av ett ökat intresse dels för att löpträna och dels för att gör det tillsammans med andra.

– När vi började träna med tisdagsgruppen var vi i snitt 15 personer per pass. Nu är vi runt 35 personer varje tisdag, säger Anna Nyström som tillsammans med sambon Malcolm Chapman har lett löpargruppen i ett års tid.

Men, den stora förändringen ligger inte i det ökade deltagandet, den ligger i att det nu handlar om vanliga motionärer som ger sig ut och vill träna.

– Efter sommaren exploderade intresset och det känns som om det är en annan typ av människor som håller på med löpning i dag. Det handlar allt mindre om att kämpa sig genom ett träningsprogram för att komma i form och allt mer om att få en positiv upplevelse och göra något tillsammans. I dag kan man köra ett löppass i stället för ett aerobicspass. Träning har blivit mer ”back to basic”, menar Anna.

”Fruktansvärt roligt”

När de listar fördelarna med att springa i grupp jämfört med att springa själv är det både det idrottsliga och det sociala som lyfts fram.

– Dels är det lättare att komma ut när man vet att man ska träffa 30 personer och dels presterar man bättre eftersom det hela tiden finns någon som är lite bättre att mäta sig med. Men framför allt handlar det om det sociala, allting blir roligare när man gör det tillsammans med andra och många i gruppen har blivit goda vänner, säger Malcolm.

De poängterar att det inte handlar om att komma i elitform för ett lopp, hela gruppen består av motionärer som snarare siktar på att ta sig igenom stadsloppet än Stockholms maraton.

Drygt 45 minuter senare sträcker jag ut syretörstande vadmuskler, säger ”Hej, vi ses nästa vecka” till resten av gänget och cyklar hem med ett brett leende på läpparna. Inte nog med att jag fixade att hålla samma tempo som de andra, i stället för att envist stirra på träd efter träd och räkna ner meter efter meter i elljusspåret har jag småpratat (flåspratat) och liksom lite så där i förbigående sprungit sex kilometer.

Efter den där första gången kommer det att bli fler. I stället för att ensam masa mig ut i spåret, passar jag på att få både sällskap och rutiner i samband med löppassen. Och jag är inte ensam om det. Fler och fler hittar till gruppträning utomhus. I stort sätt samtliga av träningscentrena i Karlstad har flyttat ut åtminstone något pass, och det startas löp- och cykelgrupper på flera håll.

Ökat intresse

Även på IF Göta, som anordnat tisdagslöpträning för motionärer sedan 2008, märker man av ett ökat intresse dels för att löpträna och dels för att gör det tillsammans med andra.

– När vi började träna med tisdagsgruppen var vi i snitt 15 personer per pass. Nu är vi runt 35 personer varje tisdag, säger Anna Nyström som tillsammans med sambon Malcolm Chapman har lett löpargruppen i ett års tid.

Men, den stora förändringen ligger inte i det ökade deltagandet, den ligger i att det nu handlar om vanliga motionärer som ger sig ut och vill träna.

– Efter sommaren exploderade intresset och det känns som om det är en annan typ av människor som håller på med löpning i dag. Det handlar allt mindre om att kämpa sig genom ett träningsprogram för att komma i form och allt mer om att få en positiv upplevelse och göra något tillsammans. I dag kan man köra ett löppass i stället för ett aerobicspass. Träning har blivit mer ”back to basic”, menar Anna.

”Fruktansvärt roligt”

När de listar fördelarna med att springa i grupp jämfört med att springa själv är det både det idrottsliga och det sociala som lyfts fram.

– Dels är det lättare att komma ut när man vet att man ska träffa 30 personer och dels presterar man bättre eftersom det hela tiden finns någon som är lite bättre att mäta sig med. Men framför allt handlar det om det sociala, allting blir roligare när man gör det tillsammans med andra och många i gruppen har blivit goda vänner, säger Malcolm.

De poängterar att det inte handlar om att komma i elitform för ett lopp, hela gruppen består av motionärer som snarare siktar på att ta sig igenom stadsloppet än Stockholms maraton.

null
null
null