Klä dig rätt för att leka loss på träningen

”Löpning har blivit mer än 17 varv i spåret och blodsmak i munnen”

– Träningsintresset har absolut ökat, i dag finns det ju så mycket roligt att välja mellan. Det har blivit väldigt mycket mer än 17 varv i motionsspåret och blodsmak i munnen, säger Peo Nilsson, Magazinet Sport i Karlstad.
De sista två åren har motionsintresset och viljan att göra något mer seriöst av sin träning fullkomligt exploderat i Karlstad.

Peo Nilsson gissar att det dels beror på att det finns så många roliga träningsformer i dag, från multisport till mountainbike, och dels på att vi går mot ett mer hälsomedvetet samhälle. Det är inte heller ovanligt att träningstrenden och människors lust att söka sig ut i naturen ökar under ekonomiskt oroliga tider.

”Det ska vara gôtt”

– Att klä sig rätt för löpning är egentligen galet enkelt. Det enda man behöver är ett par sköna träningsskor och ett par byxor, sen är det klart, säger Peo Nilsson.

Nästan i alla fall, för precis som i alla andra idrotter handlar det om att utrustningen ska vara ändamålsenlig.

– Allt handlar egentligen om att inte frysa och inte bli blöt, det ska vara gôtt att vara ute helt enkelt, säger Peo Nilsson.

Och, även om det – egentligen – räcker med skor så finns det alla möjligheter att göra löpträningen till en riktig materialsport. Det finns puls- och gps-klockor, speciella löpartights, löparryggsäckar, underställ som andas och specialstrumpor.

Och precis som i allt går det trender i löpning. En av de tydligaste trenderna är tydligt influerat av back to basic-tänket; barfotaskorna.

Som att leka utomhus

– De dämpade skorna togs fram på 70-talet när man trodde att man skulle kunna springa snabbare, och undvika knäskador, genom att landa på hälen och rulla över till tån. I dag tänker man på ett annat sätt. Barefootrunning handlar om att följa kroppens naturliga rörelsemönster, du sätter i framfoten först, tar kortare steg och sparar därmed energi samtidigt som du får bättre hållning, säger Peo Nilsson.

Entusiastiskt visar han den mjuka skon med fem tydliga tår som tillåter fötternas tusentals receptorer att få bättre kontakt med underlaget.

– Det är nog det som lockar så många i dag, man behöver inte en massa maskiner utan kan vara lika fri som när man var liten och lekte utomhus. Det är klart att träningstrenden ökar när träning kan vara att klättra i berg, simma och springa barfota i gräset, säger Peo.

Basgarderob för motionslöpare

Ett par hellånga och ett par korta byxor att springa i.

Tröja/linne i syntetiskt material eller i tunn ull som släpper ut svetten men låter behåller värmen.

Vindjacka för att kunna springa även när vädret inte är bra

Strumpor i syntet eller ull som låter fötterna andas. Bomull är bannlyst i alla motionssammanhang eftersom det ”blir som ett läskpapper som korvar sig och som kyler när det blir blött”.

Skor som är anpassade efter var du ska springa, är det asfalt som gäller kanske du behöver en mer dämpad asfalts-sko och om du ska springa i skog och mark kan en trail-sko som är mindre vridstyv för att bättre forma mot underlaget och har mindre dämpning passa bäst.

Springer man året runt är skor med dubbar samt mössa, vantar och halsduk självklarheter.

Källa: Magazinet Sport

null
null

2012-05-24 09:53

2015-01-13 15:56