2011-04-20 07:30

2015-01-16 17:21

"Jag märker att hon köper hem nyttigare mat"

XTRA

När Therese började träna var hon orolig för att träningen skulle bli ett stressmoment i en redan mycket aktiv vardag. Men familjen säger sig inte märka så värst mycket av att hon är borta lite mer. Och skjutsandet till barnens många aktiviteter är det fortfarande oftast hon som fixar.

Äldsta barnet Isabelle är tolv år och det är också tolv år sedan Therese senast tränade med regelbundenhet.

– Det bara blev så, och jag tror det är ett väldigt vanligt fenomen bland småbarnsföräldrar, för barnen kräver så mycket av en då. De åren prioriterar man barnen helt enkelt, säger Therese.

Maken Dan har dock lyckats med att fortsätta träna genom alla år.

– Det är nog för att jag alltid har gjort det, tränat två till tre gånger i veckan. Bland annat innebandy och när man är med i ett lag är det svårare att bara sluta, då har man något som får en att verkligen komma iväg, säger han.

Äter riktiga frukostar

Dan är nu glad över att Therese äntligen har kommit igång med träning, något som han har uppmuntrat henne till många gånger genom åren. Han säger sig nu inte märka någon större förändring på Therese vad det gäller till exempel humöret, men däremot när det kommer till hennes matvanor.

– Jag märker att hon köper hem nyttigare mat, och så har hon börjat äta riktiga frukostar. Plötsligt har vi müsli och färskpressad jos här hemma, annars har det alltid varit bara kaffe och macka som har gällt för oss vuxna, säger Dan.

Att äta rejält till frukost och lunch och vara noga med att äta mellanmål var råd som Therese fick av sin personlige tränare Jimmy när hon började träna.

– Men jag försöker samtidigt hålla igen och äta lite mindre portioner för att jag vill se lite snabbare resultat. Att bli fastare i kroppen var ju ett av mina mål med träningen, säger Therese.

Hon säger sig också märka rent synliga förändringar på sig själv, vilket får henne att känna sig nöjd. Men samtidigt tycker hon att det där med hungern som ibland gör sig påmind gör henne mer grinig än förut.

”Märker inget”

Men att deras mamma skulle vara på sämre humör är inget som barnen har lagt märke till.

– Nej, jag har inte märkt nån skillnad alls, säger Adam, nio år.

– Det enda jag märker är att hon kommer hem lite senare vissa dagar, men hon tränar också på lunchen och helgerna, och då märks det inte för då är vi borta på annat, säger Isabelle.

Nu när träningssatsningen har kommit till halvtid är det dags för Therese att gå upp till sex pass i veckan. Och hon erkänner att det ibland blir en stress att klämma in så mycket träning i vardagen. Men mest av allt är hon förväntansfull.

– Jag är mycket glad och nöjd över att ha kommit igång med träning och nu tänker jag absolut inte släppa den. Att ha en personlig tränare är guld värt för mig så jag ska nog fortsätta med det även efter att träningsprojektet är över, säger hon.

Om några dagar åker hela familjen iväg på en härlig och efterlängtad semester till Thailand.

– Jag har fått ett träningsschema som jag kan köra på stranden, det blir intressant att se hur det går, säger Therese.

Äldsta barnet Isabelle är tolv år och det är också tolv år sedan Therese senast tränade med regelbundenhet.

– Det bara blev så, och jag tror det är ett väldigt vanligt fenomen bland småbarnsföräldrar, för barnen kräver så mycket av en då. De åren prioriterar man barnen helt enkelt, säger Therese.

Maken Dan har dock lyckats med att fortsätta träna genom alla år.

– Det är nog för att jag alltid har gjort det, tränat två till tre gånger i veckan. Bland annat innebandy och när man är med i ett lag är det svårare att bara sluta, då har man något som får en att verkligen komma iväg, säger han.

Äter riktiga frukostar

Dan är nu glad över att Therese äntligen har kommit igång med träning, något som han har uppmuntrat henne till många gånger genom åren. Han säger sig nu inte märka någon större förändring på Therese vad det gäller till exempel humöret, men däremot när det kommer till hennes matvanor.

– Jag märker att hon köper hem nyttigare mat, och så har hon börjat äta riktiga frukostar. Plötsligt har vi müsli och färskpressad jos här hemma, annars har det alltid varit bara kaffe och macka som har gällt för oss vuxna, säger Dan.

Att äta rejält till frukost och lunch och vara noga med att äta mellanmål var råd som Therese fick av sin personlige tränare Jimmy när hon började träna.

– Men jag försöker samtidigt hålla igen och äta lite mindre portioner för att jag vill se lite snabbare resultat. Att bli fastare i kroppen var ju ett av mina mål med träningen, säger Therese.

Hon säger sig också märka rent synliga förändringar på sig själv, vilket får henne att känna sig nöjd. Men samtidigt tycker hon att det där med hungern som ibland gör sig påmind gör henne mer grinig än förut.

”Märker inget”

Men att deras mamma skulle vara på sämre humör är inget som barnen har lagt märke till.

– Nej, jag har inte märkt nån skillnad alls, säger Adam, nio år.

– Det enda jag märker är att hon kommer hem lite senare vissa dagar, men hon tränar också på lunchen och helgerna, och då märks det inte för då är vi borta på annat, säger Isabelle.

Nu när träningssatsningen har kommit till halvtid är det dags för Therese att gå upp till sex pass i veckan. Och hon erkänner att det ibland blir en stress att klämma in så mycket träning i vardagen. Men mest av allt är hon förväntansfull.

– Jag är mycket glad och nöjd över att ha kommit igång med träning och nu tänker jag absolut inte släppa den. Att ha en personlig tränare är guld värt för mig så jag ska nog fortsätta med det även efter att träningsprojektet är över, säger hon.

Om några dagar åker hela familjen iväg på en härlig och efterlängtad semester till Thailand.

– Jag har fått ett träningsschema som jag kan köra på stranden, det blir intressant att se hur det går, säger Therese.

  • Marie Lundström

Träningsserien

Sedan januari har vi följt Therese Boström och Patrik Granath på deras väg till ett mer aktivt liv med hjälp av en varsin personlig tränare. Av deras resultat att döma har de verkligen lyckats bra så långt med att förbättra formen och komma igång. Men hur har det påverkat deras vardag, familjeliv och mående i stort? Det är frågan vi har ställt till dem den här gången.