2011-04-20 07:30

2015-01-16 17:21

En smoothie som piggar upp och förlänger livet

Josefine brinner för det gröna

Vårens grönska imponerar varje år och gör de flesta av oss lite piggare. Det finns också de som hävdar att de gröna bladen och grönsakerna är så nyttiga och energirika att alla skulle vinna på att byta ut kosten mot mer av dem.
Kostrådgivaren Josefine Jäger bjuder på en av de hetaste hälsotrenderna just nu: gröna smoothies.

I sina kassar när hon anländer har Josefine Jäger frukt och grönsaker, en rad olika pulver, men framförallt mörkgröna salladssorter och örter.

– Mörkgröna blad innehåller en komplex blandning av klorofyll, vitaminer, mineraler, kraftfulla antioxidanter, fibrer, proteiner och levande enzymer. Människan är gjord för att äta mycket av dem, men vi har kommit ifrån det i och med jordburksamhällets intåg, säger hon.

Själv är Josefine sedan många år ivrig förespråkare av raw food, en kosthållningen där man inte äter mat som har upphettats till mer än 42 grader, och oftast enbart vegetarisk mat. Detta bland annat för att den kosten ska vara mer lättsmält och bättre för kroppen än tillagad mat.

– Grönsaker, frukter och blad innehåller rikligt av fibrer som vi behöver äta mycket av. Fibrerna fungerar som en mopp och hjälper kroppen att samla upp och driva ut slaggprodukter. Mörkgröna blad, gröna soppor, smoothiesar och sallader är alla bra sätt att öka fibrerna i kroppen, då man får i sig hela bladet, grönsaken eller frukten. Jämfört med exempelvis en jos som är fiberfattig och söt, säger hon.

I vår stressiga tillvaro har vi glömt att tugga maten länge och långsamt, medan aporna däremot tuggar på just gröna blad länge och långsamt, påpekar Josefine.

Pulver med mycket grönt

I smoothiesarna blandar hon bland annat ner färsk frukt som mango, päron och äpple, ingefära och kallpressad olja. Vätskebasen kan vara havremjölk, vatten eller avsvalnat grönt te.

Det ätbara för oss människor som innehåller mest av ”det gröna guldet” är alger, och det är något som Josefine också gärna förespråkar att vi ska få i oss. Man får det lättast i sig via olika gröna pulver.

– Alger är det mest näringsrika man kan äta med ett högt innehåll av klorofyll. Klorofyllet fungerar bland annat som blodrenare och hjälper till att öka cirkulationen i alla kroppens organ genom att utvidga blodkärlen, säger hon.

Pulvren finns att köpa av olika fabrikat i hälsofackhandeln.

”Mat ska vara roligt”

Josefine är Karlstadstjej i grunden men flyttade som 19-åring och nyutbildad kock till Stockholm. Intresset för hälsomat har alltid funnits men det var efter ett besök på en raw food-restaurang i London för några år sedan som hon visste vad hon ville syssla med, berättar hon.

Nu arbetar hon på hälsoföretaget Biofood där hon bland annat är marknads- och pressansvarig och matkreatör. Hon är också matskribent i eget företag och medverkar bland annat regelbundet i Karlstadstidningen Tryck och även då och då i Radio Värmland.

Hennes mål är att inspirera snarare än att ”lära ut”.

– Mat ska vara gott och roligt! Det behöver inte vara krångligt, börja exempelvis med att byta ut den näringsfattiga ljusa isbergssalladen mot mörkgrön sallad som ruccola eller roman så har du kommit långt.

Recepten

Green yogi

”En krämig smoothie strösslad med skalade hampafrön.”

Till ett stort glas eller två mindre:

2,5 dl havremjölk

2 dl mango, tärnad och fryst

1 dl havtorn, frysta

1 päron, sött och mjukt utan kärnhus

En halv citron, skalad

2 tsk ingefära, färsk och riven

En rejäl näve Babyspenat, välsköljd

1-2 tsk supergreenspulver, exempelvis nässelpulver, vetegräsjuicepulver, spirulina eller chlorella

1 msk kallpressad olja (till exempel linfrö-, hampa- eller olivolja)

1 msk skalade hampafrön, som strössel (valfritt)


Greenelin

”En frisk och svalkande smoothie strösslad med pumpafrön.”

Till ett stort glas eller två mindre:

2,5 dl vatten, avsvalnat kylt te eller kokosvatten

2 dl ananas, tärnad och färsk eller fryst

1 avokado, mogen

1 äpple, utan kärnhus

1 lime, skalad

2 tsk ingefära, färsk och riven

En rejäl näve ruccola, välsköljd

10-15 blad mynta, färsk

1-2 tsk supergreenspulver

1 msk kallpressad linfrö- eller avokadoolja

1 msk pumpafrön, som strössel (valfritt)

Syrlig limefudge med kokos

Cirka 15 fudgebitar:

1,5 dl naturella cashewnötter

1 dl naturell mandel

10 mjuka dadlar, utan kärna

1 msk limejuice

1 msk kallpressad kokosolja

1,5 dl kokosflingor (varav 0,5 dl till strössel)

Gör så här:

1. Mixa nötterna till ett grovt kross i en matberedare.

2. Tillsätt dadlar, limeskal, limejuice, kallpressad kokosolja och 1 dl kokosflingor och mixa igen till en sammanhållande massa.

3. Tryck ut massan i en fyrkantig form eller mellan bakplåtspapper. Toppa ovansidan av fudgen med kokosflingor. Kyl och skär i fina bitar strax innan servering. Avnjut kylskåpskalla. Förvaras i kyl upp till en vecka, ännu längre i frysen.

Tips! Variera receptet, tillsätt 3 msk kakao i smeten och få en mumsig chokladfudge.


Spirulinabomber

Cirka 15-20 bollar:

2 dl naturella cashewnötter

1-2 tsk spirulinapulver (beroende på hur gröna du vill ha dom)

Rivet skal från 1 ekologisk lime + 1 msk limejuice (endast det yttersta skalet)

10 st mörka (osvavlade) aprikoser (blötlagda 30 min)

2 msk kokosmjöl (hittas på hälsohyllan eller i butiker på internet)

0,5 dl strössel (till exempel kokosmjöl, kokosflingor, hackade naturella nötter eller frön)

Gör så här:

1. Mixa nötterna till ett fint mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn massa som är lätt att forma till bollar.

2. Rulla i valfritt strössel och ställ kallt till servering.

I sina kassar när hon anländer har Josefine Jäger frukt och grönsaker, en rad olika pulver, men framförallt mörkgröna salladssorter och örter.

– Mörkgröna blad innehåller en komplex blandning av klorofyll, vitaminer, mineraler, kraftfulla antioxidanter, fibrer, proteiner och levande enzymer. Människan är gjord för att äta mycket av dem, men vi har kommit ifrån det i och med jordburksamhällets intåg, säger hon.

Själv är Josefine sedan många år ivrig förespråkare av raw food, en kosthållningen där man inte äter mat som har upphettats till mer än 42 grader, och oftast enbart vegetarisk mat. Detta bland annat för att den kosten ska vara mer lättsmält och bättre för kroppen än tillagad mat.

– Grönsaker, frukter och blad innehåller rikligt av fibrer som vi behöver äta mycket av. Fibrerna fungerar som en mopp och hjälper kroppen att samla upp och driva ut slaggprodukter. Mörkgröna blad, gröna soppor, smoothiesar och sallader är alla bra sätt att öka fibrerna i kroppen, då man får i sig hela bladet, grönsaken eller frukten. Jämfört med exempelvis en jos som är fiberfattig och söt, säger hon.

I vår stressiga tillvaro har vi glömt att tugga maten länge och långsamt, medan aporna däremot tuggar på just gröna blad länge och långsamt, påpekar Josefine.

Pulver med mycket grönt

I smoothiesarna blandar hon bland annat ner färsk frukt som mango, päron och äpple, ingefära och kallpressad olja. Vätskebasen kan vara havremjölk, vatten eller avsvalnat grönt te.

Det ätbara för oss människor som innehåller mest av ”det gröna guldet” är alger, och det är något som Josefine också gärna förespråkar att vi ska få i oss. Man får det lättast i sig via olika gröna pulver.

– Alger är det mest näringsrika man kan äta med ett högt innehåll av klorofyll. Klorofyllet fungerar bland annat som blodrenare och hjälper till att öka cirkulationen i alla kroppens organ genom att utvidga blodkärlen, säger hon.

Pulvren finns att köpa av olika fabrikat i hälsofackhandeln.

”Mat ska vara roligt”

Josefine är Karlstadstjej i grunden men flyttade som 19-åring och nyutbildad kock till Stockholm. Intresset för hälsomat har alltid funnits men det var efter ett besök på en raw food-restaurang i London för några år sedan som hon visste vad hon ville syssla med, berättar hon.

Nu arbetar hon på hälsoföretaget Biofood där hon bland annat är marknads- och pressansvarig och matkreatör. Hon är också matskribent i eget företag och medverkar bland annat regelbundet i Karlstadstidningen Tryck och även då och då i Radio Värmland.

Hennes mål är att inspirera snarare än att ”lära ut”.

– Mat ska vara gott och roligt! Det behöver inte vara krångligt, börja exempelvis med att byta ut den näringsfattiga ljusa isbergssalladen mot mörkgrön sallad som ruccola eller roman så har du kommit långt.

Recepten

Green yogi

”En krämig smoothie strösslad med skalade hampafrön.”

Till ett stort glas eller två mindre:

2,5 dl havremjölk

2 dl mango, tärnad och fryst

1 dl havtorn, frysta

1 päron, sött och mjukt utan kärnhus

En halv citron, skalad

2 tsk ingefära, färsk och riven

En rejäl näve Babyspenat, välsköljd

1-2 tsk supergreenspulver, exempelvis nässelpulver, vetegräsjuicepulver, spirulina eller chlorella

1 msk kallpressad olja (till exempel linfrö-, hampa- eller olivolja)

1 msk skalade hampafrön, som strössel (valfritt)


Greenelin

”En frisk och svalkande smoothie strösslad med pumpafrön.”

Till ett stort glas eller två mindre:

2,5 dl vatten, avsvalnat kylt te eller kokosvatten

2 dl ananas, tärnad och färsk eller fryst

1 avokado, mogen

1 äpple, utan kärnhus

1 lime, skalad

2 tsk ingefära, färsk och riven

En rejäl näve ruccola, välsköljd

10-15 blad mynta, färsk

1-2 tsk supergreenspulver

1 msk kallpressad linfrö- eller avokadoolja

1 msk pumpafrön, som strössel (valfritt)

Syrlig limefudge med kokos

Cirka 15 fudgebitar:

1,5 dl naturella cashewnötter

1 dl naturell mandel

10 mjuka dadlar, utan kärna

1 msk limejuice

1 msk kallpressad kokosolja

1,5 dl kokosflingor (varav 0,5 dl till strössel)

Gör så här:

1. Mixa nötterna till ett grovt kross i en matberedare.

2. Tillsätt dadlar, limeskal, limejuice, kallpressad kokosolja och 1 dl kokosflingor och mixa igen till en sammanhållande massa.

3. Tryck ut massan i en fyrkantig form eller mellan bakplåtspapper. Toppa ovansidan av fudgen med kokosflingor. Kyl och skär i fina bitar strax innan servering. Avnjut kylskåpskalla. Förvaras i kyl upp till en vecka, ännu längre i frysen.

Tips! Variera receptet, tillsätt 3 msk kakao i smeten och få en mumsig chokladfudge.


Spirulinabomber

Cirka 15-20 bollar:

2 dl naturella cashewnötter

1-2 tsk spirulinapulver (beroende på hur gröna du vill ha dom)

Rivet skal från 1 ekologisk lime + 1 msk limejuice (endast det yttersta skalet)

10 st mörka (osvavlade) aprikoser (blötlagda 30 min)

2 msk kokosmjöl (hittas på hälsohyllan eller i butiker på internet)

0,5 dl strössel (till exempel kokosmjöl, kokosflingor, hackade naturella nötter eller frön)

Gör så här:

1. Mixa nötterna till ett fint mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn massa som är lätt att forma till bollar.

2. Rulla i valfritt strössel och ställ kallt till servering.

  • Marie Lundström