2011-03-23 07:30

2015-01-16 17:21

Världen kommer till Karlstad för att se opera

KARLSTAD: Ringenpremiär 18 april

Biljetterna släpptes exakt ett år innan premiären och 40 procent sålde slut första dagen. Uppsättningen av den nyproducerade Wagneroperan Ringen i lilla Karlstad ses som en världsunik händelse i operavärlden.
Hittills har vi gäster från tolv andra länder, säger Johanna Wernius i operans biljettbokning.

Ringen består av fyra operor som oftast spelas var för sig men som då och då ges i den operasvit som tyske Richard Wagner döpte till Ringen. Operorna är: Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök.

Efter premärveckan som startar måndagen den 18 april spelas Ringen i ytterligare fyra så kallade cykler fram till mitten av juli.

New Yorkbon Mark Lewis var en av dem som bokade tidigt och kommer till Karlstad tillsammans med sin man i juni för att uppleva Ringen. Han besöker Sverige och gode vännen Magnus de Verdier, konsertmästare i Wermlandoperans orkester, för första gången på 24 år.

Varför kommer du till Karlstad för att se Ringen?

– När jag fick förslaget från Magnus de Verdier sa jag ja direkt. För mig är det fantastiskt att komma till Sverige, ett land som jag älskar, och förenas med gamla vänner och samtidigt höra ett av världens bästa konstnärliga verk.

Har du sett Ringen förut?

– Nej, aldrig hela. Jag har sett några av delarna var för sig. Sista delen, Ragnarök, såg jag på Metropolitan i New York för några år sedan. Det är oftast väldigt svårt att få tag i biljetter till hela Ringen när den ges, även på Metropolitan trots att biljetterna går på astronomiska summor. Enormt stora The Mets är alltid en upplevelse men Wermlandsoperans produktion är väldigt speciell. Förstklassig opera i ett så litet och intimt operahus som ert, med en publik på endast 400 personer, det är helt klart värt resan!

Vad är det som är så speciellt med Ringen och Wagner?

– Musiken är så hänförande att man egentligen inte behöver förstå någonting utan bara luta sig tillbaka och njuta. Men jag har läst librettot och historien är både fängslande och rolig.

Från jordens alla hörn

Repetitionerna har pågått sedan 13 februari och Johanna Wernius i bokningen säger att biljetterna bokas på i takt med att förväntningarna stiger bland alla på operan.

– Det är en unik händelse, den största satsningen som Wermlandsoperan har gjort hittills. Vi har sålt biljetter och fått förfrågningar från jordens alla hörn. I operavärlden är det en stor händelse att en nyproducerad Ringen sätts upp i Karlstad, säger hon.

Ringen består av fyra operor som oftast spelas var för sig men som då och då ges i den operasvit som tyske Richard Wagner döpte till Ringen. Operorna är: Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök.

Efter premärveckan som startar måndagen den 18 april spelas Ringen i ytterligare fyra så kallade cykler fram till mitten av juli.

New Yorkbon Mark Lewis var en av dem som bokade tidigt och kommer till Karlstad tillsammans med sin man i juni för att uppleva Ringen. Han besöker Sverige och gode vännen Magnus de Verdier, konsertmästare i Wermlandoperans orkester, för första gången på 24 år.

Varför kommer du till Karlstad för att se Ringen?

– När jag fick förslaget från Magnus de Verdier sa jag ja direkt. För mig är det fantastiskt att komma till Sverige, ett land som jag älskar, och förenas med gamla vänner och samtidigt höra ett av världens bästa konstnärliga verk.

Har du sett Ringen förut?

– Nej, aldrig hela. Jag har sett några av delarna var för sig. Sista delen, Ragnarök, såg jag på Metropolitan i New York för några år sedan. Det är oftast väldigt svårt att få tag i biljetter till hela Ringen när den ges, även på Metropolitan trots att biljetterna går på astronomiska summor. Enormt stora The Mets är alltid en upplevelse men Wermlandsoperans produktion är väldigt speciell. Förstklassig opera i ett så litet och intimt operahus som ert, med en publik på endast 400 personer, det är helt klart värt resan!

Vad är det som är så speciellt med Ringen och Wagner?

– Musiken är så hänförande att man egentligen inte behöver förstå någonting utan bara luta sig tillbaka och njuta. Men jag har läst librettot och historien är både fängslande och rolig.

Från jordens alla hörn

Repetitionerna har pågått sedan 13 februari och Johanna Wernius i bokningen säger att biljetterna bokas på i takt med att förväntningarna stiger bland alla på operan.

– Det är en unik händelse, den största satsningen som Wermlandsoperan har gjort hittills. Vi har sålt biljetter och fått förfrågningar från jordens alla hörn. I operavärlden är det en stor händelse att en nyproducerad Ringen sätts upp i Karlstad, säger hon.

  • Marie Lundström