2010-10-20 07:30

2015-01-16 17:21

"Kanske är hundmänniskor mer sociala"

XTRA: Människans bästa vän

Anita Axelsson har tre hundar. Hon skriver böcker om hundar och hon tränar och tävlar med hundar. Man kan nog lugnt säga att Anita är en hundmänniska.
Men hon har faktiskt haft katt också...

– Jag tror att hundmänniskor har mer gemensamt med kattmänniskor än med människor som inte alls är djurintresserade, säger Anita.

Hon har tre hundar nu, två border collies, Toni och Emmi, och en shetland sheepdog, Vicki. När Anita ska beskriva skillnaden på att ha katt och att ha hund så är det den sociala biten hon nämner. Att det är enklare att bli ett ”vi” med hundarna. En hund är tydligare flockdjur men en katt är mer solitär.

– En hund klarar sig bara korta stunder utan sällskap, en katt har inte samma sociala behov. Och med en katt är det så att det är alltid katten som bestämmer, säger Anita. Kanske är hundmänniskor mer sociala. Men jag tycker att kattmänniskor också brukar vara sociala. Kanske är det djurmänniskor som är sociala helt enkelt.

Tävlar

När jag frågar hur mycket tid Anita lägger ner på sina hundar visar det sig att det är svårt att specificera vad som är hundtid och vad som inte är hundtid. Mycket gör hon tillsammans med hundarna, de delar samma intresse. Förutom att promenera minst en timme per dag och att öva lite trix hemma så tränar de tillsammans. Anita och hundarna tävlar i fyra grenar, agility, lydnad, freestyle och vallning.

– För mig är det samspelet mellan hund och förare som är intressant. Det är att arbeta med hundarna som är roligt. Om jag inte hade hundar som gillade att träna och tävla så skulle jag lika gärna kunna ha en katt, säger Anita.

Började med häst

Anitas djurintresse började egentligen med att hon höll på med hästar när hon var yngre. Sedan dess har hon haft flera djur, häst, höns, katt och får, men hon har i hela sitt vuxna liv alltid haft åtminstone en hund.

– Det är trevligt att ha flera hundar, då får de prata sitt eget språk med varandra. Och de lär sig både goda och dåliga vanor av varandra, säger hon.

– Jag tror att hundmänniskor har mer gemensamt med kattmänniskor än med människor som inte alls är djurintresserade, säger Anita.

Hon har tre hundar nu, två border collies, Toni och Emmi, och en shetland sheepdog, Vicki. När Anita ska beskriva skillnaden på att ha katt och att ha hund så är det den sociala biten hon nämner. Att det är enklare att bli ett ”vi” med hundarna. En hund är tydligare flockdjur men en katt är mer solitär.

– En hund klarar sig bara korta stunder utan sällskap, en katt har inte samma sociala behov. Och med en katt är det så att det är alltid katten som bestämmer, säger Anita. Kanske är hundmänniskor mer sociala. Men jag tycker att kattmänniskor också brukar vara sociala. Kanske är det djurmänniskor som är sociala helt enkelt.

Tävlar

När jag frågar hur mycket tid Anita lägger ner på sina hundar visar det sig att det är svårt att specificera vad som är hundtid och vad som inte är hundtid. Mycket gör hon tillsammans med hundarna, de delar samma intresse. Förutom att promenera minst en timme per dag och att öva lite trix hemma så tränar de tillsammans. Anita och hundarna tävlar i fyra grenar, agility, lydnad, freestyle och vallning.

– För mig är det samspelet mellan hund och förare som är intressant. Det är att arbeta med hundarna som är roligt. Om jag inte hade hundar som gillade att träna och tävla så skulle jag lika gärna kunna ha en katt, säger Anita.

Började med häst

Anitas djurintresse började egentligen med att hon höll på med hästar när hon var yngre. Sedan dess har hon haft flera djur, häst, höns, katt och får, men hon har i hela sitt vuxna liv alltid haft åtminstone en hund.

– Det är trevligt att ha flera hundar, då får de prata sitt eget språk med varandra. Och de lär sig både goda och dåliga vanor av varandra, säger hon.

  • Peter Östborg