2010-02-26 14:50

2015-01-16 17:20

Marias inredningsbutik lyfter lokala hantverkare

NOLGÅRD

Välkända märken, lokalt hantverk, loppisfynd och prylar med mervärde.
Med inredningsbutiken Tid och rum på Nolgård satsar Maria Lindell inte bara på att gå med vinst utan också på att pengarna ska göra gott.

I våras träffade Xtra Maria Lindell i hennes och Conny Wassbergs möbelrenoveringsverkstad på Nolgård. Då stod lokalen intill startklar att byta skepnad till inredningsbutik. I dag har Maria drivit butiken Tid och rum i ett halvår.

När Xtra hälsar på har dryga halvåret passerat och butiken har i dag varit öppen i ungefär lika länge.

"Roligare än jag kunde tro"

– Det har faktiskt varit roligare än jag kunde tro att ha butik, säger hon entusiastiskt.

I butiken säljer Maria prylar från större grossister, gillar man inredning som förknippas med ord som vitt, danskt, shabby chic och franskt lantligt är det lätt att hitta saker som faller i smaken här. Men det som gör att Marias butik sticker ut från mängden är dels att många av sakerna hon säljer är tillverkade av lokala hantverkare dels att det finns ett mervärde i många produkter.

Gillar återanvända saker

Vad gäller lokala hantverkare är hon till exempel återförsäljare av Design Atengas smycken (Hammaröbaserat företag som drivs av Agnetha Albinsson), ljusstakar och annat från Saras Design som drivs av Karlstadstjejen Sara Köpman (se artikel ovan), samt tunikor och andra kläder tillverkade av gamla lakan signerade företaget Zurrik@ i design av Hammarötjejen Ulrika Gustavsson.

– Jag tycker om när man återanvänder saker, den här idén att använda gamla fina lakan och göra kläder av dem är jättebra. Dessutom håller de här kläderna en kvalitet som inte kläder som görs i dag annars håller.

Att få hjälpa till att lyfta fram lokala hantverkare tycker Maria är kanon.

– Många sitter på sin kammare och tillverkar saker, att jag kan hjälpa dem att sälja deras saker är jätteroligt.

”Pengarna gör nytta”

Utöver lokala hantverkare och större grossister säljer Maria även ett visst utbud av rättvisehandels varor som kaffe och choklad samt olika saker tillverkade av olika projekt runt om i världen. Hon visar upp förkläden tillverkade av kvinnogruppen Sunflower Design i Rumänien.

– De är gjorda av kvinnor som vuxit upp på barnhem i Rumänien, de har sin försörjning genom Sunflower Design, berättar hon. Det känns bra att jag kan sälja deras grejer här, då vet jag att pengarna kommer till nytta.

I våras träffade Xtra Maria Lindell i hennes och Conny Wassbergs möbelrenoveringsverkstad på Nolgård. Då stod lokalen intill startklar att byta skepnad till inredningsbutik. I dag har Maria drivit butiken Tid och rum i ett halvår.

När Xtra hälsar på har dryga halvåret passerat och butiken har i dag varit öppen i ungefär lika länge.

"Roligare än jag kunde tro"

– Det har faktiskt varit roligare än jag kunde tro att ha butik, säger hon entusiastiskt.

I butiken säljer Maria prylar från större grossister, gillar man inredning som förknippas med ord som vitt, danskt, shabby chic och franskt lantligt är det lätt att hitta saker som faller i smaken här. Men det som gör att Marias butik sticker ut från mängden är dels att många av sakerna hon säljer är tillverkade av lokala hantverkare dels att det finns ett mervärde i många produkter.

Gillar återanvända saker

Vad gäller lokala hantverkare är hon till exempel återförsäljare av Design Atengas smycken (Hammaröbaserat företag som drivs av Agnetha Albinsson), ljusstakar och annat från Saras Design som drivs av Karlstadstjejen Sara Köpman (se artikel ovan), samt tunikor och andra kläder tillverkade av gamla lakan signerade företaget Zurrik@ i design av Hammarötjejen Ulrika Gustavsson.

– Jag tycker om när man återanvänder saker, den här idén att använda gamla fina lakan och göra kläder av dem är jättebra. Dessutom håller de här kläderna en kvalitet som inte kläder som görs i dag annars håller.

Att få hjälpa till att lyfta fram lokala hantverkare tycker Maria är kanon.

– Många sitter på sin kammare och tillverkar saker, att jag kan hjälpa dem att sälja deras saker är jätteroligt.

”Pengarna gör nytta”

Utöver lokala hantverkare och större grossister säljer Maria även ett visst utbud av rättvisehandels varor som kaffe och choklad samt olika saker tillverkade av olika projekt runt om i världen. Hon visar upp förkläden tillverkade av kvinnogruppen Sunflower Design i Rumänien.

– De är gjorda av kvinnor som vuxit upp på barnhem i Rumänien, de har sin försörjning genom Sunflower Design, berättar hon. Det känns bra att jag kan sälja deras grejer här, då vet jag att pengarna kommer till nytta.

  • Sofie Hagman