2010-01-23 10:30

2015-01-16 17:20

Hon fångar ögonblick i livet

XTRA

För Maritha Estvall är det bekvämare att vara bakom kameran än framför. Som fotograf jobbar hon med att fånga våra stora och små händelser i livet. Inspirationen hittar hon i det spontana och vardagliga, där hon försöker hitta guldkorn som ingen annan ser.

– Om du har glömt att ladda batteriet till kameran har jag ett extra, säger fotograf Maritha Estvall med ett leende. Vi träffas i hennes nyöppnade studio mitt i centrala Karlstad. Den andra advent invigdes verksamheten som tidigare funnits i Kristinehamn, där Maritha växte upp. Hennes utbildning är lång och varierande, från medieprogrammet på Torsbys gymnasieskola via USA, London och så tillbaka till Värmländska Molkom och Sunne. Efter att ha studerat i tio år bestämde sig Maritha att det fick vara nog och öppnade sin egen verksamhet 2007.

– Det var läskigt, säger Maritha som inte visste något om branschen när hon startade. Hon läste mycket på internet och lärde sig allt eftersom.

Svårt att vara ledig

Maritha älskar sitt jobb, men fotograferar sällan på fritiden. Istället tittar hon på en film eller läser böcker när hon ska koppla av. Hon tycker att det är svårt att vara ledig, men säger att de nya lokalerna har gjort det lättare. När hon stänger studion klockan sex på kvällarna tillåter hon sig själv att koppla bort jobbet.

– Men det är svårt, jag har jobbet med mig hela tiden. I huvudet arrangerar jag bilder och får idéer till nya fotoserier.

Kreativiteten är ett måste i Marithas jobb, även om fotografyrket som alla andra yrken går på rutin ibland. Då gäller det att hitta nya vinklar och uppslag. Maritha försöker hela tiden förnya sig och hämtar idéer genom research på internet. Men även kunderna hjälper till.

– Det är viktigt att sätta kunden i centrum. Dom är bara hos mig en gång. Vissa kunder vet precis vad de vill ha och har med rekvisita, medan andra låter mig ta alla beslut.

Inspirationen hämtar hon från vardagen och i det spontana. Av hennes portfolio att döma är barn ett favoritmotiv, vilket Maritha också bekräftar när hon förklarar sin kärlek till barn.

Att hitta guldkorn

– Att fotografera är såklart det roligaste, men att gå igenom sitt arbete och hitta guldkorn man inte trodde fastnat på bild är minst lika roligt, svarar Maritha på frågan om vad som är roligast med fotografyrket. Att vara med på högtidsdagar som bröllop och fotografera en hel dag ingår också i Marithas arbetsuppgifter. Då följer hon brudparet hela dagen, och dokumenterar allt från håruppsättningen till middagen efter ceremonin. Det är roliga uppdrag, tycker Maritha, men nervösa.

– Det hänger på mig, och det är klart att det är en press. Det är ju deras stora dag, och jag är den ende som ska dokumentera den.

Att Maritha gillar sitt jobb och trivs med sina arbetsuppgifter är det ingen tvekan om. Men vad finns det för nackdelar med att jobba som fotograf och ha sin egen studio? För Maritha är det ensamheten som är det jobbigaste. Ibland saknar hon arbetskamrater eller bara någon att bolla idéer med. Förutom ensamheten är det administrativa som inte handlar om fotograferande eller bildbehandling tråkigt, och ingenting som Maritha gärna gör.

Våga och vinn

– Jag är glad att jag inte kastade mig ut, att jag tog mig tid att plugga länge.

För Maritha är det viktigt att ha goda yrkeskunskaper och göra research innan man öppnar något eget. Hennes råd är att börjar smått och sedan jobba sig upp.

– I takt med att jag visste mer utökade jag verksamheten. Jag började smått och växte allt eftersom. Men samtidigt måste man våga så att man inte ångrar något.

Avslutningsvis säger Maritha att det är ett svårt steg att ta när man väl vill öppna eget och satsa på sitt yrke, men värt det. Och på frågan om hon någonsin ångrar sitt yrkesval får jag det självklara svaret: Nej, aldrig!

– Om du har glömt att ladda batteriet till kameran har jag ett extra, säger fotograf Maritha Estvall med ett leende. Vi träffas i hennes nyöppnade studio mitt i centrala Karlstad. Den andra advent invigdes verksamheten som tidigare funnits i Kristinehamn, där Maritha växte upp. Hennes utbildning är lång och varierande, från medieprogrammet på Torsbys gymnasieskola via USA, London och så tillbaka till Värmländska Molkom och Sunne. Efter att ha studerat i tio år bestämde sig Maritha att det fick vara nog och öppnade sin egen verksamhet 2007.

– Det var läskigt, säger Maritha som inte visste något om branschen när hon startade. Hon läste mycket på internet och lärde sig allt eftersom.

Svårt att vara ledig

Maritha älskar sitt jobb, men fotograferar sällan på fritiden. Istället tittar hon på en film eller läser böcker när hon ska koppla av. Hon tycker att det är svårt att vara ledig, men säger att de nya lokalerna har gjort det lättare. När hon stänger studion klockan sex på kvällarna tillåter hon sig själv att koppla bort jobbet.

– Men det är svårt, jag har jobbet med mig hela tiden. I huvudet arrangerar jag bilder och får idéer till nya fotoserier.

Kreativiteten är ett måste i Marithas jobb, även om fotografyrket som alla andra yrken går på rutin ibland. Då gäller det att hitta nya vinklar och uppslag. Maritha försöker hela tiden förnya sig och hämtar idéer genom research på internet. Men även kunderna hjälper till.

– Det är viktigt att sätta kunden i centrum. Dom är bara hos mig en gång. Vissa kunder vet precis vad de vill ha och har med rekvisita, medan andra låter mig ta alla beslut.

Inspirationen hämtar hon från vardagen och i det spontana. Av hennes portfolio att döma är barn ett favoritmotiv, vilket Maritha också bekräftar när hon förklarar sin kärlek till barn.

Att hitta guldkorn

– Att fotografera är såklart det roligaste, men att gå igenom sitt arbete och hitta guldkorn man inte trodde fastnat på bild är minst lika roligt, svarar Maritha på frågan om vad som är roligast med fotografyrket. Att vara med på högtidsdagar som bröllop och fotografera en hel dag ingår också i Marithas arbetsuppgifter. Då följer hon brudparet hela dagen, och dokumenterar allt från håruppsättningen till middagen efter ceremonin. Det är roliga uppdrag, tycker Maritha, men nervösa.

– Det hänger på mig, och det är klart att det är en press. Det är ju deras stora dag, och jag är den ende som ska dokumentera den.

Att Maritha gillar sitt jobb och trivs med sina arbetsuppgifter är det ingen tvekan om. Men vad finns det för nackdelar med att jobba som fotograf och ha sin egen studio? För Maritha är det ensamheten som är det jobbigaste. Ibland saknar hon arbetskamrater eller bara någon att bolla idéer med. Förutom ensamheten är det administrativa som inte handlar om fotograferande eller bildbehandling tråkigt, och ingenting som Maritha gärna gör.

Våga och vinn

– Jag är glad att jag inte kastade mig ut, att jag tog mig tid att plugga länge.

För Maritha är det viktigt att ha goda yrkeskunskaper och göra research innan man öppnar något eget. Hennes råd är att börjar smått och sedan jobba sig upp.

– I takt med att jag visste mer utökade jag verksamheten. Jag började smått och växte allt eftersom. Men samtidigt måste man våga så att man inte ångrar något.

Avslutningsvis säger Maritha att det är ett svårt steg att ta när man väl vill öppna eget och satsa på sitt yrke, men värt det. Och på frågan om hon någonsin ångrar sitt yrkesval får jag det självklara svaret: Nej, aldrig!

  • Sofie Hagman