2009-01-21 06:00

2015-01-06 00:24

Slalomklubbens förslag: ett aktivitetscentrum

Föreningarna möter kommunen inom kort

I mitten av december kom besked från kommunen att Bryngfjordsbacken inte skulle öppna i år. Efter protester ändrade sig kommunen.
Snart träffas kommunen och representanter för Karlstads slalomklubb samt Bryngfjorden golf för ett framtidsmöte. Klubbarna vill inte spara utan istället satsa på ett stort aktivitetscentrum.
Den 5 januari öppnade Bryngfjordens slalombacke för första gången den här säsongen. Då hade snökanonerna varit i gång dygnet runt i tio dagar.
– Eftersom beskedet kom så sent kunde vi inte börja göra snö tidigare, även om vädret hade tillåtit det. Och eftersom snökanonerna har så pass låg kapacitet behöver vi lång tid för att preparera, säger Jonas Seleskog som är anställd av Bryngfjorden golf och är en av dem som sköter driften av backen.
Efter öppningen har vädergudarna stått Karlstad bi så att backen har kunnat ha öppet. Skidskolan och träningarna i Karlstads slalomklubb drog i gång förra veckan och nu hoppas man förstås på en lång sammanhängande kall period. Om backen måste stänga på grund av mildväder är det färd med de 180 barn och ungdomarna i skidskolan och träningsgrupperna till backarna i Dömle, Kil eller Sunne som gäller.
– Det är femte året med den här liften i Bryngfjordsbacken nu och att det finns en fungerande backe här i Karlstad har verkligen enorm betydelse för slalomklubben, säger Jakob Ängeby som sitter i klubbstyrelsen.
Att åka så pass långt som till Sunne för att träna på en vardagskväll kan bli väldigt krävande för skolungdomar, menar han.

Samarbete med Grava skidklubb

Driften av Bryngfjordsbacken sköts alltså av alldeles närbelägna Bryngfjorden golf, med driftsbidrag från Karlstads kommun. Inventarierna, som pistmaskinen, liften och snökanonerna, ägs också av kommunen. Men den lilla baracken som tjänar som värmestuga tillhör slalomklubben.
– En riktig värmestuga är naturligtvis önskvärt och det är en av de saker vi kommer att lägga fram vid vårt kommande möte med kommunen, säger Jakob Ängeby.
Förslaget som de kommer att framföra är att backen ska byggas ut och bli ett aktivitetscentrum där fler föreningar kommer med.
– Grava skidklubb är en aktiv förening och spårsystemet vid Tuggelite ligger alldeles i anslutning till backen. Också de tillverkar snö till sina spår men som det är i dag samarbetar vi inte i det, säger Jakob Ängeby.

Mer liftkapacitet

Planen går bland annat ut på att bygga en sorts klubbstuga med restaurang och omklädningsrum i närheten av golfbanan som skulle kunna hysa gäster både från backen och skidspåren vintertid och golfbanan sommartid. En större och bättre parkering vill de också göra intill golfbanan och en barn- och pulkabacke med en liten transportlift skulle enligt planen förbinda parkeringen och backen.
– Vi behöver en bättre liftkapacitet, kön blir ibland jättelång. En lift till skulle behövas och en tanke är också då att kunna göra ännu en nedfart till höger om liften, säger Joachim Brånander, också anställd vid Bryngfjordens golf.

”Det finns stora möjligheter”

En namninsamling för Bryngfjordsbackens överlevnad pågår för fullt och ska lämnas över till kommunen.
– Det finns ett stort intresse för skidåkning i Karlstad, det märks inte minst på det tryck vi har på skidskolan. Men vi ser kommunen som den självklara huvudmannen för det hela och ser fram emot att dialogen vi ska ha, säger Jakob Ängeby.
Mikael Eskilsson är verksamhetschef vid kultur- och fritidsförvaltningen och säger att mötet antagligen ska hållas redan denna vecka.
– Jag inväntar vad klubben har att säga, men det vi hoppas på är klubben ska ta ett större ansvar och att intäkterna från backen ska öka. Framöver kommer vi sedan att lägga fram ett förslag till politikerna, säger han.
Den 5 januari öppnade Bryngfjordens slalombacke för första gången den här säsongen. Då hade snökanonerna varit i gång dygnet runt i tio dagar.
– Eftersom beskedet kom så sent kunde vi inte börja göra snö tidigare, även om vädret hade tillåtit det. Och eftersom snökanonerna har så pass låg kapacitet behöver vi lång tid för att preparera, säger Jonas Seleskog som är anställd av Bryngfjorden golf och är en av dem som sköter driften av backen.
Efter öppningen har vädergudarna stått Karlstad bi så att backen har kunnat ha öppet. Skidskolan och träningarna i Karlstads slalomklubb drog i gång förra veckan och nu hoppas man förstås på en lång sammanhängande kall period. Om backen måste stänga på grund av mildväder är det färd med de 180 barn och ungdomarna i skidskolan och träningsgrupperna till backarna i Dömle, Kil eller Sunne som gäller.
– Det är femte året med den här liften i Bryngfjordsbacken nu och att det finns en fungerande backe här i Karlstad har verkligen enorm betydelse för slalomklubben, säger Jakob Ängeby som sitter i klubbstyrelsen.
Att åka så pass långt som till Sunne för att träna på en vardagskväll kan bli väldigt krävande för skolungdomar, menar han.

Samarbete med Grava skidklubb

Driften av Bryngfjordsbacken sköts alltså av alldeles närbelägna Bryngfjorden golf, med driftsbidrag från Karlstads kommun. Inventarierna, som pistmaskinen, liften och snökanonerna, ägs också av kommunen. Men den lilla baracken som tjänar som värmestuga tillhör slalomklubben.
– En riktig värmestuga är naturligtvis önskvärt och det är en av de saker vi kommer att lägga fram vid vårt kommande möte med kommunen, säger Jakob Ängeby.
Förslaget som de kommer att framföra är att backen ska byggas ut och bli ett aktivitetscentrum där fler föreningar kommer med.
– Grava skidklubb är en aktiv förening och spårsystemet vid Tuggelite ligger alldeles i anslutning till backen. Också de tillverkar snö till sina spår men som det är i dag samarbetar vi inte i det, säger Jakob Ängeby.

Mer liftkapacitet

Planen går bland annat ut på att bygga en sorts klubbstuga med restaurang och omklädningsrum i närheten av golfbanan som skulle kunna hysa gäster både från backen och skidspåren vintertid och golfbanan sommartid. En större och bättre parkering vill de också göra intill golfbanan och en barn- och pulkabacke med en liten transportlift skulle enligt planen förbinda parkeringen och backen.
– Vi behöver en bättre liftkapacitet, kön blir ibland jättelång. En lift till skulle behövas och en tanke är också då att kunna göra ännu en nedfart till höger om liften, säger Joachim Brånander, också anställd vid Bryngfjordens golf.

”Det finns stora möjligheter”

En namninsamling för Bryngfjordsbackens överlevnad pågår för fullt och ska lämnas över till kommunen.
– Det finns ett stort intresse för skidåkning i Karlstad, det märks inte minst på det tryck vi har på skidskolan. Men vi ser kommunen som den självklara huvudmannen för det hela och ser fram emot att dialogen vi ska ha, säger Jakob Ängeby.
Mikael Eskilsson är verksamhetschef vid kultur- och fritidsförvaltningen och säger att mötet antagligen ska hållas redan denna vecka.
– Jag inväntar vad klubben har att säga, men det vi hoppas på är klubben ska ta ett större ansvar och att intäkterna från backen ska öka. Framöver kommer vi sedan att lägga fram ett förslag till politikerna, säger han.

  • Marie Lundström

null
null
null