2016-10-04 10:18

2016-10-04 10:26

Borsta tänderna på ditt husdjur

HUSDJUR: Djurens dag 4 oktober

En vanlig sjukdom som drabbar både hundar och katter är tandlossning, parodontit. Men det är få som behandlar tandproblemen; anledningen är att försäkringar i regel inte täcker den typen av ingrepp.

– Hundar som luktar illa i munnen brukar man hitta ganska omfattande problem på. De kanske inte har jätteont, men har de mycket inflammation i sina tandfickor kommer bakterier ut i blodet och det är inget som kroppen mår bra av, säger veterinären Hedvig Armerén.

Tandlossning uppstår när immunförsvaret överreagerar på de bakterier som finns i placken. Den ordinarie djurförsäkringen täcker inte den typen av sjukdom.

Om husdjuret har drabbats av sjukdomen behöver den behandlas av veterinär. Men det går att förebygga problemen med bland annat tandborstning – både för katter och hundar.

– Katter får aldrig karies och det är inte så vanligt hos hundar heller och det tror jag beror på att folk är noga med hur de utfodrar sina djur. De hundar som drabbas har ätit sådant som de inte borde äta. En hund hade fått cornflakes tillsammans med sin mat och han hade fruktansvärd karies, berättar Hedvig Armerén.

– Hundar som luktar illa i munnen brukar man hitta ganska omfattande problem på. De kanske inte har jätteont, men har de mycket inflammation i sina tandfickor kommer bakterier ut i blodet och det är inget som kroppen mår bra av, säger veterinären Hedvig Armerén.

Tandlossning uppstår när immunförsvaret överreagerar på de bakterier som finns i placken. Den ordinarie djurförsäkringen täcker inte den typen av sjukdom.

Om husdjuret har drabbats av sjukdomen behöver den behandlas av veterinär. Men det går att förebygga problemen med bland annat tandborstning – både för katter och hundar.

– Katter får aldrig karies och det är inte så vanligt hos hundar heller och det tror jag beror på att folk är noga med hur de utfodrar sina djur. De hundar som drabbas har ätit sådant som de inte borde äta. En hund hade fått cornflakes tillsammans med sin mat och han hade fruktansvärd karies, berättar Hedvig Armerén.

  • NWT / TT

FAKTA PARODONTIT

Tandlossning uppstår när immunförsvaret i munslemhinnan överreagerar på att det finns bakterier i munnen och försöker döda dem genom att frisätta frätande ämnen. De fräter även sönder vävnaden som håller fast tanden i käken. I tandfickorna som bildas kryper placken ned, men där finns det nästan inget syre och då börjar det leva en annan typ av bakterier där, så kallade anaeroba bakterier som kan leva utan syre, och de är de som luktar äckligt.

Tandborstning, helst dagligen, är det bästa sättet att förebygga tandlossning. Håll utkik efter rött och blödande tandkött, uppdragna tandhalsar och dålig lukt. Dålig andedräkt är ett säkert tecken på att det finns tandfickor i munnen.

Hundar ska tugga sin mat. Undvik sådant som har en kletig konsistens, socker och lättsmälta kolhydrater. Tuggben är också bra, titta efter produkter godkända av VOHC (Veterinary oral health council).

Tandlossning drabbar främst äldre hundar och är inget som täcks av en ordinarie djurförsäkring. Alla försäkringar ersätter avslagna tänder, vissa ersätter bettfel och borttagande mjölktänder som inte lossnat. TR, tidigare kallas Forl är en vanlig tandsjukdom hos katter som få försäkringsbolag ersätter.