2017-06-07 05:53

2017-06-08 06:18

Så närproducerat det kan bli

FRYKSTA: Familjärt och småskaligt med trädgårdstema

På Fryksta trädgårdscafé har man tagit närproducerad mat till en ny nivå. Här odlas nämligen så mycket som möjligt i egen trädgård.
– Det är mycket roligare att odla sådant man kan äta, säger caféägaren Sara Olsson.

I ett rött hus, en bit utanför Kil, bor Sara med sin familj samtidigt som hon driver sitt trädgårdscafé varje fredag och lördag under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Trädgården är uppdukad med vita bord och stolar som är omringade av blommor, bärbuskar och andra typer av odlingar som hon använder till menyn.

– För mig är det viktigt att allt är så närodlat som möjligt, gärna ekologiskt också. Om jag inte kan ta fram något själv ser jag till att hämta det från andra leverantörer i Värmland. Skrädmjöl köper jag till exempel från Stöpafors, berättar hon.

Sara dekorerar ofta sina bakverk med olika blommor som väcker intresse hos många fundersamma gäster. De går nämligen att äta.

– Många blommor är faktiskt ätbara, så länge de inte är besprutade. Jag brukar till exempel använda mig av penséer, rosor, syrener och ringblommor. Krasse och citronmeliss är också vanligt att se på tallrikarna här!

För att vara säker på att de inte är besprutade kommer även blommorna från egen trädgård.

På gården blommar ett stort äppelträd som hon hoppas på kan leverera många äpplen till slutet av säsongen men innan dess finns det bland annat vinbärsbuskar, rabarber och jordgubbar att tillgå till olika pajer och kakor.

– I år planerar jag att satsa lite extra på lunchsmörgåsar också eftersom jag odlar mycket grönsaker som blir perfekt som pålägg. I övrigt kör jag med tre olika sorters kakor varje dag, precis som tidigare.

För att stärka Värmlandskänslan kommer det även att finnas rökt älginnanlår att ha på smörgåsarna.

Närproducerad keramik

I direkt anslutning till huset där maten tillverkas finns ett till lite mindre hus som Saras föräldrar använder som keramikverkstad sedan nästan 40 år tillbaka.

– Det var faktiskt de som sålde själva huset till mig och min familj eftersom de ville flytta till något mindre. De ville dock ha kvar keramikverkstaden ett tag till, vilket var helt lugnt för oss. Tack vare det är ju till och med keramiken närproducerad! skrattar Sara.

Det var när hon var föräldraledig strax efter inflyttningen som idén till caféet kom.

– De som var här och kollade på keramiken uppskattade alltid att kunna sitta ned en stund, så jag kände att jag lika gärna kunde koka lite kaffe åt dem. Sedan utvecklades det till något mer.

Numer lockas både trogna besökare från närliggande områden och turister utifrån efter att de hört om det familjära caféet i Fryksta. Sara förklarar att det är ett perfekt utflyktsmål för familjerna som vill göra något lugnt och mysigt tillsammans.

– Man kan kolla lite på keramiken och fika en stund samtidigt som barnen kan leka i sandlådan som finns här.

Självklart hänger besöksantalet lite på vädret. Soliga dagar kan mängder av gäster cykla förbi medan det under regniga dagar är lugnare. Det finns dock några få inomhusplatser ifall regnet skulle hälsa på oannonserat mitt i kaffet.

I ett rött hus, en bit utanför Kil, bor Sara med sin familj samtidigt som hon driver sitt trädgårdscafé varje fredag och lördag under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Trädgården är uppdukad med vita bord och stolar som är omringade av blommor, bärbuskar och andra typer av odlingar som hon använder till menyn.

– För mig är det viktigt att allt är så närodlat som möjligt, gärna ekologiskt också. Om jag inte kan ta fram något själv ser jag till att hämta det från andra leverantörer i Värmland. Skrädmjöl köper jag till exempel från Stöpafors, berättar hon.

Sara dekorerar ofta sina bakverk med olika blommor som väcker intresse hos många fundersamma gäster. De går nämligen att äta.

– Många blommor är faktiskt ätbara, så länge de inte är besprutade. Jag brukar till exempel använda mig av penséer, rosor, syrener och ringblommor. Krasse och citronmeliss är också vanligt att se på tallrikarna här!

För att vara säker på att de inte är besprutade kommer även blommorna från egen trädgård.

På gården blommar ett stort äppelträd som hon hoppas på kan leverera många äpplen till slutet av säsongen men innan dess finns det bland annat vinbärsbuskar, rabarber och jordgubbar att tillgå till olika pajer och kakor.

– I år planerar jag att satsa lite extra på lunchsmörgåsar också eftersom jag odlar mycket grönsaker som blir perfekt som pålägg. I övrigt kör jag med tre olika sorters kakor varje dag, precis som tidigare.

För att stärka Värmlandskänslan kommer det även att finnas rökt älginnanlår att ha på smörgåsarna.

Närproducerad keramik

I direkt anslutning till huset där maten tillverkas finns ett till lite mindre hus som Saras föräldrar använder som keramikverkstad sedan nästan 40 år tillbaka.

– Det var faktiskt de som sålde själva huset till mig och min familj eftersom de ville flytta till något mindre. De ville dock ha kvar keramikverkstaden ett tag till, vilket var helt lugnt för oss. Tack vare det är ju till och med keramiken närproducerad! skrattar Sara.

Det var när hon var föräldraledig strax efter inflyttningen som idén till caféet kom.

– De som var här och kollade på keramiken uppskattade alltid att kunna sitta ned en stund, så jag kände att jag lika gärna kunde koka lite kaffe åt dem. Sedan utvecklades det till något mer.

Numer lockas både trogna besökare från närliggande områden och turister utifrån efter att de hört om det familjära caféet i Fryksta. Sara förklarar att det är ett perfekt utflyktsmål för familjerna som vill göra något lugnt och mysigt tillsammans.

– Man kan kolla lite på keramiken och fika en stund samtidigt som barnen kan leka i sandlådan som finns här.

Självklart hänger besöksantalet lite på vädret. Soliga dagar kan mängder av gäster cykla förbi medan det under regniga dagar är lugnare. Det finns dock några få inomhusplatser ifall regnet skulle hälsa på oannonserat mitt i kaffet.

  • Ida Myrin

Trädgårdscaféets vita kladdkaka med rabarber

En jättegod kaka som är enkel att göra. Kontrasten mellan den söta, krämiga kladdkakan och de syrliga rabarberbitarna är verkligen raffinerad!

100g smör

100g vit choklad

2 dl socker

2 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

2-3 dl rabarberbitar

En knivsudd vaniljpulver

Smör till formen

Ev. florsocker att pudra över

Gå ut o plocka rabarber i trädgården, har du inga själv kanske du kan få ett par stjälkar från någon snäll granne. I värsta fall får du köpa! Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, smörj kanterna. Ansa rabarbern och skär i bitar. Smält smöret i en ganska stor kastrull och tag sedan av från plattan. Bryt chokladen i bitar och rör i, rör tills det har smält. Blanda ned socker, mjöl, vaniljpulver och ägg. Rör till en slät smet och slå i formen. Strö över rabarbern. Grädda 25 min. Pudra eventuellt över florsocker när kakan har svalnat.