2017-06-07 06:01

2017-06-07 09:09

Glaskogen – Värmlands största naturreservat

VÄSTVÄRMLAND: I den här gröna lungan finns 80 sjöar och 30 mil vandringsleder

Det vidsträckta vildmarksområdet Glaskogen mellan Arvika och Årjäng är Värmlands största naturreservat. Här finns 80 sjöar och hela 30 mil vandringsleder.
Hit söker sig allt fler för att komma bort från stressen och för att uppleva tystnaden och stillheten.

En 28 000 hektar stor grön lunga och ett enormt vildmarksområde. Så skulle man kunna beskriva Glaskogen eller Finnskogen som det också kallas efter den tid då finnar röjde marken och bosatte sig här.

Här finns fortfarande några finskklingande namn kvar, bland annat Petsamo som är namnet på en mosse i områdets södra del.

Lenungshammar är med sin informationscentral naturreservatets hjärta. Där kan man få tips och hjälp om val av vandringsleder, köpa fiskekort och det obligatoriska Glaskogskortet, hyra kanoter, bo på campingen och mycket annat.

– Vi har öppet från den 1 maj till den 30 september och vi får allt fler besökare hos oss. I fjol ökade de med 5 procent och året före med 4 procent. I bland kan vi ha över 1 000 besökare på centralen under en dag.

Vildmarken lockar

– Under en säsong har vi ungefär 30 000 registrerade gästnätter fördelat på våra övernattningsstugor och vår camping, säger Vivi Appelqvist, verksamhetschef för Stiftelsen Glaskogen som driver och sköter om naturreservatet.

Den orörda naturen och de stora ytorna lockar många turister. 80 procent av dem kommer från utlandet. Tyskar, nederländare och schweizare är de största grupperna, men det är även gott om norrmän. Allt fler Oslobor hittar exempelvis hit och det gör förstås även svenskar och även en del danskar.

– Folk vill komma ut i naturen och uppleva vildmarken och tystnaden och känna avkoppling från vår stressade vardag. I år har vi fler förhandsbokningar än någonsin och det är jättekul, säger Vivi Appelqvist.

Vandra är det som besökarna föredrar mest och Glaskogen är försett med hela 30 mil leder. Om man inte vill bo i tält eller vindskydd kan man hyra någon av de sju övernattningsstugor som stiftelsen förfogar över. Under årets säsong genomförs ett stort projekt där stugorna rustas via 400 000 kronor från länsstyrelsen.

Ett eldorado

Kanot- och fisketurism är också stort på Glaskogen. Med sina 80 sjöar är naturreservatet ett eldorado både för den som vill paddla och fånga alltifrån öring till gammelgädda.

– Vi har 60 kanoter som vi hyr ut och har även samarbete med Arvika kanot & turistcenter. Vill man fiska krävs fiskekort, men det gäller för nästan alla sjöar inom området.

– Något som också växer är intresset från skolor att komma hit och leva vildmarksliv. Vi har tre lägerplatser och i ett sådant paket ingår test att paddla kanot, säkerhetsinformation och övernattning.

En mycket glad nyhet är också den stora satsning som görs på ett helt nytt kafé som kommer att ersätta Carl XII:s café i Lenungshammar som brann ner till grunden 2015 efter en anlagd brand. Den timrade byggnaden var från 1711.

– Det var en fruktansvärd förlust, men den 18 juni med start klockan 14 inviger vi vårt nya kafé på samma plats som blir dubbelt så stort som det gamla. Budgeten ligger på 3,5 miljoner kronor och är vår största investering med egna medel.

– Det är också byggt med timmerstockar, har Glava-skiffer på taket och stor öppen spis invändigt. Landshövding Kenneth Johansson inviger, Mangskogs spelmanslag underhåller liksom Simon trollkarl och vi visar en utställning om Stiftelsen Glaskogen.

Testar julbord

– Vintertid blir det möjligt att hyra den vinterbonade stugan för exempelvis födelsedagar och i vinter ska vi prova att servera julbord i kaféet, säger Vivi Appelqvist.

En 28 000 hektar stor grön lunga och ett enormt vildmarksområde. Så skulle man kunna beskriva Glaskogen eller Finnskogen som det också kallas efter den tid då finnar röjde marken och bosatte sig här.

Här finns fortfarande några finskklingande namn kvar, bland annat Petsamo som är namnet på en mosse i områdets södra del.

Lenungshammar är med sin informationscentral naturreservatets hjärta. Där kan man få tips och hjälp om val av vandringsleder, köpa fiskekort och det obligatoriska Glaskogskortet, hyra kanoter, bo på campingen och mycket annat.

– Vi har öppet från den 1 maj till den 30 september och vi får allt fler besökare hos oss. I fjol ökade de med 5 procent och året före med 4 procent. I bland kan vi ha över 1 000 besökare på centralen under en dag.

Vildmarken lockar

– Under en säsong har vi ungefär 30 000 registrerade gästnätter fördelat på våra övernattningsstugor och vår camping, säger Vivi Appelqvist, verksamhetschef för Stiftelsen Glaskogen som driver och sköter om naturreservatet.

Den orörda naturen och de stora ytorna lockar många turister. 80 procent av dem kommer från utlandet. Tyskar, nederländare och schweizare är de största grupperna, men det är även gott om norrmän. Allt fler Oslobor hittar exempelvis hit och det gör förstås även svenskar och även en del danskar.

– Folk vill komma ut i naturen och uppleva vildmarken och tystnaden och känna avkoppling från vår stressade vardag. I år har vi fler förhandsbokningar än någonsin och det är jättekul, säger Vivi Appelqvist.

Vandra är det som besökarna föredrar mest och Glaskogen är försett med hela 30 mil leder. Om man inte vill bo i tält eller vindskydd kan man hyra någon av de sju övernattningsstugor som stiftelsen förfogar över. Under årets säsong genomförs ett stort projekt där stugorna rustas via 400 000 kronor från länsstyrelsen.

Ett eldorado

Kanot- och fisketurism är också stort på Glaskogen. Med sina 80 sjöar är naturreservatet ett eldorado både för den som vill paddla och fånga alltifrån öring till gammelgädda.

– Vi har 60 kanoter som vi hyr ut och har även samarbete med Arvika kanot & turistcenter. Vill man fiska krävs fiskekort, men det gäller för nästan alla sjöar inom området.

– Något som också växer är intresset från skolor att komma hit och leva vildmarksliv. Vi har tre lägerplatser och i ett sådant paket ingår test att paddla kanot, säkerhetsinformation och övernattning.

En mycket glad nyhet är också den stora satsning som görs på ett helt nytt kafé som kommer att ersätta Carl XII:s café i Lenungshammar som brann ner till grunden 2015 efter en anlagd brand. Den timrade byggnaden var från 1711.

– Det var en fruktansvärd förlust, men den 18 juni med start klockan 14 inviger vi vårt nya kafé på samma plats som blir dubbelt så stort som det gamla. Budgeten ligger på 3,5 miljoner kronor och är vår största investering med egna medel.

– Det är också byggt med timmerstockar, har Glava-skiffer på taket och stor öppen spis invändigt. Landshövding Kenneth Johansson inviger, Mangskogs spelmanslag underhåller liksom Simon trollkarl och vi visar en utställning om Stiftelsen Glaskogen.

Testar julbord

– Vintertid blir det möjligt att hyra den vinterbonade stugan för exempelvis födelsedagar och i vinter ska vi prova att servera julbord i kaféet, säger Vivi Appelqvist.