2017-06-07 06:02

2017-06-07 06:02

En historisk pärla vid Fryken

FRYKSDALEN

Längs den nyöppnade vandringsleden mellan Kil och Torsby kan man lära sig om historia, besöka hantverkare och ströva i vacker natur på samma gång. Här finns nämligen både några av Värmlands allra äldsta fornminnen och mest aktuella kulturikoner.

Efter att amatörforskarna Bo Ulfvenstierna och David Myrehed läst om Fryksdalens historia ville de att fler skulle känna till historierna. De sammankallade därför en grupp människor från kyrkor, föreningar och hembygdsföreningar för att öppna upp den gamla vandringsleden längs Fryken. Här har man kunnat vandra i urminnes tider och man har hittat fynd från både stenåldern och bronsåldern, som stenyxor, gravar och rösen, från åtminstone 5000 år tillbaka.

– Någon gång runt 1500-talet ska Fryksdalsleden även ha använts av pilgrimer som var på väg till ställen som Trondheim, Skara och Vadstena, berättar Berit Folkesson från Lysviks hembygdsförening.

Bo Ulfvenstierna hävdar att Kristendomen kom in i området utan några konflikter eftersom asatron aldrig fick ett ordentligt fäste. Han tror att man i stället lutade sig mot den så kallade vanatron, där kvinnliga gudar och väsen dominerade.

Även kulturell vandring

Berit är en av de engagerade som håller i guidade vandringar under sommaren. Hon vill uppmuntra så många som möjligt till att följa med, eller ta en egen promenad längs Fryken, eftersom det finns mycket att se och lära.

– Det är mer än bara en vanlig vandringsled. Man lär sig om både historia och mytologi men det finns också mycket kultur att hämta, säger hon.

Längs vägen passerar man flera författargravar, bland annat Selma Lagerlöf, Göran Thunström och Oskar Stjerne. Man går även förbi Karin Broos och Inga-Lena Klenell, några av vår tids allra mest framgångsrika konstnärer.

– För den naturintresserade kan det dessutom räcka med den fantastiskt vackra miljön. Man går igenom både skog och odlingslandskap. Frykens landskap är verkligen varierande och vackert! säger Berit.

Kil/Apertin - Hagudden

Leden börjar i Kils kommun, men det finns två olika alternativ. Antingen går starten från Apertin, som är den ursprungliga pilgrimsvägen, eller från Kils centralstation. Den sistnämnda startetappen leder dig igenom Fryksta (där Sveriges första Järnvägsbolag anlade en järnväg redan 1849), nyckelbiotoper och fornlänningar längs Frykenleden. Oavsett vad du väljer hamnar du till slut i Nilsby där du bland annat kan se den nämnvärda bron som byggdes 1997. Båda utgångspunkterna har flera raviner som naturälskaren lär uppskatta och i Apertin finns även en Herrgård med anor från 1100-talet.

Från Nilsby är det bara att traska raka vägen upp till Hagudden, som är en udde i Mellan-fryken. Här kan du ta dig ett svalkande dopp för att orka svetta dig igenom resten av leden.

Hagudden - Östra Ämtervik

Prästhamna är en by i skogen där man, för över 350 år sedan, hittade ett gammalt spjut, ett svärd och en stridsyxa. Även Bössviken och Fölsvik, som är nästa stopp på vägen, har levererat liknande fynd från forntiden. År 1767 hittade man också en silvermyntssamling i Bössviken som man tror sig vara från vikingatiden, skapade för Otto den store. I Fölsvik finns även flera rösen från bronsåldern.

I Smedsby möts du av aktuell kultur på konstgården Alma Löv museum där du i sommar både kan gå på konsert och betrakta verk från flera olika konstnärer.

Prästbol är Östra Ämterviks huvudort där Selma Lagerlöf ligger begravd. Även där har det gjorts flera fynd och det finns både gravfält och rösen att besöka.

Östra Ämtervik - Sunne

Mellan Östra Ämtervik och Sunne är det ingen längre bit. Du hinner passera Munkebacka, som ligger på en höjd mellan platserna, där det finns en gammal pilgrimskälla bara några meter ifrån vandringsleden. I dag är källan igenfylld men den ska ha varit mellan två och tre meter djup. Det sägs även ha funnits ett pilgrimshärbärge på platsen.

I Sunne, som är en tätort mellan Övre Fryken och Mellanfryken, finns flera övernattningsmöjligheter, restauranger och förbindelser. Har du kommit hit är nästan halva vandringen gjord.

Sunne - Ivarsbjörke

Den här sträckan är ungefär två mil lång och består till en början av asfalt och trottoarer, innan du kommit ut ur tätorten). Efter någon kilometer möts du dock av naturen igen och till slut även av av Askerudsberget. Både vid toppen av berget och längs vägen upp och ned finns stenrösen och gravfält från både bronsåldern och stenåldern.

Väl framme i Ivarsbjörke, som förr kallades för Nolar Bierka (norra Björke), kan du under sommartid besöka konstnären Anna Hedstrand som håller till i stationshuset vid Uddeberg.

Ivarsbjörke - Lysvik

Mellan Ivarsbjörke station och Lysviks kyrka passerar Fryksdalsleden Uddeberg, Strandvik och Öjenäs. Uddeberg är en naturskön udde som omges av Fryken. Längst ut på udden finns två gravar. I Strandvik, längs med en väg i byn, finns flera gamla hus bevarade med flera intressanta historier. Bland annat ett gammalt gästgiveri från 1700-talet.

Öjenäs utgör ännu ett badstopp för den som är sugen innan vandringen fortsätter till Lysvik, som är ett av de sista huvudstoppen. Kyrkan i Lysvik började byggas redan 1753 och var inte klar förrän nio år efter.

Lysvik - Bada

När du ska traska från Lysvik till Bada herrgård kommer du gå förbi flera gravrösen i vacker natur med ett rikt djurliv. Du korsar platserna Vålberga och Skönberga där det, under andra världskriget, fanns en båtbrygga.

I Bada finns Bada bruk som har gjort att bygden har växt som industri. Här har de flesta byggnader och torp någon sorts anknytning eller koppling till Herrgården, som byggdes år 1758, eftersom många av dem fungerade som bostäder till de som jobbade på bruken, med jordbruket eller i smedjorna.

Bada - Torsby

Det här är Fryksdalsledens allra sista sträcka som leder till Värmlands största kommun till ytan. På den här vägen går du förbi bronsgravar och fornminnen av olika slag. Sträckan är dock till stora delar kuperad vilket gör att det kan ta längre tid att ta sig fram än på plan mark.

Väl framme i Torsby finns både ett flertal sevärdheter, övernattningsmöjligheter och förbindelser till olika platser. Har du tagit dig hela den här vägen har du vandrat i ungefär åtta mil, så härifrån kan du med gott samvete ta bussen eller tåget hem.

Efter att amatörforskarna Bo Ulfvenstierna och David Myrehed läst om Fryksdalens historia ville de att fler skulle känna till historierna. De sammankallade därför en grupp människor från kyrkor, föreningar och hembygdsföreningar för att öppna upp den gamla vandringsleden längs Fryken. Här har man kunnat vandra i urminnes tider och man har hittat fynd från både stenåldern och bronsåldern, som stenyxor, gravar och rösen, från åtminstone 5000 år tillbaka.

– Någon gång runt 1500-talet ska Fryksdalsleden även ha använts av pilgrimer som var på väg till ställen som Trondheim, Skara och Vadstena, berättar Berit Folkesson från Lysviks hembygdsförening.

Bo Ulfvenstierna hävdar att Kristendomen kom in i området utan några konflikter eftersom asatron aldrig fick ett ordentligt fäste. Han tror att man i stället lutade sig mot den så kallade vanatron, där kvinnliga gudar och väsen dominerade.

Även kulturell vandring

Berit är en av de engagerade som håller i guidade vandringar under sommaren. Hon vill uppmuntra så många som möjligt till att följa med, eller ta en egen promenad längs Fryken, eftersom det finns mycket att se och lära.

– Det är mer än bara en vanlig vandringsled. Man lär sig om både historia och mytologi men det finns också mycket kultur att hämta, säger hon.

Längs vägen passerar man flera författargravar, bland annat Selma Lagerlöf, Göran Thunström och Oskar Stjerne. Man går även förbi Karin Broos och Inga-Lena Klenell, några av vår tids allra mest framgångsrika konstnärer.

– För den naturintresserade kan det dessutom räcka med den fantastiskt vackra miljön. Man går igenom både skog och odlingslandskap. Frykens landskap är verkligen varierande och vackert! säger Berit.

Kil/Apertin - Hagudden

Leden börjar i Kils kommun, men det finns två olika alternativ. Antingen går starten från Apertin, som är den ursprungliga pilgrimsvägen, eller från Kils centralstation. Den sistnämnda startetappen leder dig igenom Fryksta (där Sveriges första Järnvägsbolag anlade en järnväg redan 1849), nyckelbiotoper och fornlänningar längs Frykenleden. Oavsett vad du väljer hamnar du till slut i Nilsby där du bland annat kan se den nämnvärda bron som byggdes 1997. Båda utgångspunkterna har flera raviner som naturälskaren lär uppskatta och i Apertin finns även en Herrgård med anor från 1100-talet.

Från Nilsby är det bara att traska raka vägen upp till Hagudden, som är en udde i Mellan-fryken. Här kan du ta dig ett svalkande dopp för att orka svetta dig igenom resten av leden.

Hagudden - Östra Ämtervik

Prästhamna är en by i skogen där man, för över 350 år sedan, hittade ett gammalt spjut, ett svärd och en stridsyxa. Även Bössviken och Fölsvik, som är nästa stopp på vägen, har levererat liknande fynd från forntiden. År 1767 hittade man också en silvermyntssamling i Bössviken som man tror sig vara från vikingatiden, skapade för Otto den store. I Fölsvik finns även flera rösen från bronsåldern.

I Smedsby möts du av aktuell kultur på konstgården Alma Löv museum där du i sommar både kan gå på konsert och betrakta verk från flera olika konstnärer.

Prästbol är Östra Ämterviks huvudort där Selma Lagerlöf ligger begravd. Även där har det gjorts flera fynd och det finns både gravfält och rösen att besöka.

Östra Ämtervik - Sunne

Mellan Östra Ämtervik och Sunne är det ingen längre bit. Du hinner passera Munkebacka, som ligger på en höjd mellan platserna, där det finns en gammal pilgrimskälla bara några meter ifrån vandringsleden. I dag är källan igenfylld men den ska ha varit mellan två och tre meter djup. Det sägs även ha funnits ett pilgrimshärbärge på platsen.

I Sunne, som är en tätort mellan Övre Fryken och Mellanfryken, finns flera övernattningsmöjligheter, restauranger och förbindelser. Har du kommit hit är nästan halva vandringen gjord.

Sunne - Ivarsbjörke

Den här sträckan är ungefär två mil lång och består till en början av asfalt och trottoarer, innan du kommit ut ur tätorten). Efter någon kilometer möts du dock av naturen igen och till slut även av av Askerudsberget. Både vid toppen av berget och längs vägen upp och ned finns stenrösen och gravfält från både bronsåldern och stenåldern.

Väl framme i Ivarsbjörke, som förr kallades för Nolar Bierka (norra Björke), kan du under sommartid besöka konstnären Anna Hedstrand som håller till i stationshuset vid Uddeberg.

Ivarsbjörke - Lysvik

Mellan Ivarsbjörke station och Lysviks kyrka passerar Fryksdalsleden Uddeberg, Strandvik och Öjenäs. Uddeberg är en naturskön udde som omges av Fryken. Längst ut på udden finns två gravar. I Strandvik, längs med en väg i byn, finns flera gamla hus bevarade med flera intressanta historier. Bland annat ett gammalt gästgiveri från 1700-talet.

Öjenäs utgör ännu ett badstopp för den som är sugen innan vandringen fortsätter till Lysvik, som är ett av de sista huvudstoppen. Kyrkan i Lysvik började byggas redan 1753 och var inte klar förrän nio år efter.

Lysvik - Bada

När du ska traska från Lysvik till Bada herrgård kommer du gå förbi flera gravrösen i vacker natur med ett rikt djurliv. Du korsar platserna Vålberga och Skönberga där det, under andra världskriget, fanns en båtbrygga.

I Bada finns Bada bruk som har gjort att bygden har växt som industri. Här har de flesta byggnader och torp någon sorts anknytning eller koppling till Herrgården, som byggdes år 1758, eftersom många av dem fungerade som bostäder till de som jobbade på bruken, med jordbruket eller i smedjorna.

Bada - Torsby

Det här är Fryksdalsledens allra sista sträcka som leder till Värmlands största kommun till ytan. På den här vägen går du förbi bronsgravar och fornminnen av olika slag. Sträckan är dock till stora delar kuperad vilket gör att det kan ta längre tid att ta sig fram än på plan mark.

Väl framme i Torsby finns både ett flertal sevärdheter, övernattningsmöjligheter och förbindelser till olika platser. Har du tagit dig hela den här vägen har du vandrat i ungefär åtta mil, så härifrån kan du med gott samvete ta bussen eller tåget hem.

  • Ida Myrin