2016-06-08 05:00

2016-06-13 10:39

Selma och Sara dominerar kulturveckan

SUNNE: Författaren Sara Stridsberg prisas

Det bjuds på kultur i olika former under Kulturveckan i Sunne, den 33:e i ordningen.

En självklar höjdpunkt är förstås när Sara Stridsberg tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris lördagen den 13 augusti.

Den hyllade författaren Sara Stridsberg, som även är högaktuell som blivande ledamot i Svenska akademien, får Selma Lagerlöfs litteraturpris ”... för en intensiv och vackert slipad berättarkonst som sjunger det bräckliga livets lov och med öppna ögon återupprättar de utsatta och tystade.”

”Människans fall”

Att hon känner sig glad och hedrad över att kopplas samman med Selma Lagerlöf går inte att ta miste på.

– Det känns som om jag har hamnat i gott sällskap! Vi brukar båda röra vid existensens hårda kärna, människans fall. Själv valde jag mellan att bli författare eller djupt olycklig, säger Sara Stridsberg.

Bland pristagarna sedan 1984 hittar vi bland andra Göran Tunström, Kerstin Ekman, Torgny Lindgren, Agneta Pleijel, John Ajvide Lindqvist, Jan Lööf och Klas Östergren.

Invigning 7 augusti

Stridsbergs senaste roman, Beckomberga - ode till min familj (2014), ligger författaren själv närmast hjärtat. Den handlar om det kända mentalsjukhuset Beckomberga, där hennes far tidvis var intagen.

– En del tycker att den är mörk, monstruös. Men det finns en massa ljus där också, säger Sara Stridsberg.

Kulturveckan i Sunne invigs med pompa och ståt söndagen den 7 augusti i den vackra Spegelsalen i Rottneros park av Ulla Norrman. Hon är ordförande i Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, som arrangerar dagarna. Programpunkterna skiftar vilt, men som vanligt är Selma Lagerlöf ett återkommande inslag.

Skrivande och musik

Skrivarkursen ”Äntligen stod prästen i predikstolen” drar i gång på måndagen i arbetarbostaden vid Mårbacka, med Mårbackastiftelsen och Klarälvdalens folkhögskola som arrangörer. Under kursen utgår deltagarna från Selma Lagerlöfs texter och skriver egna arbeten på teman som kärlekens kraft, barndomsminnen, hemsökelser och skrönor. Samma kväll vankas ett möte mellan flöjt och pipa med Mia Göran, Gunnar Näsman, Per Svansbo, Ritha Romot, Ingalena Klenell och Ragnar Klenell i Edsbjörke studio.

Teater, skog och auktion

På tisdagen berättar Lagårds-Anna (Eva-Mi Tapper) historier i Stallet på Mårbacka. Slottet i Sunne intas av sångerskan Isabella Lundgren som tillsammans med Carl Bagge, Daniel Fredriksson och Niklas Fernqvist tar sig an originalkompositioner med bluesen stadigt i fötterna. 200-årsjubilerande Lomjansguten uppmärksammas på onsdagen i Mangen, Gräsmark med spelemän, kolbullar och glödhoppor. Per Skinnargård och Kerstin Forslund berättar om Lomjanstomta och skogen. Samma dag håller Värmländska akademien sommarauktion på Sillegården i Västra Ämtervik.

Kultur för de små

På torsdagen vankas Barnkulturdagen, bland annat med teater, bild- och målarverkstad och framåt kvällen är det festkonsert i Sunne kyrka med Wermland Operas orkester, Sunne kyrkokör samt kör från Stockholm med musik ur Värmlänningarna. Platsens betydelse för skapandet talar Ulf Peter Hallberg och Lars Andersson om på Mårbacka under fredagen. Samma kväll samtalar Sara Stridsberg om sitt författarskap och sin relation till Selma Lagerlöfs romankonst. På lördagen mottar Stridsberg Selma Lagerlöfs litteraturpris under en högtidlig ceremoni.

De nämnda arrangemangen är endast ett axplock. Hela Sunne kokar av kultur hela långa veckan, närmast dygnet runt.

Fotnot: Hela programmet finns på hemsidan www.kulturveckanisunne.se

Den hyllade författaren Sara Stridsberg, som även är högaktuell som blivande ledamot i Svenska akademien, får Selma Lagerlöfs litteraturpris ”... för en intensiv och vackert slipad berättarkonst som sjunger det bräckliga livets lov och med öppna ögon återupprättar de utsatta och tystade.”

”Människans fall”

Att hon känner sig glad och hedrad över att kopplas samman med Selma Lagerlöf går inte att ta miste på.

– Det känns som om jag har hamnat i gott sällskap! Vi brukar båda röra vid existensens hårda kärna, människans fall. Själv valde jag mellan att bli författare eller djupt olycklig, säger Sara Stridsberg.

Bland pristagarna sedan 1984 hittar vi bland andra Göran Tunström, Kerstin Ekman, Torgny Lindgren, Agneta Pleijel, John Ajvide Lindqvist, Jan Lööf och Klas Östergren.

Invigning 7 augusti

Stridsbergs senaste roman, Beckomberga - ode till min familj (2014), ligger författaren själv närmast hjärtat. Den handlar om det kända mentalsjukhuset Beckomberga, där hennes far tidvis var intagen.

– En del tycker att den är mörk, monstruös. Men det finns en massa ljus där också, säger Sara Stridsberg.

Kulturveckan i Sunne invigs med pompa och ståt söndagen den 7 augusti i den vackra Spegelsalen i Rottneros park av Ulla Norrman. Hon är ordförande i Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris, som arrangerar dagarna. Programpunkterna skiftar vilt, men som vanligt är Selma Lagerlöf ett återkommande inslag.

Skrivande och musik

Skrivarkursen ”Äntligen stod prästen i predikstolen” drar i gång på måndagen i arbetarbostaden vid Mårbacka, med Mårbackastiftelsen och Klarälvdalens folkhögskola som arrangörer. Under kursen utgår deltagarna från Selma Lagerlöfs texter och skriver egna arbeten på teman som kärlekens kraft, barndomsminnen, hemsökelser och skrönor. Samma kväll vankas ett möte mellan flöjt och pipa med Mia Göran, Gunnar Näsman, Per Svansbo, Ritha Romot, Ingalena Klenell och Ragnar Klenell i Edsbjörke studio.

Teater, skog och auktion

På tisdagen berättar Lagårds-Anna (Eva-Mi Tapper) historier i Stallet på Mårbacka. Slottet i Sunne intas av sångerskan Isabella Lundgren som tillsammans med Carl Bagge, Daniel Fredriksson och Niklas Fernqvist tar sig an originalkompositioner med bluesen stadigt i fötterna. 200-årsjubilerande Lomjansguten uppmärksammas på onsdagen i Mangen, Gräsmark med spelemän, kolbullar och glödhoppor. Per Skinnargård och Kerstin Forslund berättar om Lomjanstomta och skogen. Samma dag håller Värmländska akademien sommarauktion på Sillegården i Västra Ämtervik.

Kultur för de små

På torsdagen vankas Barnkulturdagen, bland annat med teater, bild- och målarverkstad och framåt kvällen är det festkonsert i Sunne kyrka med Wermland Operas orkester, Sunne kyrkokör samt kör från Stockholm med musik ur Värmlänningarna. Platsens betydelse för skapandet talar Ulf Peter Hallberg och Lars Andersson om på Mårbacka under fredagen. Samma kväll samtalar Sara Stridsberg om sitt författarskap och sin relation till Selma Lagerlöfs romankonst. På lördagen mottar Stridsberg Selma Lagerlöfs litteraturpris under en högtidlig ceremoni.

De nämnda arrangemangen är endast ett axplock. Hela Sunne kokar av kultur hela långa veckan, närmast dygnet runt.

Fotnot: Hela programmet finns på hemsidan www.kulturveckanisunne.se