2015-10-28 06:00

2015-10-28 06:00

Håll rent i bilen

TEST: Sex stycken bildammsugare

Leriga stövlar och grus på golvet är vanliga fenomen för bilägare, särskilt när vintern närmar sig. Lösningen stavas bildammsugare. Vi har testat sex modeller och utsett en kraftfull och smidig vinnare.

Smuts i bilen kan lätt bli föremål för irritation. Inte minst är det störigt att dra fram den stora dammsugaren i tid och otid. Det är då den lilla bildammsugaren kommer till undsättning.

Smidig storlek, greppvänligt handtag samt en bra uppsugningsförmåga är viktiga egenskaper för att den ska kunna utgöra ett komplement till mer konventionella apparater. Det ska vara enkelt att tömma smutsbehållaren, och ljudnivån får gärna ligga på en behaglig nivå.

Gedigen känsla

Vi har valt att testa sex modeller som alla kostar under tusenlappen. Bäst i test är Black & Deckers PAV1200AV. Produkten är visserligen dyrast, men för 700 kronor får man en genomgående gedigen känsla. Den har en föredömlig tömning av smutsbehållaren, då den kan roteras så att skräpet lossnar och därefter avlägsnas genom öppningen av behållarens lucka. Lägg därtill många medföljande tillbehör och viktigast av allt: Ett bra resultat både vad gäller finkornig och grövre smuts.

Svårt med större partiklar

Flera av produkterna levereras med en slang och munstycke för att ge bättre åtkomlighet. Gemensamt för alla är dock att sugkraften påverkas avsevärt negativt, åtminstone med borsthuvud på. Dammsugaren från Eufab hamnar på sista plats. Den otympliga modellen klarar inte av att suga upp större partiklar i form av stenar, dessutom är ljudnivån tröttsamt hög, vilket lätt blir föremål för irritation.

Black & Decker kammar både hem första- och andraplatsen med sina modeller. Vinnaren har en genomgående gedigen känsla och mycket bra sugkraft. Tvåan Black & Decker ADV1200 är också stabil, men resultatet blir inte fullt så bra. Med slang och munstycke på har den till exempel svårare att suga upp finkornigt stoff.

Utan mervärden

Bästa budgetval blir Julas vara, speciellt för att den prickar in sugkraften och mäktar med både sand och större partiklar. Den drygt tre meter långa sladden är lagom lång för att nå längst bak i bilen, men inte så lång att den orsakar sladdtrassel i onödan. För mindre än en tredjedel av testvinnarens pris får man alltså en väl fungerande produkt. Utan tillbehör eller andra detaljer som skapar mervärde, men likväl en bra bildammsugare för pengarna.

1. Black & Decker PAV1200AV

Betyg: 4,3/5

Kommentar: Bäst i test

Produktfakta:

Sladdlängd: 5 m

Effekt: 11 AW (Airwatt)

Vikt: 1,3 kg

Medföljande munstycken: Borstverktyg, slang och slanganslutning

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 700 kr

Omdöme:

Dammsugare med genomgående gedigen känsla och greppvänligt handtag. Munstycket kan förlängas och är ledbart. Det gör det flexibelt vid svåråtkomliga ställen. Mycket bra lösning för tömning av behållaren, som sker genom öppning av lucka. Fem meter sladd är i längsta laget, men den kan snurras upp på vinda på sidan av dammsugaren. Många medföljande tillbehör. Bra sugkraft och bra resultat både vad gäller finkornig och grovkornig smuts. Men med slanganslutning, slang och borstmunstycke monterat mäktar den inte med de små sandkornen.

Plus:

Bra sugkraft. Mycket lätt att tömma. Ledbart munstycke ingår.

Minus:

Något tung. Inget elementmunstycke.

Delbetyg:

Användning: 4

Kapacitet: 4

Kvalitet: 5

6. Eufab Turbo Bildammsugare 852210

Betyg: 2/5

Kommentar: Sämst städresultat

Sladdlängd: 4 m

Effekt: 150 W

Vikt: 1,6 kg

Medföljande munstycken: Borst-, smalt munstycke och slang

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 215 kr

Omdöme:

Högst ljudnivå i testet med ett irriterande brummande ljud. Låt dig inte luras av den höga effekten: dammsugaren klarar inte av stenar överhuvudtaget, varken med slang eller utan. Då uppstår kraftigt missljud. Kan användas i två lägen: med borstar nedtill på maskinen eller med slang som kopplas in på sidan av maskinen. Otymplig och upplevs som något tung. Smutsbehållare i tyg. Enkel att tömma utan fickor som smutsen fastnar i.

Plus:

Lättömd smutsbehållare. Lågt pris.

Minus:

Undermåligt städresultat. Högljudd. Något tung.

Delbetyg:

Användning: 3

Kapacitet: 1

Kvalitet: 2

2. Black & Decker ADV1200

Betyg: 4/5

Kommentar: Gedigen känsla

Sladdlängd: 5 m

Effekt: 12 AW (Airwatt)

Vikt: 1,3 kg

Medföljande munstycken: Slang, borsthuvud och elementmunstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 550 kr

Omdöme:

På pluskontot hamnar möjligheten till både snabbtömning och vanlig tömning av smutsbehållaren. Förutom många medföljande tillbehör som slang, borsthuvud och elementmunstycke så kommer dammsugaren med väska för förvaring. Städresultatet är bra, men med slang och borstmunstycke monterat klarar den inte finkornigt stoff. Greppvänligt handtag på den drygt ett kilo tunga, men gedigna, maskinen. Fem meter sladd är i överkant.

Plus:

Snabbtömning finns som val. Många tillbehör. Bra städresultat.

Minus:

Något lång sladd. Något tung.

Delbetyg:

Användning: 4

Kapacitet: 4

Kvalitet: 4

5. Rusta Bildammsugare 308015030101

Betyg: 2,7/5

Kommentar: Låg ljudnivå

Sladdlängd: 4 m

Effekt: 110 W

Vikt: 0,7 kg

Medföljande munstycken: Borst- och smalt munstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 150 kr

Omdöme:

Rustas bildammsugare upplevs ha lägst ljudnivå av samtliga. Det hamnar på plussidan. Den relativt låga ljudnivån har glädjande nog inte kostat sugkraft, där både sand och större partiklar sugs upp. Har dock något svårt att suga upp vissa större partiklar med det smala munstycket. Den drygt fyra meter långa sladden räcker gott. Handtaget som är något smalt och kunde varit mer greppvänligt.

Plus:

Låg ljudnivå. Lägst pris.

Minus:

Något svårt med större partiklar. Få medföljande tillbehör. Inte så greppvänligt handtag.

Delbetyg:

Användning: 3

Kapacitet: 2

Kvalitet: 3

3. Jula Handdammsugare 604170

Betyg: 3,3/5

Kommentar: Bästa budgetval

Sladdlängd: 3 m

Effekt: 120 W

Vikt: 0,7 kg

Medföljande munstycken: Möbel- och fogmunstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 200 kr

Omdöme:

Den drygt tre meter långa sladden är lagom lång för att nå längst bak i bilen, men inte så lång att den orsakar sladdtrassel i onödan. Bra sugkraft där både något större stenar och sand sugs upp med lätthet. Medföljande möbelmunstycke är möjligen något smalt, liksom fogmunstycket. Med det senare monterat rår dammsugaren inte på de något större stenarna. Handtaget är inte särskilt greppvänligt. Plus för både snabbtömning och vanlig tömning. Lågt pris.

Plus:

Bra sugkraft. Lättanvänd. Lågt pris.

Minus:

Inte så greppvänligt handtag. Smala munstycken. Något svårt med större stoff.

Delbetyg:

Användning: 4

Kapacitet: 3

Kvalitet: 3

4. Biltema Bildammsugare 84040

Betyg: 3/5

Kommentar: Låg effekt

Sladdlängd: 3 m

Effekt: 100 W

Vikt: 0,7 kg

Medföljande munstycken: Adapter, borst- och förlängningsmunstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 250 kr

Omdöme:

För att använda munstyckena måste adapter användas. Hade varit smidigare utan. Däremot smidigt med möjlighet till både snabbtömning och vanlig tömning av behållaren. Endast en effekt på 100 W. Det märks av en aning, men samtliga fina sandkorn och grova stenar sugs upp trots det. Handtaget kunde varit mer greppvänligt. Sladden på tre meter är lagom lång för bra åtkomlighet men orsakar inte sladdtrassel i onödan.

Plus:

Bra resultat. Snabbtömning finns som val. Relativt lågt pris.

Minus:

Adapter måste användas. Handtaget inte så greppvänligt. Något låg effekt.

Delbetyg:

Användning: 3

Kapacitet: 3

Kvalitet: 3

Så gjorde vi

Testföretaget WiseGuide har testat sex stycken bildammsugare. Sand och mindre stenar har spridits ut i bagageutrymme, på säten och på golv i en BMW 318. Efter grundliga genomgångar av produkterna har de därefter betygsatts efter kriterierna användning, kapacitet och kvalitet. Uppgifter om produktfakta kommer direkt från tillverkarna. Maxbetyg är 5 poäng.

Tänk på

+Köp en bildammsugare med en extra säkring monterad. Skulle säkringen utlösas och gå sönder, så har du en extra.

+Överskatta inte sladdlängden. Så länge du inte har ett stort fordon som ska snabbstädas, innebär längre sladdar ofta bara trassel.

+De flesta bildammsugare tål varken fukt eller regn, och heller inte uppsugning av vätskor. Om man önskar en produkt som klarar inträngande av vätska bör man satsa på en annan typ av vara.

Köpställen

www.blackanddecker.se

www.jula.se

www.biltema.se

www.rusta.com/se

www.conrad.se

Smuts i bilen kan lätt bli föremål för irritation. Inte minst är det störigt att dra fram den stora dammsugaren i tid och otid. Det är då den lilla bildammsugaren kommer till undsättning.

Smidig storlek, greppvänligt handtag samt en bra uppsugningsförmåga är viktiga egenskaper för att den ska kunna utgöra ett komplement till mer konventionella apparater. Det ska vara enkelt att tömma smutsbehållaren, och ljudnivån får gärna ligga på en behaglig nivå.

Gedigen känsla

Vi har valt att testa sex modeller som alla kostar under tusenlappen. Bäst i test är Black & Deckers PAV1200AV. Produkten är visserligen dyrast, men för 700 kronor får man en genomgående gedigen känsla. Den har en föredömlig tömning av smutsbehållaren, då den kan roteras så att skräpet lossnar och därefter avlägsnas genom öppningen av behållarens lucka. Lägg därtill många medföljande tillbehör och viktigast av allt: Ett bra resultat både vad gäller finkornig och grövre smuts.

Svårt med större partiklar

Flera av produkterna levereras med en slang och munstycke för att ge bättre åtkomlighet. Gemensamt för alla är dock att sugkraften påverkas avsevärt negativt, åtminstone med borsthuvud på. Dammsugaren från Eufab hamnar på sista plats. Den otympliga modellen klarar inte av att suga upp större partiklar i form av stenar, dessutom är ljudnivån tröttsamt hög, vilket lätt blir föremål för irritation.

Black & Decker kammar både hem första- och andraplatsen med sina modeller. Vinnaren har en genomgående gedigen känsla och mycket bra sugkraft. Tvåan Black & Decker ADV1200 är också stabil, men resultatet blir inte fullt så bra. Med slang och munstycke på har den till exempel svårare att suga upp finkornigt stoff.

Utan mervärden

Bästa budgetval blir Julas vara, speciellt för att den prickar in sugkraften och mäktar med både sand och större partiklar. Den drygt tre meter långa sladden är lagom lång för att nå längst bak i bilen, men inte så lång att den orsakar sladdtrassel i onödan. För mindre än en tredjedel av testvinnarens pris får man alltså en väl fungerande produkt. Utan tillbehör eller andra detaljer som skapar mervärde, men likväl en bra bildammsugare för pengarna.

1. Black & Decker PAV1200AV

Betyg: 4,3/5

Kommentar: Bäst i test

Produktfakta:

Sladdlängd: 5 m

Effekt: 11 AW (Airwatt)

Vikt: 1,3 kg

Medföljande munstycken: Borstverktyg, slang och slanganslutning

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 700 kr

Omdöme:

Dammsugare med genomgående gedigen känsla och greppvänligt handtag. Munstycket kan förlängas och är ledbart. Det gör det flexibelt vid svåråtkomliga ställen. Mycket bra lösning för tömning av behållaren, som sker genom öppning av lucka. Fem meter sladd är i längsta laget, men den kan snurras upp på vinda på sidan av dammsugaren. Många medföljande tillbehör. Bra sugkraft och bra resultat både vad gäller finkornig och grovkornig smuts. Men med slanganslutning, slang och borstmunstycke monterat mäktar den inte med de små sandkornen.

Plus:

Bra sugkraft. Mycket lätt att tömma. Ledbart munstycke ingår.

Minus:

Något tung. Inget elementmunstycke.

Delbetyg:

Användning: 4

Kapacitet: 4

Kvalitet: 5

6. Eufab Turbo Bildammsugare 852210

Betyg: 2/5

Kommentar: Sämst städresultat

Sladdlängd: 4 m

Effekt: 150 W

Vikt: 1,6 kg

Medföljande munstycken: Borst-, smalt munstycke och slang

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 215 kr

Omdöme:

Högst ljudnivå i testet med ett irriterande brummande ljud. Låt dig inte luras av den höga effekten: dammsugaren klarar inte av stenar överhuvudtaget, varken med slang eller utan. Då uppstår kraftigt missljud. Kan användas i två lägen: med borstar nedtill på maskinen eller med slang som kopplas in på sidan av maskinen. Otymplig och upplevs som något tung. Smutsbehållare i tyg. Enkel att tömma utan fickor som smutsen fastnar i.

Plus:

Lättömd smutsbehållare. Lågt pris.

Minus:

Undermåligt städresultat. Högljudd. Något tung.

Delbetyg:

Användning: 3

Kapacitet: 1

Kvalitet: 2

2. Black & Decker ADV1200

Betyg: 4/5

Kommentar: Gedigen känsla

Sladdlängd: 5 m

Effekt: 12 AW (Airwatt)

Vikt: 1,3 kg

Medföljande munstycken: Slang, borsthuvud och elementmunstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 550 kr

Omdöme:

På pluskontot hamnar möjligheten till både snabbtömning och vanlig tömning av smutsbehållaren. Förutom många medföljande tillbehör som slang, borsthuvud och elementmunstycke så kommer dammsugaren med väska för förvaring. Städresultatet är bra, men med slang och borstmunstycke monterat klarar den inte finkornigt stoff. Greppvänligt handtag på den drygt ett kilo tunga, men gedigna, maskinen. Fem meter sladd är i överkant.

Plus:

Snabbtömning finns som val. Många tillbehör. Bra städresultat.

Minus:

Något lång sladd. Något tung.

Delbetyg:

Användning: 4

Kapacitet: 4

Kvalitet: 4

5. Rusta Bildammsugare 308015030101

Betyg: 2,7/5

Kommentar: Låg ljudnivå

Sladdlängd: 4 m

Effekt: 110 W

Vikt: 0,7 kg

Medföljande munstycken: Borst- och smalt munstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 150 kr

Omdöme:

Rustas bildammsugare upplevs ha lägst ljudnivå av samtliga. Det hamnar på plussidan. Den relativt låga ljudnivån har glädjande nog inte kostat sugkraft, där både sand och större partiklar sugs upp. Har dock något svårt att suga upp vissa större partiklar med det smala munstycket. Den drygt fyra meter långa sladden räcker gott. Handtaget som är något smalt och kunde varit mer greppvänligt.

Plus:

Låg ljudnivå. Lägst pris.

Minus:

Något svårt med större partiklar. Få medföljande tillbehör. Inte så greppvänligt handtag.

Delbetyg:

Användning: 3

Kapacitet: 2

Kvalitet: 3

3. Jula Handdammsugare 604170

Betyg: 3,3/5

Kommentar: Bästa budgetval

Sladdlängd: 3 m

Effekt: 120 W

Vikt: 0,7 kg

Medföljande munstycken: Möbel- och fogmunstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 200 kr

Omdöme:

Den drygt tre meter långa sladden är lagom lång för att nå längst bak i bilen, men inte så lång att den orsakar sladdtrassel i onödan. Bra sugkraft där både något större stenar och sand sugs upp med lätthet. Medföljande möbelmunstycke är möjligen något smalt, liksom fogmunstycket. Med det senare monterat rår dammsugaren inte på de något större stenarna. Handtaget är inte särskilt greppvänligt. Plus för både snabbtömning och vanlig tömning. Lågt pris.

Plus:

Bra sugkraft. Lättanvänd. Lågt pris.

Minus:

Inte så greppvänligt handtag. Smala munstycken. Något svårt med större stoff.

Delbetyg:

Användning: 4

Kapacitet: 3

Kvalitet: 3

4. Biltema Bildammsugare 84040

Betyg: 3/5

Kommentar: Låg effekt

Sladdlängd: 3 m

Effekt: 100 W

Vikt: 0,7 kg

Medföljande munstycken: Adapter, borst- och förlängningsmunstycke

Kraftuttag: 12 V-uttaget

Cirkapris: 250 kr

Omdöme:

För att använda munstyckena måste adapter användas. Hade varit smidigare utan. Däremot smidigt med möjlighet till både snabbtömning och vanlig tömning av behållaren. Endast en effekt på 100 W. Det märks av en aning, men samtliga fina sandkorn och grova stenar sugs upp trots det. Handtaget kunde varit mer greppvänligt. Sladden på tre meter är lagom lång för bra åtkomlighet men orsakar inte sladdtrassel i onödan.

Plus:

Bra resultat. Snabbtömning finns som val. Relativt lågt pris.

Minus:

Adapter måste användas. Handtaget inte så greppvänligt. Något låg effekt.

Delbetyg:

Användning: 3

Kapacitet: 3

Kvalitet: 3

Så gjorde vi

Testföretaget WiseGuide har testat sex stycken bildammsugare. Sand och mindre stenar har spridits ut i bagageutrymme, på säten och på golv i en BMW 318. Efter grundliga genomgångar av produkterna har de därefter betygsatts efter kriterierna användning, kapacitet och kvalitet. Uppgifter om produktfakta kommer direkt från tillverkarna. Maxbetyg är 5 poäng.

Tänk på

+Köp en bildammsugare med en extra säkring monterad. Skulle säkringen utlösas och gå sönder, så har du en extra.

+Överskatta inte sladdlängden. Så länge du inte har ett stort fordon som ska snabbstädas, innebär längre sladdar ofta bara trassel.

+De flesta bildammsugare tål varken fukt eller regn, och heller inte uppsugning av vätskor. Om man önskar en produkt som klarar inträngande av vätska bör man satsa på en annan typ av vara.

Köpställen

www.blackanddecker.se

www.jula.se

www.biltema.se

www.rusta.com/se

www.conrad.se