2015-09-18 06:00

2015-09-18 07:57

Ny teknik gör att du kan hotta upp dina prylar

SKÅRE: Tomas Lidén tror stenhårt på vattentransfertryck

I USA är det jättestort. Nu har vattentransfer även kommit till Sverige. Det är en speciell teknik som gör att man kan trycka alla typer av mönster på olika föremål. Vad sägs om bilfälgar med dödskallemotiv eller en instrumentbräda med leopardmönster?
– Marknaden är hur stor som helst, säger Tomas Lidén.

I en lokal på Ilanda industriområde i Skåre finns sedan ett par månader företaget Hydrodipping i Karlstad.

Där jobbas det för glatta livet med att hotta upp allt från fälgar, motorcyklar och instrumentbrädor till vapen, golfklubbor och kylskåpsdörrar med nya fräcka mönster. Initiativtagare till företaget är Karlstadskillen Tomas Lidén.

– Jag har hållit på med bilar och motorcyklar i hela mitt liv och har en bakgrund inom bilskadebranschen. Tidigare var jag operativ chef för ett företag i Göteborg med fyra enheter.

– Vi jobbade mycket med lackering och det var så jag kom i kontakt med hydrodipping via en kompis. Och jag blev helfrälst direkt, säger han.

Så frälst att han bestämde sig för att starta eget. För en och en halv månad sedan slog Tomas upp dörrarna till sin nya firma på Ilanda. Och intresset för den här nya typen av mönstertryck är stort.

– Vi har redan fått ett stort antal kunder som vill få mönster på sina prylar. Många vill göra sina bilfälgar mer personliga genom olika mönster och samma sak är det med vapen, säger Tomas Lidén och visar färdiga exempel på företagets arbeten.

Förvandlade fälgar

En metallfälg har fått ett gråsvart dödskallemönster, en annan har försetts med ett guldaktigt kolfibermotiv och en vapenkolv har blivit djurskinnsmönstrad. På en byrå ligger en golfklubba vars huvud har försetts med figurer från en tecknad film.

– I USA är det här jättestort och det har vuxit väldigt mycket de senaste åren. Tekniken har funnits där i cirka 20 år. I dagsläget har vi cirka 70 mönster som vi erbjuder våra kunder, men antalet växer med 10–20 stycken per månad så utbudet blir allt större, säger Tomas Lidén som har investerat cirka 200 000 kronor i lokaler och utrustning.

Under millimetern

Han tar fram ett mönster för att visa hur tekniken som kallas vattentransfer eller hydrographics går till. De färdigtryckta mönstren importerar företaget till största delen från Kina. Det är mycket tunna filmer, bara tiondelsmillimeter tjocka som man använder.

– Filmen lägger jag i ett bad med thinnerbaserade kemikalier så den löser upp sig och sedan dippar jag ner det föremål som mönstret ska fästas på i badet. När det har fäst ska allting torka och därefter lackas ytan med matt- eller klarlack.

– Genom att grundlacka fälgen eller vad det är man vill ha mönster på i en färg som bakgrund ökar variationsmöjligheterna ytterligare. Totalt tar hela processen cirka åtta timmar. Det är ett svårt hantverk för varje detalj som ska mönsterläggas är speciell och man måste tänka på alla vinklar och vrår, säger Tomas Lidén.

Förvandlad mc

Det största projektet som han och hans två kollegor i Hydrodipping i Karlstad hittills har tagit sig an är förvandlingen av en motorcykel som numera är grönskimrande med ett ormskinnsmönster.

– Prislappen på ett sådant jobb ligger på 6 000–8 000 kronor, en instrumentbräda cirka 3 000 kronor, en fälg kostar en tusenlapp och en golfklubba 400–500 kronor. Ytan är lika hållbar som en om den vore lackerad, men priset är mycket lägre än om föremålet hade blivit motivlackat på vanligt sätt.

Tomas Lidén tror att folk verkligen kommer att få upp ögonen för den här möjligheten att göra sina ägodelar mer personliga.

Få konkurrenter

– Marknaden är hur stor som helst och än så länge är vi bara tre, fyra, firmor i landet som håller på det här. Allting som går att måla kan förses med mönster. Just nu håller jag på med att förse kylskåpsdörrar med trämönstermotiv.

För närvarande har Skåreföretaget tre anställda inklusive delägaren Christopher Hedberg och om ett år tror man på en utökning.

– Då hoppas jag att vi är åtminstone två heltider. Men samtidigt är inte målet på sikt att bli något storföretag. Det här ska inte bli någon fabrik utan en hantverksfirma dit Svensson kan komma och få sina önskemål uppfyllda, säger Tomas Lidén.

I en lokal på Ilanda industriområde i Skåre finns sedan ett par månader företaget Hydrodipping i Karlstad.

Där jobbas det för glatta livet med att hotta upp allt från fälgar, motorcyklar och instrumentbrädor till vapen, golfklubbor och kylskåpsdörrar med nya fräcka mönster. Initiativtagare till företaget är Karlstadskillen Tomas Lidén.

– Jag har hållit på med bilar och motorcyklar i hela mitt liv och har en bakgrund inom bilskadebranschen. Tidigare var jag operativ chef för ett företag i Göteborg med fyra enheter.

– Vi jobbade mycket med lackering och det var så jag kom i kontakt med hydrodipping via en kompis. Och jag blev helfrälst direkt, säger han.

Så frälst att han bestämde sig för att starta eget. För en och en halv månad sedan slog Tomas upp dörrarna till sin nya firma på Ilanda. Och intresset för den här nya typen av mönstertryck är stort.

– Vi har redan fått ett stort antal kunder som vill få mönster på sina prylar. Många vill göra sina bilfälgar mer personliga genom olika mönster och samma sak är det med vapen, säger Tomas Lidén och visar färdiga exempel på företagets arbeten.

Förvandlade fälgar

En metallfälg har fått ett gråsvart dödskallemönster, en annan har försetts med ett guldaktigt kolfibermotiv och en vapenkolv har blivit djurskinnsmönstrad. På en byrå ligger en golfklubba vars huvud har försetts med figurer från en tecknad film.

– I USA är det här jättestort och det har vuxit väldigt mycket de senaste åren. Tekniken har funnits där i cirka 20 år. I dagsläget har vi cirka 70 mönster som vi erbjuder våra kunder, men antalet växer med 10–20 stycken per månad så utbudet blir allt större, säger Tomas Lidén som har investerat cirka 200 000 kronor i lokaler och utrustning.

Under millimetern

Han tar fram ett mönster för att visa hur tekniken som kallas vattentransfer eller hydrographics går till. De färdigtryckta mönstren importerar företaget till största delen från Kina. Det är mycket tunna filmer, bara tiondelsmillimeter tjocka som man använder.

– Filmen lägger jag i ett bad med thinnerbaserade kemikalier så den löser upp sig och sedan dippar jag ner det föremål som mönstret ska fästas på i badet. När det har fäst ska allting torka och därefter lackas ytan med matt- eller klarlack.

– Genom att grundlacka fälgen eller vad det är man vill ha mönster på i en färg som bakgrund ökar variationsmöjligheterna ytterligare. Totalt tar hela processen cirka åtta timmar. Det är ett svårt hantverk för varje detalj som ska mönsterläggas är speciell och man måste tänka på alla vinklar och vrår, säger Tomas Lidén.

Förvandlad mc

Det största projektet som han och hans två kollegor i Hydrodipping i Karlstad hittills har tagit sig an är förvandlingen av en motorcykel som numera är grönskimrande med ett ormskinnsmönster.

– Prislappen på ett sådant jobb ligger på 6 000–8 000 kronor, en instrumentbräda cirka 3 000 kronor, en fälg kostar en tusenlapp och en golfklubba 400–500 kronor. Ytan är lika hållbar som en om den vore lackerad, men priset är mycket lägre än om föremålet hade blivit motivlackat på vanligt sätt.

Tomas Lidén tror att folk verkligen kommer att få upp ögonen för den här möjligheten att göra sina ägodelar mer personliga.

Få konkurrenter

– Marknaden är hur stor som helst och än så länge är vi bara tre, fyra, firmor i landet som håller på det här. Allting som går att måla kan förses med mönster. Just nu håller jag på med att förse kylskåpsdörrar med trämönstermotiv.

För närvarande har Skåreföretaget tre anställda inklusive delägaren Christopher Hedberg och om ett år tror man på en utökning.

– Då hoppas jag att vi är åtminstone två heltider. Men samtidigt är inte målet på sikt att bli något storföretag. Det här ska inte bli någon fabrik utan en hantverksfirma dit Svensson kan komma och få sina önskemål uppfyllda, säger Tomas Lidén.