2015-05-17 07:32

2015-05-17 21:24

Åhlin vann Sydsvenska rallyt

MOTOR: Förhandsfavoriten infriade förväntningarna på grusvägarna i Blekinge

(UPPDATERAD) South Swedish Rally är den enskilt störta rallytävlingen i Sverige efter Rally Sweden. Det är mycket prestige som står på spel och det krävs en nästintill felfri insats av både förare och team för att ta hem segern.

– Alla i teamet gjorde ett kanonjobb och jag är jättenöjd. Vi satte inte ett steg fel under hela tävlingen, och att lyckas ta hem segern i en sådan här stor tävling känns förbannat roligt, säger en lycklig Fredrik Åhlin.

Åhlin gick in i tävlingarna i Karlskrona som klar förhandsfavorit, och det skulle visa sig vara ett väl förankrat tips. Värmlänningen var i ledning från start till mål och segern var aldrig riktigt hotad.

Flygande start

Åhlin inledde rallyt på grusvägarna i Karlskrona på starkast möjliga sätt – tre sträcksegrar av tre möjliga och dryga 15 sekunders ledning ner till tvåan, Värmlandsbördige och tillika regerande svenska mästaren, Jerker Axelsson. Fredriks Ford Fiesta R5 uppförde sig exemplariskt och gav den unge talangen bästa möjliga förutsättningar dagen igenom.

– Vi gjorde ett medvetet aggressivt däckval från början som gjorde att vi kunde få en riktigt bra start. På de sista sträckorna fick vi betala för det men det var enligt planen. Vi hade marginal nog för att det aldrig skulle vara några problem.

Under lördagen blev det sedan en tämligen enkel resa med ytterligare tre segrar på de sju återstående sträckorna. Totalt blev det dryga 20 sekunders marginal ner till redan nämnde Axelsson, följt av Patrik Johansson på tredje plats.

Fokus ligger på VM

Det här var Åhlins andra SM-seger i karriären. Men med en medveten satsning på VM var detta hans enda start i årets SM. Ett faktum som gjorde segern extra skön.

– Jag har haft en historia av att ha problem med att hålla hela vägen så det känns riktigt skönt att allt fungerade klockrent hela vägen.

– Men det är VM som gäller, avslutar Fredrik.

För den rutinerade Forshagaföraren Mats Jonsson blev det en lite tyngre helg – en total åttonde plats, dryga två minuter efter Åhlin.

Bland övriga framskjutna placeringar av värmländsk härkomst kan Johan Carlsson, tvåa i klassen Trimmat 2 WD samt Patrik Adolfsson, fyra i klass JSM 2 nämnas.

– Alla i teamet gjorde ett kanonjobb och jag är jättenöjd. Vi satte inte ett steg fel under hela tävlingen, och att lyckas ta hem segern i en sådan här stor tävling känns förbannat roligt, säger en lycklig Fredrik Åhlin.

Åhlin gick in i tävlingarna i Karlskrona som klar förhandsfavorit, och det skulle visa sig vara ett väl förankrat tips. Värmlänningen var i ledning från start till mål och segern var aldrig riktigt hotad.

Flygande start

Åhlin inledde rallyt på grusvägarna i Karlskrona på starkast möjliga sätt – tre sträcksegrar av tre möjliga och dryga 15 sekunders ledning ner till tvåan, Värmlandsbördige och tillika regerande svenska mästaren, Jerker Axelsson. Fredriks Ford Fiesta R5 uppförde sig exemplariskt och gav den unge talangen bästa möjliga förutsättningar dagen igenom.

– Vi gjorde ett medvetet aggressivt däckval från början som gjorde att vi kunde få en riktigt bra start. På de sista sträckorna fick vi betala för det men det var enligt planen. Vi hade marginal nog för att det aldrig skulle vara några problem.

Under lördagen blev det sedan en tämligen enkel resa med ytterligare tre segrar på de sju återstående sträckorna. Totalt blev det dryga 20 sekunders marginal ner till redan nämnde Axelsson, följt av Patrik Johansson på tredje plats.

Fokus ligger på VM

Det här var Åhlins andra SM-seger i karriären. Men med en medveten satsning på VM var detta hans enda start i årets SM. Ett faktum som gjorde segern extra skön.

– Jag har haft en historia av att ha problem med att hålla hela vägen så det känns riktigt skönt att allt fungerade klockrent hela vägen.

– Men det är VM som gäller, avslutar Fredrik.

För den rutinerade Forshagaföraren Mats Jonsson blev det en lite tyngre helg – en total åttonde plats, dryga två minuter efter Åhlin.

Bland övriga framskjutna placeringar av värmländsk härkomst kan Johan Carlsson, tvåa i klassen Trimmat 2 WD samt Patrik Adolfsson, fyra i klass JSM 2 nämnas.