2018-07-03 06:00

2018-07-03 06:47

Cava – Spaniens bubbel

VINSPALTEN

Resan genom bubblornas spännande värld tar oss vidare i Europa. Denna gång med stopp i Spanien. Här görs cava, landets svar på Champagne. Det är visserligen ett annat klimat och en del andra druvor - men framställningsmetoden är densamma som i Frankrike.

Bubblorna uppkommer genom en andra jäsning, på flaska.

Italiens populära prosecco framställs nästan uteslutande genom en andra jäsning i tank istället. Att göra cava tar alltså lägre tid och kostar dessutom mer. Ändå har prosecco tagit hela Europa med storm och särskilt Sverige. Cavan har fått backa, men jag tycker mig skymta en ljusning. Fler sorters cava har lanserats på Systembolaget, de smakar bättre, är helt torra och prismässigt ligger de mycket bra till med tanke på kvalitén.

Hela nio druvor är tillåtna inom produktionen av cava. De vanligaste är de lokala xarel-lo, macabeo och parellada. Mer kända chardonnay, pinot noir och mourvèdre också tillåtna, tillsammans med lite mer udda subirat parent, rod grenache och trepat. Lagarna och reglerna slutar inte där. En flaska måste ligga i minst 9 månader på sin jästfällning innan den får lanseras. Står det Gran Reserva på flaskan, har den legat i två år, minst.

Cava får produceras i hela Spanien, fast merparten kommer från Katalonien och området Penedès. I den lilla byn Sant Sadurni d’Anoia, finner vi många av de kända firmorna som Codorniu, Juve y Camps, Freixenet, Agusti Torello Mata, Lllopart, Bodega Torelló Llopart

och Gramona med flera. Byn ligger bara några mil från Barcelona och är ett trevlig turistmål.

På tal om turist - låt oss turista på Systembolaget och plocka med oss några goda flaskor med krispiga bubblor från Spanien!

 

Cava Blanc de Noirs 1+1= 3 Mes U Fan Tres

(nr 7610, 119 kr. Fast sortiment)

 

Gjord på den blå druvan pinot noir, som bidrar med knäckiga och nötiga smaker. En rund och frisk cava med gul frukt och fin kraft.

 

Dignitat Cava Brut Nature

(nr 78768, 109 kr)

 

Brut Nature innebär ”naturligt torrt”, man har inte alltså inte tillsatt någon dosage (socker). Dignitat är stram, ren och fylld med läskande citrus, sälta och mineraler.

 

Cava Aurelia Brut Nature Gran Reserva 2013

(nr 7923, 139 kr)

 

Aurelia innehåller de tre vanligaste druvorna, xarel-lo, macabeo och parellada och en skvätt chardonnay. Mycket frisk och fylld med gröna äpplen, citrus och sälta.

 

Vilarnau Brut Nature Organic

(nr 7731, 89 kr)

 

Ekologisk cava gjord på macabeo, xarel-lo och parellada. Klassisk i stilen med toner av päron, grapefrukt och nötter.

 

Bubblorna uppkommer genom en andra jäsning, på flaska.

Italiens populära prosecco framställs nästan uteslutande genom en andra jäsning i tank istället. Att göra cava tar alltså lägre tid och kostar dessutom mer. Ändå har prosecco tagit hela Europa med storm och särskilt Sverige. Cavan har fått backa, men jag tycker mig skymta en ljusning. Fler sorters cava har lanserats på Systembolaget, de smakar bättre, är helt torra och prismässigt ligger de mycket bra till med tanke på kvalitén.

Hela nio druvor är tillåtna inom produktionen av cava. De vanligaste är de lokala xarel-lo, macabeo och parellada. Mer kända chardonnay, pinot noir och mourvèdre också tillåtna, tillsammans med lite mer udda subirat parent, rod grenache och trepat. Lagarna och reglerna slutar inte där. En flaska måste ligga i minst 9 månader på sin jästfällning innan den får lanseras. Står det Gran Reserva på flaskan, har den legat i två år, minst.

Cava får produceras i hela Spanien, fast merparten kommer från Katalonien och området Penedès. I den lilla byn Sant Sadurni d’Anoia, finner vi många av de kända firmorna som Codorniu, Juve y Camps, Freixenet, Agusti Torello Mata, Lllopart, Bodega Torelló Llopart

och Gramona med flera. Byn ligger bara några mil från Barcelona och är ett trevlig turistmål.

På tal om turist - låt oss turista på Systembolaget och plocka med oss några goda flaskor med krispiga bubblor från Spanien!

 

Cava Blanc de Noirs 1+1= 3 Mes U Fan Tres

(nr 7610, 119 kr. Fast sortiment)

 

Gjord på den blå druvan pinot noir, som bidrar med knäckiga och nötiga smaker. En rund och frisk cava med gul frukt och fin kraft.

 

Dignitat Cava Brut Nature

(nr 78768, 109 kr)

 

Brut Nature innebär ”naturligt torrt”, man har inte alltså inte tillsatt någon dosage (socker). Dignitat är stram, ren och fylld med läskande citrus, sälta och mineraler.

 

Cava Aurelia Brut Nature Gran Reserva 2013

(nr 7923, 139 kr)

 

Aurelia innehåller de tre vanligaste druvorna, xarel-lo, macabeo och parellada och en skvätt chardonnay. Mycket frisk och fylld med gröna äpplen, citrus och sälta.

 

Vilarnau Brut Nature Organic

(nr 7731, 89 kr)

 

Ekologisk cava gjord på macabeo, xarel-lo och parellada. Klassisk i stilen med toner av päron, grapefrukt och nötter.

 

  • Sofia Ander