2015-10-08 06:00

2015-10-08 06:00

Dags att prova mencia!

VINSPALTEN

Tycker du om Spaniens viner lika mycket som jag? Då är det bara att läsa vidare.

Dags att prova mencia!

Fast det är lätt att stanna kvar vid samma vin, samma region och samma vinstil. Spanien har faktiskt 69 vindistrikt att upptäcka. Idag inleder vi Spanien-resan i de norra delarna. Området heter Galicien. Det ligger precis norr om Portugal, längs med kusten. Den dominerande blå druvan här heter mencia. Vi hittar den i vindistrikten Bierzo, Rias Baixas, Ribeiro och Valdeorras. Typiska karaktärsdrag för mencia är viol, lakrits, blyerts och örter. Den bjuder också på fruktiga toner av körsbär, plommon, tranbär och lingon. Det är bra matviner, tack vare sin friska syra och örtiga drag. En del producenter väljer att göra sin mencia lättare och mer frisk, med smaker av röda bär. Servera dem till ljusare kött, fågel och även stekt vit fisk. De mer fylliga och smakrika varianterna, passar fint till höstens grytor och viltkött.

Smaka på mencia

Losada 2012 (nr 2713, 139 kr)

Septembernyhet, som också är en fast lansering. Frisk och saftig i stilen, fullmatad med massor av syra och röda bär. Gott till ljusare kött, festostfyllda biffar och även en del viltkött.

La Vitoriana 2012 (nr 90635, 213 kr)

Tillfälligt släpp som finns kvar i fåtalet butiker. Elegant och fräsch mencia, med smak av krossade stenar, körsbär och hallon. Servera till örtmarinerade lammkotletter.

Aventino Old Vines Menciá 2012 (nr 2707, 99 kr)

Mencia som kommer från gamla vinstockar, vilket ger lite mer struktur och kraft. Ett kralligare vin, med drag av mörka bär, viol och lakrits. Prova till en höstig köttgryta.

El Castro de Valtuille 2012 (nr 2736, 125 kr)

Välgjord och fin mencia, som ligger i fast sortiment. Bra djup och fina tanniner, som längtar efter mat. Örtiga smaker av lavendel, viol och mörka bär. Prova till smakrika korvar, gärna örtfyllda sådana.

Baltos 2012 (nr 79246, 109 kr)

Klassisk mencia, med fin kraft och bra syra. Druvtypiska drag av lite blyerts, plommon och örter. Utmärkt till en god köttbit och ratatouille. Baltos ligger i beställningssortimentet.

Adega Algueria Mencia Joven 2014 (nr 99370. 169 kr)

Tillfälligt släpp 18/9, finns i utvalda butiker. Denna mencia kommer från distriktet Ribeira Sacra. Frisk och läskande med hög syra och toner av mineral, örter, tranbär och lingon. Perfekt till en gräddig gryta med kyckling eller annat ljust kött med ugnsbakade rotfrukter.

Dags att prova mencia!

Fast det är lätt att stanna kvar vid samma vin, samma region och samma vinstil. Spanien har faktiskt 69 vindistrikt att upptäcka. Idag inleder vi Spanien-resan i de norra delarna. Området heter Galicien. Det ligger precis norr om Portugal, längs med kusten. Den dominerande blå druvan här heter mencia. Vi hittar den i vindistrikten Bierzo, Rias Baixas, Ribeiro och Valdeorras. Typiska karaktärsdrag för mencia är viol, lakrits, blyerts och örter. Den bjuder också på fruktiga toner av körsbär, plommon, tranbär och lingon. Det är bra matviner, tack vare sin friska syra och örtiga drag. En del producenter väljer att göra sin mencia lättare och mer frisk, med smaker av röda bär. Servera dem till ljusare kött, fågel och även stekt vit fisk. De mer fylliga och smakrika varianterna, passar fint till höstens grytor och viltkött.

Smaka på mencia

Losada 2012 (nr 2713, 139 kr)

Septembernyhet, som också är en fast lansering. Frisk och saftig i stilen, fullmatad med massor av syra och röda bär. Gott till ljusare kött, festostfyllda biffar och även en del viltkött.

La Vitoriana 2012 (nr 90635, 213 kr)

Tillfälligt släpp som finns kvar i fåtalet butiker. Elegant och fräsch mencia, med smak av krossade stenar, körsbär och hallon. Servera till örtmarinerade lammkotletter.

Aventino Old Vines Menciá 2012 (nr 2707, 99 kr)

Mencia som kommer från gamla vinstockar, vilket ger lite mer struktur och kraft. Ett kralligare vin, med drag av mörka bär, viol och lakrits. Prova till en höstig köttgryta.

El Castro de Valtuille 2012 (nr 2736, 125 kr)

Välgjord och fin mencia, som ligger i fast sortiment. Bra djup och fina tanniner, som längtar efter mat. Örtiga smaker av lavendel, viol och mörka bär. Prova till smakrika korvar, gärna örtfyllda sådana.

Baltos 2012 (nr 79246, 109 kr)

Klassisk mencia, med fin kraft och bra syra. Druvtypiska drag av lite blyerts, plommon och örter. Utmärkt till en god köttbit och ratatouille. Baltos ligger i beställningssortimentet.

Adega Algueria Mencia Joven 2014 (nr 99370. 169 kr)

Tillfälligt släpp 18/9, finns i utvalda butiker. Denna mencia kommer från distriktet Ribeira Sacra. Frisk och läskande med hög syra och toner av mineral, örter, tranbär och lingon. Perfekt till en gräddig gryta med kyckling eller annat ljust kött med ugnsbakade rotfrukter.