2015-06-25 06:00

2015-06-25 06:00

Sommarfrisk vermentino

Den gröna, pigga druvan vermentino upptäckte jag under en resa på Sardinien för några somrar sedan.

Där är vermentino den stora gröna druvan, som dricks som aperitif, till fina fisken, musslor och öns goda skaldjur. En del viner är friska och fruktiga, andra mer komplexa och smakrika. Vermentino smakade dock bra i vilken prisnivå den än låg. Typiskt för vermentino är ren och krispig syra, smak och doft av citrus, gröna äpplen, fikon och örter.

Den odlas även på grannön, Korsika, som ligger precis norr om Sardinien. I Toscana växer odlingarna och många vinfirmor satsar på att göra seriös och lagringsduglig vermentino. En lättare och lite enklare typ av vermentino hittar man även i Ligurien, i nordöstra Italien. Den finns också en del odlingar i Australien, södra Frankrike och USA.

Prova vermentino till sommarens mat, som grillad fisk och skaldjur, lättare sallader, ceviche, laxtartar och även rökt fisk, till de mer kraftfulla vinerna.

 

Smaka på vermentino

Bolgarello Bianco Vermentino 2013

(nr 2340, 85 kr)

Mycket vermentino för pengarna och från duktiga producenten Poggio al Tesoro, som ingår i Amaroneproducenten Allegrinis vinkoncern. Frisk och tillgänglig, med smak av pomelo, rosa grape, lime och mineral.

 

Il Proprio Vermentino 2014

(nr 73707, 79 kr. Beställning)

Trevlig nyhet i beställningssortimentet, som är värt varje krona. Torr och fräsch, med drag av fikon, grape, mineral och örter. Ursprung är Toscana.

 

Terre Fenice 2014

(nr 2121, 81 kr)

Juninyhet från Sardinien, som finns i alla butiker. Välgjort och fräscht, med pigga toner av lime, citron och örter. Trevligt sommarvin.

 

Rocca di Montemassi Vermentino 2013

(nr 83176, 93 kr. Beställning)

Torr och mycket stram vermentino, från Toscana. Läskande toner av citron, grape och mineral. Utmärkt och aptitretande aperitif.

 

Papiri 2012

(nr 75703, 102 kr. Beställning)

Vermentino från Sardinien, som smakar mandel, melon och citrus. Druv- och ursprungstypiskt. Kommer smaka extra gott till en pasta vongole eller blåmusslor med mycket vitlök.

 

Codice V 2013

(nr 70984, 151 kr. Beställning)

Kraftull och elegant vermentino, från Toscana. Vinfirman Mazzei ligger bakom, som är kända för sina fina röda viner från regionen. Krämig i stilen, med toner av nötter, mineral, aprikos, vit persika och mineral. Klarar mer smakrika rätter, som grillad tonfisk och ljust kött.

Där är vermentino den stora gröna druvan, som dricks som aperitif, till fina fisken, musslor och öns goda skaldjur. En del viner är friska och fruktiga, andra mer komplexa och smakrika. Vermentino smakade dock bra i vilken prisnivå den än låg. Typiskt för vermentino är ren och krispig syra, smak och doft av citrus, gröna äpplen, fikon och örter.

Den odlas även på grannön, Korsika, som ligger precis norr om Sardinien. I Toscana växer odlingarna och många vinfirmor satsar på att göra seriös och lagringsduglig vermentino. En lättare och lite enklare typ av vermentino hittar man även i Ligurien, i nordöstra Italien. Den finns också en del odlingar i Australien, södra Frankrike och USA.

Prova vermentino till sommarens mat, som grillad fisk och skaldjur, lättare sallader, ceviche, laxtartar och även rökt fisk, till de mer kraftfulla vinerna.

 

Smaka på vermentino

Bolgarello Bianco Vermentino 2013

(nr 2340, 85 kr)

Mycket vermentino för pengarna och från duktiga producenten Poggio al Tesoro, som ingår i Amaroneproducenten Allegrinis vinkoncern. Frisk och tillgänglig, med smak av pomelo, rosa grape, lime och mineral.

 

Il Proprio Vermentino 2014

(nr 73707, 79 kr. Beställning)

Trevlig nyhet i beställningssortimentet, som är värt varje krona. Torr och fräsch, med drag av fikon, grape, mineral och örter. Ursprung är Toscana.

 

Terre Fenice 2014

(nr 2121, 81 kr)

Juninyhet från Sardinien, som finns i alla butiker. Välgjort och fräscht, med pigga toner av lime, citron och örter. Trevligt sommarvin.

 

Rocca di Montemassi Vermentino 2013

(nr 83176, 93 kr. Beställning)

Torr och mycket stram vermentino, från Toscana. Läskande toner av citron, grape och mineral. Utmärkt och aptitretande aperitif.

 

Papiri 2012

(nr 75703, 102 kr. Beställning)

Vermentino från Sardinien, som smakar mandel, melon och citrus. Druv- och ursprungstypiskt. Kommer smaka extra gott till en pasta vongole eller blåmusslor med mycket vitlök.

 

Codice V 2013

(nr 70984, 151 kr. Beställning)

Kraftull och elegant vermentino, från Toscana. Vinfirman Mazzei ligger bakom, som är kända för sina fina röda viner från regionen. Krämig i stilen, med toner av nötter, mineral, aprikos, vit persika och mineral. Klarar mer smakrika rätter, som grillad tonfisk och ljust kött.